Χιλή: Γράμμα του αιχμαλώτου πολέμου José Miguel Sánchez Jiménez

Στις 3 Γενάρη 2013, ο σύντροφος Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες, ο οποίος εκτίει 20ετή ποινή για ληστεία και παράνομη οπλοκατοχή, μεταφέρθηκε χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση από τη Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας (CAS) του Σαντιάγο σε αυτήν της Κολίνα ΙΙ. Αφού τον έχωσαν στην απομόνωση μέχρι την επομένη, και πριν τον μεταφέρουν στην 4η πτέρυγα, όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, του ζήτησαν να γδυθεί και να κάνει «καθίσματα». Στην άρνηση του συντρόφου να υποστεί αυτόν τον εξευτελισμό, οι ανθρωποφύλακες (ένας αξιωματικός και τρεις κατώτεροι) τον ξυλοκόπησαν άγρια. Παρά τις βιαιοπραγίες, ο Μιγκέλ Σάντσες δε λύγισε και δεν υπάκουσε στο σωματικό έλεγχο.

Η βίαιη μεταγωγή του φυλακισμένου αντάρτη στοχεύει στην απομόνωσή του και στο σπάσιμο των δεσμών αλληλεγγύης που διατηρεί με άλλους ανατρεπτικούς κρατουμένους. Ακολουθεί το πιο πρόσφατο γράμμα του, με την παράκληση να διακινηθεί στα ελληνόφωνα συντρόφια.

Η αλληλεγγύη να γίνει πράξη.

Προς τους εξεγερτικούς/-ές αγωνιστές/-ίστριες,

Μέσα από την 4η πτέρυγα του κέντρου εξόντωσης Κολίνα ΙΙ, φυλακή του Κεφαλαίου όπου επιβάλλεται η βαρβαρότητα τόσο των κρατουμένων όσο και των ανθρωποφυλάκων, εκφράζω σήμερα το μίσος μου για κάθε κατεστημένο, τις «αρχές», τους λακέδες των κυριάρχων και κάθε μορφή υπάρχουσας κυριαρχίας, όπως επίσης και τη στοργή μου, τη στήριξη, το σεβασμό και τη συνενοχή μου με όσους κι όσες εξεγείρονται και μάχονται για να απελευθερωθούν πραγματικά.

Από το χαράκωμα που στήνω σε αυτήν τη φυλακή, κι από το μέρος που μου έλαχε να βρίσκομαι, αναλαμβάνω την κατάστασή μου ως αδάμαστου αντάρτη, και υψώνω τη φωνή μου για να αλυχτήσω τη λύσσα μου και να δείξω την απαξίωσή μου προς όσους υποταγμένους ανέχονται αυτό το βάρβαρο εξουσιαστικό καπιταλιστικό σύστημα χωρίς να κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν, εκείνους που περπατάνε στους δρόμους που ’ναι γεμάτοι με μισθωτούς σκλάβους χωρίς να βγάζουν κιχ, όλους δαύτους λοιπόν τους ξεγράφω και τους φτύνω, γιατί δεν αξίζουν τίποτα παραπάνω και δεν έχουν ίχνος αξιοπρέπειας.

Θέλω μέσα απ’ αυτές τις γραμμές να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στο συντροφάκι που συνελήφθη για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα των καραμπινιέρων στην περιοχή Λας Βισκάτσας του Σαντιάγο και σε όλους τους αιχμαλώτους του αγώνα, όσους κι όσες θεωρούν ότι η άμεση δράση είναι ο δρόμος που πρέπει να τραβήξουμε, χτυπώντας κάθε εικόνα της εξουσίας και τους υποτελείς της, δρώντας με χειροπιαστό τρόπο ενάντια σε κάθε Αρχή, σηκώνοντας την παντιέρα του αγώνα της έμπρακτης ανταρσίας, σε αυτούς κι αυτές λοιπόν στέλνω το σεβασμό μου και τη στοργή μου μέσα απ’ αυτό το μπουντρούμι.

Εδώ πέρα, κάθε μέρα, είναι εξασφαλισμένη και από μία μάχη, εδώ ο παραλογισμός και η βαρβαρότητα είναι συνθήκες παρούσες κάθε στιγμή, κρατούμενοι εναντίον κρατουμένων, και ο πραγματικός εχθρός (τα κρατικά τσιράκια) να χαζεύουν πώς αλληλοεξοντώνονται οι φυλακισμένοι, σε αυτό το ρωμαϊκό τσίρκο του 21ου αιώνα, με βλέπω απλά ως έναν ακόμη αριθμό, θεατή της ανθρώπινης σαπίλας σε όλη της την ωμότητα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ασυνειδησία του φτωχού λαού και τη δίχως όρια εξουσία που εκτελούν οι ανθρωποφύλακες με τα κλομπ ανά χείρας και τις μπότες τους βαμμένες με το αίμα του φυλακισμένου. Στυγνή αλήθεια;

Για την καταστροφή της κοινωνίας-φυλακής, φωτιά στα κάτεργα!

Διαρκής εξέγερση!
Να λευτερωθούμε από κάθε εξουσία!
Όσο υπάρχει μιζέρια, θα υπάρχει εξέγερση!

Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες
Φυλακή Κολίνα ΙΙ
Πτέρυγα 4