Ο Τούκιτζο παρέμεινε στα ινδονησιακά κελιά επί δυόμισι χρόνια, χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω στον αγώνα ενάντια στα μεγάλα έργα εξόρυξης και εκβιομηχάνισης που μεθοδεύονται εις βάρος της κοινότητάς του. Είναι ένας από τους χιλιάδες γεωργούς οι οποίοι αντιστέκονται στα σχέδια ενός κολοσσού αυστραλιανών συμφερόντων, που προωθεί τη διάνοιξη ορυχείων σιδήρου στην παράκτια περιοχή Κούλον Πρόγκο, χάρη και στην αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φεουδάρχες εκ του σουλτανάτου της Γιογκγιακάρτα. Ο Τούκιτζο είχε απαχθεί απ’ τους μπάτσους τον Μάη του 2011 και σύρθηκε στα δικαστήρια επειδή εκδίωξε μπράβους της εξορυκτικής εταιρείας από τ’ αγρόκτημά του. Ενώ βρισκόταν ακόμη έγκλειστος, κάποιοι από τους χωρικούς συγκρότησαν μια διευρυμένη συνέλευση για την επικοινωνία μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων. Το πρωί της 3ης Οκτώβρη 2013 ο Τούκιτζο βγήκε επιτέλους από τη φυλακή της Γιογκγιακάρτα, όπου τον υποδέχτηκαν συγγενείς του, άλλοι γεωργοί από το Κούλον Πρόγκο και υποστηρικτές του αγώνα τους.
Οι εξορυκτικές εργασίες έχουν αναβληθεί αρκετές φορές, ωστόσο η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί. Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε γνωστό πως ορισμένοι χωρικοί εντός της περιοχής εξορύξεων αποδέχτηκαν μια προκαταβολή από την εταιρεία, συναινώντας στην εκποίηση της γης τους. Στην ευρύτερη περιοχή της Γιογκγιακάρτα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο σουλτάνος έχει άγριες βλέψεις για τα χωράφια τους. Ωστόσο πολλές κοινότητες έχουνε λάβει γνώση και αντιστέκονται. Εκτός από τους αγρότες του Κούλον Πρόγκο, ένα άλλο παράδειγμα είναι η κοινότητα Παρανγκούσουμο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την τουριστική παραλία του Παρανγκτρίτις. Οι κάτοικοι αυτού του παραθαλάσσιου χωριού απειλούνται με μαζική έξωση. Η τοπική κυβέρνηση προβάλλει ως αιτιολογία εκκένωσης πως ανθεί η πορνεία στα γύρω μπαρ, αλλά είναι αρκετά προφανές ότι οι Αρχές επιδιώκουν να εκκαθαρίσουν την ακτή για τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού.
Η καλή είδηση της απελευθέρωσης του Τούκιτζο, ο οποίος είναι πάλι σε θέση να αναπνεύσει το φρέσκο θαλασσινό αέρα και να καλλιεργήσει τα οπωρολαχανικά του, δεν εφησυχάζει τους αγωνιζόμενους αγρότες του Κούλον Πρόγκο, που θέλουνε να τελειώνουν με τα μεταλλευτικά ορυχεία μια για πάντα.