Τορίνο, Ιταλία: Αντισπισισμός πάει να πει αντιφασισμός

Θέλουμε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα ελευθεριακό και αντεξουσιαστικό προς όφελος οποιουδήποτε, ανθρώπου ή μη. Πιστεύουμε πως μια απελευθερωτική προοπτική οφείλει να περιλαμβάνει όλες τις έμβιες οντότητες, να περικλείει συμπάθεια (με την πλέον κυριολεκτική σημασία της λέξης) μπροστά στα βάσανα που τους προξενούνται απ’ την καταπίεση στην οποία υπόκεινται.

Όλο και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες μιας φασιστικής παρείσφρησης σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, απ’ τους αντικαπιταλιστικούς αγώνες μέχρι το δικαίωμα στη στέγαση – αντίσταση σε εξώσεις, καταλήψεις και ούτω καθεξής. Στην αντισπισιστική πραγματικότητα διαπιστώνουμε επίσης μια αυξανόμενη «δέσμευση» σε θεματικές ακτιβισμού υπέρ των ζώων και απελευθέρωσης των ζώων. Ζοφερές φιγούρες –που σχετίζονται με υπογραφές όπως antispe_ivrea («αντισπέ Ιβρέας»), autonomi nazionalisti («αυτόνομοι εθνικιστές»), squadrone animalista («διμοιρία προάσπισης των ζώων»), 100% animalisti («εκατό τοις εκατό ακτιβιστές για τα ζώα»), για να αναφέρουμε εδώ μερικές μονάχα– την πέφτουν με μανία σε αντισπισιστικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη εισβολή που έκαναν στην πορεία της 20ής Οκτώβρη 2012 ενάντια στο κέντρο ζωοτομίας της Harlan,* οπότε και εκδιώχθηκαν χάρη σε μια αντιφασιστική ομάδα που συγκροτήθηκε αυθόρμητα. Κατεβαίνουν στο δρόμο με καθιστικές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, εκμεταλλεύονται και μολύνουν σύμβολα και λόγια που ’ναι ξεκάθαρα αντεξουσιαστικά, π.χ. ALF (Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων), Animal και Human Liberation (Απελευθέρωση Ζώων και Ανθρώπων)…

Ωστόσο αυτά τα πρόσωπα, που ’ναι σαφώς φασίστες, μακράν απέχουν απ’ τις αντεξουσιαστικές πρακτικές, και μάλιστα συχνά παρουσιάζονται με την τζίφρα anti-antifa (δηλαδή ως πολέμιοι των αντιφά).

Υποτίθεται πως για να ’ναι κανείς αντισπισιστής σημαίνει ότι είναι και αντιφασίστας, αλλά φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι έτσι, μιας και αυτοί οι λεγόμενοι «animalari»** απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ελευθερία κινήσεων διότι ο κίνδυνός τους υποτιμάται, ενώ οι ίδιοι κρύβονται πίσω από διφορούμενους συμβολισμούς με αδιόρατο τρόπο.

Γι’ αυτόν το λόγο, θα πρέπει να εντάξουμε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ζώων εντός μιας πρωτοβουλίας που να κατακρίνει κάθε ιδεολογία και πρακτική συνάμα οι οποίες είναι απ’ την ίδια τους τη φύση αυταρχικές, καταπιεστικές και κακόβουλες. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε ότι κι ο λόγος οφείλει επίσης να κάνει μια αυτοανάλυση που να αποκλείει σπισιστικές εξισώσεις, οι οποίες έχουν αυτομάτως κληρονομηθεί απ’ την καθομιλουμένη, όπου τέτοιες εκφορές αφθονούν, και ασυνείδητα έχουν εισαχθεί σε ό,τι απερίφραστα αποδοκιμάζει την αξιοθρήνητη αυτήν πραγματικότητα.

Αλληλεγγύη σε όσους κι όσες μάχονται εναντίον του φασισμού και όλων των μορφών εξουσίας

Ούτε σπιθαμή χώρου σ’ αυτούς τους άθλιους τύπους και σ’ όλους τους θιασώτες τους

Antispeck_Torino

* Η Harlan είναι, παγκοσμίως, μία απ’ τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες εταιρείες πειραματόζωων και λοιπών αποτρόπαιων «υπηρεσιών».

** Animalisti είναι, ιταλιστί, οι ενεργοί αγωνιστές υπέρ των ζώων. Ο χαρακτηρισμός animalari προσδιορίζει ψευτο-ακτιβιστές του ίδιου χώρου, κυρίως όσους κι όσες υποκρίνονται πως προασπίζουν τα ζώα, αλλά στην πράξη τα εκμεταλλεύονται και τα διοχετεύουν σε κάποια μπίζνα, ενόσω συνεχίζουν να παραπλανούν κόσμο με ψευδείς καταγγελίες κι άλλες δημόσιες ενέργειες.

No Comments “Τορίνο, Ιταλία: Αντισπισισμός πάει να πει αντιφασισμός”