Ουγγαρία: Απεργία πείνας προσφύγων στο κέντρο κράτησης του Νίρμπατορ

Από την Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, πρόσφυγες έγκλειστοι στο κέντρο κράτησης του Νίρμπατορ, στο βορειοανατολικό σύνορο της Ουγγαρίας, βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Σύμφωνα με δήλωση κρατούμενου πρόσφυγα στο Νίρμπατορ, περίπου 100 άτομα (σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες που είναι φυλακισμένοι αυτήν τη στιγμή στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης), συμπεριλαμβανομένων ατόμων από το Πακιστάν, την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Κόσοβο, συμμετέχουν στην απεργία.

Εν πρώτοις, οι φυλακισμένοι πρόσφυγες του Νίρμπατορ διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους: για το κάκιστο, χαλασμένο συσσίτιο (που συχνά περιέχει ακόμα και ζωάκια!) και το ακάθαρτο νερό, την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. Γενικά, όμως, οι πρόσφυγες διεκδικούν τη λευτεριά τους, την άμεση απελευθέρωσή τους από το κέντρο κράτησης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν παραμείνει στο στρατόπεδο του Νίρμπατορ περισσότερο από ένα μήνα, παρ’ ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουνε ήδη λάβει από τις Αρχές τα ατομικά τους δελτία αιτήσαντος ασύλου. Το μεγάλο ερώτημα που προξενεί πολλή οργή μεταξύ των προσφύγων είναι το εξής: «Αν έχουμε κάρτα ασύλου, γιατί δεν έχουμε ελευθερία;».

Οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι ακόμη και όργανα της αστυνομίας και φύλακες του κέντρου κράτησης δε φαίνεται να κατανοούν γιατί κόσμος με κάρτες ασύλου εξακολουθεί να παραμένει υπό κράτηση. Οι πρόσφυγες υποψιάζονται πως το αφεντικό του κέντρου κράτησης εφαρμόζει αυθαίρετα μέτρα εις βάρος τους. Ανέφεραν επίσης ότι φρουροί του κέντρου κράτησης προσφέρθηκαν να τους αγοράσουν κάποια τρόφιμα καλύτερης ποιότητας, είδη ποδοσφαίρου κ.ο.κ. εάν οι έγκλειστοι έχουνε να τους δώσουνε λεφτά σε αντάλλαγμα – μια πολύ μυστήρια πρόταση προς τους πρόσφυγες, μιας και κανείς τους δεν έχει χρήματα υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός πρόσφυγα, η πλειονότητα των ατόμων που κρατούνται στο Νίρμπατορ έχουν συλληφθεί αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων προς την Ουγγαρία. Οι ίδιοι διερωτούνται λοιπόν γιατί έχουνε μεταφερθεί στην κλειστή φυλακή του Νίρμπατορ, την ίδια ώρα που μερικοί φίλοι τους θα μπορούσαν να πάνε σε ανοιχτό στρατόπεδο. Μια υποομάδα όσων έχουν φυλακιστεί στο Νίρμπατορ είναι εκείνοι που απελάθηκαν απ’ την Αυστρία στην Ουγγαρία βάσει του κανονισμού για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων της σύμβασης «Δουβλίνο ΙΙ», κι οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι Νιγηριανοί, μα υπάρχουν και κάμποσοι Πακιστανοί ανάμεσά τους.

Ένα από τα άτομα που κρατούνται στο Νίρμπατορ είναι ένας Πακιστανός ακτιβιστής από το «Κίνημα διαδηλώσεων προσφύγων της Βιέννης», ο οποίος πρόσφατα απελάθηκε όντας ένας μεταξύ οκτώ προσφύγων ακτιβιστών στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Οι πρόσφυγες στο Νίρμπατορ λένε ότι, με την απεργία πείνας, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη γι’ αυτούς κάθε μέρα που περνά. Κοινωνικοί λειτουργοί προσπάθησαν να τους πείσουν να σταματήσουν την απεργία, μοιράζοντας υποσχέσεις βελτιωμένης τροφής και πόσιμου νερού, αλλά οι απεργοί πείνας αρνήθηκαν επειδή χρειάζονται μια πραγματική λύση, που δεν είναι άλλη απ’ τη λευτεριά τους. Οι δεσμοφύλακες συμπεριφέρονται με προσοχή προς το παρόν – μάλλον από φόβο μήπως οι πρόσφυγες αυτοτραυματιστούν και τους προκαλέσουν μεγαλύτερο μπελά σε περίπτωση που κάποιος απ’ τους απεργούς τιμωρηθεί απ’ τους φύλακες.

Οι πρόσφυγες στο Νίρμπατορ χρειάζονται επειγόντως ενεργό αλληλεγγύη, καθώς και τοπική και διεθνή προσοχή και δημοσιότητα στα μέσα επικοινωνίας ως προς την απεγνωσμένη τους κατάσταση. Απαιτούν να τους επισκεφτούν στο κέντρο κράτησης του Νίρμπατορ ομάδες αλληλέγγυων, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, και να κάνουν κάτι για να τους υποστηρίξουν.

Ελευθερία για τους φυλακισμένους πρόσφυγες του Νίρμπατορ
Κλείστε το Νίρμπατορ και όλα τα κέντρα κράτησης
Άμεση παύση όλων των απελάσεων βάσει Δουβλίνου ΙΙ στην Ουγγαρία

Σταματήστε την απέλαση και κράτηση μεταναστών και προσφύγων
Ελεύθερη κυκλοφορία – Αγώνας ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο

πηγή