Σαντιάγο, Χιλή: Ανταπόκριση από την πορεία για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης

Ενάντια στην κεφαλαιοποίηση της κοιλιακής μας χώρας – Αυτονομία του σώματος και φωτιά στην πατριαρχία
Επειδή οι νόμοι τους είναι για τον πούτσο, δεν ελέγχουνε άλλο τ’ ανυπότακτα μουνιά μας

Η έκτρωση είναι σένια – Γαμώ το θεό
Η (“Παρθένος”) Μαρία ήθελε να κάνει άμβλωση

Στις 25 Ιούλη 2013, στην πόλη του Σαντιάγο, έλαβε χώρα μια διαδήλωση για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης. Η Χιλή είναι μία από τις χώρες στον κόσμο όπου οι εκτρώσεις απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φυλακίζονται γυναίκες που προχώρησαν σε άμβλωση, κι άλλες να πεθαίνουν επειδή έκαναν έκτρωση στη ζούλα.

Η πορεία είχε καλεστεί για τις εφτά τ’ απόγευμα στην Πλάσα Ιτάλια, αλλά κατά τις έξι η ώρα η μητροπολιτική διοίκηση αποφάσισε ν’ άρει την άδεια που είχε εκδοθεί για τη διαδρομή επί της βόρειας πλευράς της λεωφόρου Αλαμέδα ως τον πεζόδρομο Μπουλνές. Έτσι άρχισαν τα ντράβαλα, με τους μπάτσους ν’ απωθούν και ν’ απειλούν άτομα που πορεύονταν σε όλο το μήκος και των δυο ρευμάτων της λεωφόρου. Τελικά, στο ύψος του πεζόδρομου Αουμάδα και σε μικρή απόσταση απ’ το προεδρικό μέγαρο, οι μπάτσοι κόψανε την πορεία. Μετά από μια προσωρινή στάση των διαδηλωτών/-ριών στο σημείο, οι δυνάμεις καταστολής την έπεσαν με βίαια σπρωξίδια στον κόσμο που μπλόκαρε την κυκλοφορία λεωφορείων και αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα αντηχούσαν αντιμπατσικά συνθήματα και άλλα υπέρ της άμβλωσης, καθώς και εκκλήσεις να συνεχίσει ο κόσμος να πορεύεται επί της λεωφόρου Αλαμέδα.

Ύστερα από έντονο σπρωξίδι όλοι/όλες συνειδητοποίησαν ότι δεν είχε πια νόημα να συνεχίσουν την πορεία προς τα ’κεί, κι αποφάσισαν να κινηθούνε στον πεζόδρομο Αουμάδα (όπου έπεσαν πάνω σε ευαγγελιστές, που ως συνήθως είχαν εκεί στημένο το πανηγυράκι τους) προς τον καθεδρικό ναό επί της Πλάσα ντε Άρμας. Φτάνοντας αιφνιδιαστικά στην πλατεία, διαδηλωτές/-ώτριες μπούκαραν στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Προσπάθησαν να υπερκαλύψουν το μικρόφωνο σφυρίζοντας και φωνάζοντας συνθήματα («Κρατήστε τα προσευχητάρια σας μακριά απ’ τις ωοθήκες μας», μεταξύ άλλων). Γράψανε μερικά συνθήματα στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού και αναποδογύρισαν ξύλινα στασίδια, τραβώντας μερικά ως έξω στο δρόμο.

Εκείνη τη στιγμή οι μπάτσοι ξεκίνησαν να επιτίθενται στον κόσμο που ήτανε συγκεντρωμένος μπροστά απ’ τον καθεδρικό ναό, ενώ μια αύρα άρχισε να εκτοξεύει νερό, με αποτέλεσμα να προσαχθούν μερικά άτομα (ο ακριβής αριθμός δεν έχει επιβεβαιωθεί). Στο μεταξύ, ο κόσμος που έβγαινε μετά την παρέμβαση στον καθεδρικό άρχισε να τρέχει στους γύρω δρόμους μιας κι η περιοχή είχε αρχίσει να κατακλύζεται από μπάτσους με μοτοσικλέτες, κάποια τεθωρακισμένα ρίψης νερού, μερικούς εκτοξευτές δακρυγόνων, συν περιπολικά. Ήτανε ώρα να την κάνουνε, έτσι οι μικρές συγκρούσεις έληξαν κι όλοι/όλες πήγανε σπίτια τους ευτυχείς που, τουλάχιστον, είχανε διαταράξει τον εσπερινό – μια ελάχιστη, συμβολική επίθεση απόρριψης της θρησκείας.

στα ισπανικά, γαλλικά