Φινλανδία: Άμεσες δράσεις ενάντια στη μεταλλευτική εταιρεία Talvivaara

Την Πέμπτη, 7 Μάρτη 2013, μια ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε μπροστά από το συνεδριακό κέντρο Finlandia Hall, στο Ελσίνκι, για να διαδηλώσει απέχθεια απέναντι στα περιβαλλοντικά εγκλήματα της φινλανδικής εταιρείας Talvivaara* ενόσω στο εσωτερικό εξελισσόταν διάσκεψη των μετόχων της.

Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε μια δράση αλληλεγγύης στα κεντρικά γραφεία της μεταλλευτικής εταιρείας Talvivaara στην πόλη του Έσποο.

Πετάξαμε βόμβες καπνού μέσα στο διάδρομο του κτηρίου και διακοσμήσαμε τους τοίχους του με συνθήματα ενάντια στην Talvivaara.

Η δράση μας έγινε σε αλληλεγγύη προς όλους όσους έχουν υποφέρει από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις των μεταλλείων της Talvivaara, και όλους όσους αγωνίζονται εναντίον της εταιρείας αυτής.

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εξεγερμένους μικροκαλλιεργητές του Κούλον Πρόγκο, στην Ιάβα της Ινδονησίας, όπως και στον Τούκιτζο, αιχμάλωτο του ινδονησιακού κράτους.

Λυπούμαστε πολύ για τα αυξημένα καρδιοχτύπια που προκαλέσαμε στον υπάλληλο που βρισκόταν στο διάδρομο.

–(A)

* Φινλανδική μεταλλευτική εταιρεία, η οποία διατηρεί ένα τεράστιο μεταλλείο ανοιχτής εξόρυξης στη βορειοανατολική Φινλανδία. Εδώ και χρόνια τοπικές κοινότητες και ακτιβιστές έχουν φέρει στο φως τις θεμελιώδεις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της Talvivaara. Τον Δεκέμβρη του 2012 η ίδια εταιρεία προκάλεσε μεγάλη διαρροή δηλητηριωδών υδάτινων λυμάτων προς τις λίμνες γύρω από τη μεταλλευτική ζώνη, γεγονός που επέφερε εκτεταμένη μόλυνση στην περιοχή, ενώ αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα ως προς την αποκατάσταση της διαρροής, και κατά πάσα πιθανότητα δε θα καταφέρει ποτέ να «καθαρίσει» τη γραμμή παραγωγής της. Η Talvivaara εξορύσσει κυρίως νικέλιο και ψευδάργυρο, αλλά και ουράνιο.

πηγή / στ’ αγγλικά