Γρανάδα, Ισπανία: Ανακοίνωση της Biblioteca Social Hermanos Quero για την πρόσφατη φασιστική επίθεση που δέχτηκε

Κατά τις 20.30 της Κυριακής, 24 Φλεβάρη 2013, και ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της Κοινωνικής Βιβλιοθήκης «Αδελφοί Κέρο» η εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με την εξέγερση του 2004 στις βαρκελωνέζικες φυλακές Κουάτρο Καμίνος (ταραχές γνωστές και ως el motín de 4 Camins) και τη δίκη των βασανιστών δεσμοφυλάκων, οι περίπου 20 παρευρισκόμενοι δέχτηκαν φασιστική επίθεση.

Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, όσοι κι όσες βρισκόμασταν στο χώρο αντιληφθήκαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας της πόρτας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συντρόφου στο μέτωπο, ενώ στη συνέχεια εκτοξεύτηκε κι ένα βεγγαλικό, το οποίο όμως σβήστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Με το που βγήκαμε έξω, περίπου έξι άτομα τελείως άσχετα με την εκδήλωση (κάποιοι γείτονες, ένας μικροπωλητής και μερικοί περαστικοί) μας είπαν ότι επρόκειτο για μία ομάδα 10-20 ατόμων, χωρίς να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό, με κουκούλες και παρουσιαστικό νεοναζί.

Λίγα λεπτά μετά, εμφανίστηκαν δύο περιπολικά με έξι όργανα της εθνικής αστυνομίας, πιθανώς μετά από κλήση κάποιου γείτονα. Ενώ οι δύο από τους αστυφύλακες δεν πολυπίστευαν τι είχε συμβεί, ένας τρίτος, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται ήταν ο επικεφαλής, όχι μονάχα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αλλά αμφισβητούσε και τις μαρτυρίες των γειτόνων.

Αντιλαμβανόμαστε αυτό το συμβάν όχι μονάχα σαν επίθεση ενάντια στη βιβλιοθήκη, αλλά ενάντια σε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο. Πρόκειται για μία ακόμη επιθετική έφοδο, όπως οι τόσες που έχουν υπάρξει στη Γρανάδα αλλά και σε άλλες πόλεις, γι’ αυτό και παροτρύνουμε στη συνέχιση της πολιτικής δουλειάς στα στέκια, στις συλλογικότητες και στο δρόμο, παραμένοντας σε επιφυλακή, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανάληψη ενός τέτοιου γεγονότος.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους κι όλες για τις χειρονομίες αλληλεγγύης που λάβαμε. Για οτιδήποτε άλλο, ξέρετε ήδη ότι μπορείτε να μας βρείτε στους χώρους της βιβλιοθήκης κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 21.00.

πηγή