Μαδρίτη: Σύντομη ενημέρωση για στέκια και καταλήψεις (Κυριακή, 24 Μάρτη)

αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Πριν από λίγους μήνες στη Μαδρίτη, σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στο γήπεδο μπάσκετ Madrid Arena, πέθαναν πέντε νεαροί όταν κόσμος πανικόβλητος από βεγγαλικά προσπάθησε να βγει και τους ποδοπάτησε. Την οργάνωση και εποπτεία της ασφάλειας για τη συναυλία είχε αναλάβει ιδιωτική επιχείρηση σεκιούριτι που, σύμφωνα με συντρόφους, ανήκει σε φασίστες.

Μετά την καταδίκη και κοινωνική αγανάκτηση που προκάλεσε το γεγονός, για το οποίο κατηγορήθηκε ευθέως ο δήμος ως υπεύθυνος, η δημοτική αστυνομία και η πυροσβεστική βρήκαν την αφορμή για εξόρμηση σε όλα τα στέκια (Μαγδαλένα, Ατενέο Φορταλέσα) και στις καταλήψεις (Λα Τράμπα και Ελ Δραγόν) για να ελέγξουν αν πληρούν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για δημόσιες δραστηριότητες.

Πράγματι, «επιθεωρητές» πέρασαν από αυτούς τους χώρους και φεύγοντας αποφάνθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, απειλώντας ότι σε περίπτωση όποιας δημόσιας εκδήλωσης έχουν δικαστική εντολή να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις και να αδειάσουν τις καταλήψεις. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν μέχρι και να αναστείλουν συναυλία περίπου 10.000 ατόμων για τον πρώην κρατούμενο Άλφον.

Όμως την Παρασκευή, 22 Μάρτη, που έφτασαν και στην κατάληψη Γατονέρα (ή Γάτο), οι σύντροφοι δεν τους άφησαν να περάσουν μέσα. Οι Αρχές απείλησαν να επιστρέψουν το Σάββατο για να μπουν με τη βία, προκειμένου να εμποδίσουν επίσης τη συναυλία που είχε προγραμματιστεί. Έγινε κάλεσμα για συμπαράσταση, κι ενώ ο κόσμος έτρωγε και προετοίμαζε με σύρματα στα παράθυρα τη φρούρηση του χώρου, οι μπάτσοι γύρισαν με ενισχύσεις προσπαθώντας να διαπραγματευτούν, λέγοντας ότι η κατάληψη ναι μεν ήδη μετράει πέντε χρόνια αλλά αν τελικά γίνει η συναυλία θα τους διώξουνε την Κυριακή, και να μην είναι ξεροκέφαλοι κ.λπ, και πως καλό είναι να αφήσουν τη συναυλία για την επόμενη βδομάδα.

Μετά από αυτό, έγινε συνέλευση και αποφασίστηκε να γίνει γνωστή η πίεση των μπάτσων και να καλέσουν αλληλέγγυους για να υπερασπιστούν την κατάληψη Γάτο. Επιπλέον, όρισαν ως εναλλακτικό σημείο συνάντησης την πλατεία Οπόρτο για δράσεις, σε περίπτωση που μπουκάρουν μπάτσοι στην κατάληψη.

Η συναυλία του Σαββάτου έγινε κανονικά, και οι μπάτσοι φαίνεται να έχουν φλιπάρει από τον κόσμο που προτιμά να αναλάβει την ευθύνη ακόμα και της έξωσης παρά να υποκύψει στα εκβιαστικά τους τεχνάσματα.