Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από την πορεία της «συντέλειας του κόσμου στις 21 Δεκέμβρη»

atakaconspirayellowashy

Στις 21 Δεκέμβρη 2012 πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής η τελευταία εκπαιδευτική κινητοποίηση του έτους, η οποία καλέστηκε χωρίς την εξουσιοδότηση των Αρχών από απατρονάριστους νεολαίους, κυρίως μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές. Σημείο προσυγκέντρωσης ήταν η πλατεία Λος Έροες, απ’ όπου θα ξεκινούσε η πορεία με κατεύθυνση το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο (Usach), διαμέσου της λεωφόρου Αλαμέδα.

Δεδομένου ότι η πορεία δεν είχε την άδεια των δημοτικών αρχών, αφού κανείς δεν τη ζήτησε, η διαδήλωση κηρύχτηκε «παράνομη», με αποτέλεσμα η καταστολή να ξεκινήσει ενόσω ακόμα μαζεύονταν ο κόσμος. Ακολούθως οι διαδηλωτές προχώρησαν προς τη βορινή λωρίδα της Αλαμέδα, διακόπτοντας πλήρως τη ροή κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι μπάτσοι προσπάθησαν σε διάφορες περιπτώσεις να τελειώνουν με τη διαδήλωση, κάνοντας χρήση κανονιών ρίψης νερού και δακρυγόνων, αλλά οι νεολαίοι επέστρεφαν στη λεωφόρο για να συνεχίσουν την πορεία.

Σε απάντηση στις απόπειρες της αστυνομίας να διαλύσουν την πορεία, πολλοί πιτσιρικάδες ξεκίνησαν να μπλοκάρουν τους παρακείμενους δρόμους αποζητώντας να συγκρουστούν με μικρούς σχηματισμούς μπάτσων (κατά προτίμηση όσων δεν έφεραν εξάρτυση διμοιρίτη).

Τμήμα της διαδήλωσης έφτασε κοντά στο Usach μέσω της γειτονιάς Μέιγκς, όπου αυτή την περίοδο είναι πήχτρα σε λαϊκό κόσμο που κάνει τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα και μεγάλη ανακατωσούρα ανάμεσα στους περαστικούς που έτρεχαν για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα και τα τοξικά νερά.

Από μέσα από την πανεπιστημιούπολη Usach, κουκουλωμένοι συγκρούονταν με πετρίδια και μολότοφ με τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις. Τελικά οι μπάτσοι μπούκαραν στο πανεπιστήμιο και προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις.

Την ίδια ώρα έλαβαν χώρα συγκρούσεις κουκουλωμένων με τις αστυνομικές δυνάμεις, τόσο στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο στο κέντρο του Σαντιάγο, όσο και στην πανεπιστημιούπολη Χουάν Γκόμες Μίγιας στην περιοχή της Νιουνιόα.

Οι συλληφθέντες της μέρας ήταν 25, εκ των οποίων εφτά κρατήθηκαν μέχρι την επομένη για να τους αποδοθούν κατηγορίες. Απ’ αυτούς, τέσσερις είναι ενήλικοι και τρεις ανήλικοι. Οι τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν μέσα στην πανεπιστημιούπολη Usach κατηγορούμενοι για κατοχή μολότοφ, κι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό την επιτήρηση οργάνου της Sename (Εθνικής Υπηρεσίας Ανηλίκων). Οι ίδιοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες και καταγγέλλουν ότι τα μπουκάλια τούς τα φόρτωσαν οι καραμπινιέροι. Όσον αφορά τους ενήλικες, πέραν του ότι αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι αγνοούμε τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Αυτή ήταν η πορεία της «συντέλειας του κόσμου», όπου παρά τη βαριά καταστολή εξαρχής, οι νεολαίοι επιτέθηκαν με ορμή εναντίον των οργάνων της τάξης. Σκηνές από τη διαδήλωση κατέδειξαν την αξιοπρεπή αντιβία των κουκουλωμένων. Κανένας διάλογος με την μπατσαρία, μόνο πέτρες και φωτιά!

juntdog

πηγή