Πόρτο Αλέγκρε, Βραζιλία: Ανακοίνωση της αναρχικής κατάληψης Bosque Ibirapijuka σχετικά με την επαπειλούμενη εκκένωσή της

Η κατάληψη Bosque Ibirapijuka είναι ένας αναρχικός κατειλημμένος χώρος που εδώ και έξι χρόνια αποτελεί τόπο βιώματος διαφόρων πρακτικών αναζήτησης της αυτονομίας, κι όπου λαμβάνουν χώρα πάμπολλες δραστηριότητες που στοχεύουν στη σύγκρουση με την εξουσία. Στο χώρο υπάρχουν και λειτουργούν με τρόπο ενεργό και αυτοδιαχειριζόμενο η βιβλιοθήκη Lápis em Luta (Μαχόμενο Μολύβι), ένα φαρμακείο με θεραπευτικά βότανα, σάλα μαθημάτων, φούρνος, εργαστήρι σεριγραφίας και διάφορα ακόμη εγχειρήματα σποραδικού και/ή περιοδεύοντος χαρακτήρα.

Πόρτο (καθόλου) Αλέγκρε, 3 Νοέμβρη του καταραμένου χριστιανικού ημερολογίου: Η αγέλη αλυχτά καλώντας όλους τους λύκους κι όλες τις λύκαινες…

Την 1η Νοέμβρη 2013 μια δικαστική επιμελήτρια χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μας για να μας επιδώσει μια προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία είχε μπει ήδη μπρος η διαδικασία της έξωσης και ανάκτησης του ακινήτου, υπόθεση που διαβιβάστηκε στη δικαιοσύνη τον Ιούνη του 2013. Το έγγραφο που προσκόμισε το εν λόγω τσιράκι είχε εκδοθεί στις 2 Οκτώβρη, στοιχείο που φανερώνει άλλο ένα βρόμικο παιχνίδι της εξουσίας προκειμένου να χάσουμε πολύτιμο χρόνο ως προς τις δυνατότητες αντίδρασής μας ενόψει της εκκένωσης.

Δεν πρόκειται να εμπιστευτούμε ούτε στο παραμικρό τα τεχνάσματα της εξουσίας, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε, δεν πιστεύουμε σε συμφωνίες με τους εχθρούς μας, γιατί η ζωή μας ούτε για πώληση είναι ούτε για παζάρεμα. Όταν διαλέξαμε την κατάληψη ως τρόπο ζωής και εργαλείο αγώνα, κάναμε μια επιλογή έχοντας πλήρη συνείδηση ότι θα συμβιώναμε με την αβεβαιότητα του χρόνου, αφού ξέρουμε ότι όσο και να δείχνει κάλμα η συνθήκη ενός κατειλημμένου χώρου, πάντοτε υπάρχει ένα τέλος, κι ότι εκκένωση μπορεί να παίξει εν μιά νυκτί. Πρόκειται για ένα τέλος που τις περισσότερες φορές έρχεται διά της επιβολής, πάνω απ’ όλα γιατί δεν κάνουμε κατάληψη επιδιώκοντας την ουδετερότητα ή κάποιες εναλλακτικές, δεν κάνουμε κατάληψη προσδοκώντας τη νομιμοποίηση ή την εκχώρηση, μήτε και την ιδιοκτησία. Καταλαμβάνουμε επιθυμώντας να καταργήσουμε ριζικά την ιδιωτική περιουσία, μεταμορφώνοντάς τη σ’ έναν αναρχικό χώρο αγώνα.

Η εκκένωση του σπιτιού μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διαδικασίες επέλασης του Κεφαλαίου, που αυτήν τη στιγμή ευθύνεται για την έξωση και τον εκτοπισμό αμέτρητων καταλήψεων και κοινοτήτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της βραζιλιάνικης επικράτειας. Συνδέεται άμεσα με την έλευση του καταραμένου Μουντιάλ του 2014, τις αστικές αναπλάσεις που προετοιμάζουν «εξυγιαίνοντας» τις πόλεις ενόψει αυτής της μεγάλης διοργάνωσης. Σήμερα κρατάμε ζωντανότερη από ποτέ τη φλεγόμενη άρνηση που κουβαλάμε στο στέρνο απέναντι στα τερτίπια αυτής της κοινωνίας του υπο-υπάρχοντος. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους στην προοπτική του να αποτελεί αυτός ο χώρος ένα σημείο συνάντησης κι ανταλλαγής ανάμεσα σε συντρόφια και διαρκούς σύγκρουσης με την υπάρχουσα πραγματικότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να αντισταθούμε στην απειλή της εκκένωσης: η κατάληψη Bosque Ibirapijuka θα εξακολουθήσει να πάλλεται από ζωή και δραστηριότητα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ύπαρξής της.

Τούτη τη στιγμή πιστεύουμε και στηριζόμαστε πλήρως στην ενίσχυση και διάχυση της αλληλεγγύης. Η μνήμη μας παραμένει ζωντανή και πύρινη· σε τούτο τον αγριόκηπο φυτρώνουν οι σπόροι των καταλήψεων Flor do Asfalto, Toren, Pantâno Revida. Φροντίζουμε αλληλέγγυα κι επαγρυπνούμε επίσης για άλλες καταλήψεις που, όσο κι αν οι προοπτικές μας διαφέρουν, αντιστέκονται εντούτοις με αξιοπρέπεια απέναντι στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και τα μεγαλομανή έργα, όπως είναι η περίπτωση της κατάληψης Quilombo das Guerreiras, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το γενοκτόνο Πόρτου Μαραβίλια, έργο ανάπλασης της ζώνης του λιμανιού στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Στέλνουμε χαιρετισμούς συνενοχής και αλληλεγγύης στα συντρόφια που παλεύουν αυτή την ώρα με αντίστοιχες καταστάσεις στην κατάληψη La Solidaria στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, και στη βιβλιοθήκη Los Libros de la Esquina στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Μέσω αυτής της ανακοίνωσης καλούμε όλες τις αλληλέγγυες ατομικότητες να είναι σε επιφυλακή και να συμμετάσχουν στον κύκλο δραστηριοτήτων ενάντια στην επαπειλούμενη εκκένωση της κατάληψής μας, με εναρκτήρια ημερομηνία την Τρίτη, 5 Νοέμβρη 2013. Θα μείνουμε εδώ με τα πόδια ριζωμένα στο χώμα, συντροφιά με τα δέντρα και τα πουλιά.

Ούτε βήμα πίσω!
Απέναντι στην εκκένωση: Αλληλεγγύη, αμοιβαία στήριξη, αναρχία!

στα πορτογαλικά