Βαρκελώνη: Αλληλεγγύη στους 5 συλληφθέντες της 13ης Νοέμβρη

Κάτω τα τείχη των κρατών!

Στις 2.45 τα ξημερώματα της 13ης Νοέμβρη 2013 η Εθνική Αστυνομία μπούκαρε στο σπίτι τεσσάρων αναρχικών στη Βαρκελώνη, ενώ συνέλαβε ένα πέμπτο συντρόφι κοντά στο σπίτι του τις πρωινές ώρες. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για την τοποθέτηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη στη Βασιλική Ελ Πιλάρ, στη Θαραγόθα, στις 2 Οκτώβρη 2013. Όλοι τους κρατούνται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, και μες στις επόμενες μέρες θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστή Ελόυ ντε Βελάσκο στο κτήριο Εθνικής Ακρόασης στη Μαδρίτη.

Ο μιντιακός συρφετός έχει αρχίσει την προπαγάνδα από νωρίς το πρωί της 13ης Νοέμβρη. Η Εθνική Αστυνομία σιγοντάρει με τις εικόνες της σύλληψης και της ψακτικής στο σπίτι. Αυτομάτως βγαίνουν στη φόρα τα στοιχεία των συλληφθέντων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντες Ντίας, εμφανίζεται θριαμβολογώντας σε όλα τα καθεστωτικά μέσα. Κοκορεύεται για τις συλλήψεις και παρουσιάζει ως ντε φάκτο το δικαστικό θρίαμβο του ισπανικού κράτους, που επιχειρεί να αιχμαλωτίσει πίσω από τα τείχη τα συντρόφια μας σε μιαν απόπειρα να ολοκληρώσει την εκδικητική επιχείρηση που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το χιλιανό κράτος μέσω της δικής του λογικής περί δικαιοσύνης και δικαίου.

Ο δικαστικός και μιντιακός μηχανισμός προλειαίνει εδώ και μήνες το έδαφος για να καταφέρει ένα κατασταλτικό χτύπημα εναντίον αυτών που θεωρεί ως τους πλέον επικίνδυνους εντός κι εκτός των κοινωνικών κινημάτων. Έτσι, προσώρας, οι υπεύθυνοι για την οργή που εκφράζεται σε μια διαδήλωση είναι αποκλειστικά οι αντισυστημικοί και οι αναρχικοί, σε μιαν απόπειρα να καλουπωθεί η λύσσα που προς στιγμή ξεγλιστρά από τα στερεότυπα σχήματα. Με τη θαλάμη οπλισμένη, το κράτος παίζει πάλι τα γνώριμα χαρτιά του: το περιβόητο «αναρχικό τρίγωνο», που δίνει τροφή για δημοσιεύματα, καλή ώρα σαν αυτά που εμφανίστηκαν στο γαλικιακό Τύπο, σχετικά με την υποτιθέμενη τοποθέτηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού σε μία ιταλική τράπεζα στη Βαρκελώνη και στη Βαλένθια. Οι θεωρίες συνωμοσιολογικής παράνοιας, στις οποίες τόσο αρέσκεται ο Τύπος και μπόλικοι αναγνώστες του, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει έφοδος σ’ ένα στέκι της CNT στο Σαμπαντέλ, όπου συνέλαβαν 5 αναρχικούς με την κατηγορία υποτιθέμενων αναλήψεων ευθύνης στο διαδίκτυο και κατοχή εμπρηστικών υλών. Μετά από τέσσερις μήνες εγκλεισμού σε καθεστώς απομόνωσης FIES-3, αφέθηκαν ελεύθεροι με τη δίωξη να εκκρεμεί εις βάρος τους.

Οι τελευταίες συλλήψεις στη Βαρκελώνη φανερώνουν εντελώς ξεκάθαρα την επίθεση εναντίον του αναρχικού κινήματος.

Εμάς δε μας ενδιαφέρει να κατονομάσουμε τα συντρόφια μας ως ένοχα ή αθώα, μιας κι αυτή είναι η γλώσσα της εξουσίας, η γλώσσα της δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι της σιωπής ή της θυματοποίησης, μήτε και της ήττας. Μας πονάει αφάνταστα να βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση συντρόφια μας, αλλά όλοι κι όλες μας γνωρίζουμε ότι, όταν η σκέψη και η πράξη μας συγκεκριμενοποιούνται, αργά ή γρήγορα ερχόμαστε αντιμέτωποι/-ες με το πιο αληθινό πρόσωπο του συστήματος.

Απέναντι στη διακρατική συνέργεια,
αλληλεγγύη δίχως σύνορα προς τα συντρόφια!

Να γκρεμίσουμε τα τείχη του κράτους!
Υγεία κι Αναρχία! Τους θέλουμε πλάι μας!

πηγή

Σημ.: Τα πέντε συντρόφια επρόκειτο να περάσουν από δικαστήριο της Μαδρίτης στις 15 Νοέμβρη, ωστόσο οι μπάτσοι παρέτειναν την προσωρινή τους κράτηση σε πλήρη απομόνωση τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή (17/11).