Καλιφόρνια, ΗΠΑ: Αποκλεισμός ενός πούλμαν της Google στο Δυτικό Ώκλαντ

Μια ανταπόκριση από συμμετέχοντες σε αυτόνομη δράση εναντίον του εξευγενισμού στην πόλη, κατά την οποία εμποδίστηκε η αναχώρηση ενός πούλμαν της Google (20 Δεκέμβρη 2013).

ΠΡΑΞΗ

Στις 8:15 το πρωί, μια μικρή ομάδα ανθρώπων συναντηθήκανε στη συμβολή των λεωφόρων 7ης και Άντελαϊν στο Δυτικό Ώκλαντ. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι της Google στέκονταν σε ουρά στο δρόμο, περιμένοντας την άσπρη πουλμανάρα τους να τους μεταφέρει στα κεντρικά γραφεία της Google, στο Μάουνταιν Βιου της Καλιφόρνια. Με το που έφτασε το όχημα, ένας εξευγενισμένος νεαρός, άστεγος και άνεργος, επιβιβάστηκε στο πούλμαν μαζί με τους υπαλλήλους.

Οι εργαζόμενοι πηγαίνανε στις θέσεις τους, όταν μερικά άτομα ξεδιπλώσανε δυο τεράστια πανό που γράφανε «Τέκηδες: Ο κόσμος σας δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ» και «Σύρε και γαμήσου, Google». Πρόσφεραν φυλλάδια στους επιβάτες, αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν να τα πιάσουνε στα χέρια τους. Ένας επιβάτης προσπάθησε ν’ αρπάξει το ποδήλατο κάποιου, αλλά απωθήθηκε. Μέσα στο πούλμαν οι άλλοι επιβάτες άρχισαν ν’ αντιλαμβάνονται τι συνέβαινε απ’ έξω.

«Οι διαδηλωτές κάνουν πάλι τα δικά τους», παρατήρησε ξαφνικά μια υπάλληλος.

Ο εξευγενισμένος νεαρός, που είχε σαλτάρει μες στο πούλμαν, πλησίασε τον οδηγό κατεπειγόντως και βάλθηκε να τον ρωτάει:
«Οδηγέ, τι θα κάνεις, φίλε; Τι θα κάνεις;»
«Μη θορυβείστε. Ελευθερία του λόγου έχουμε, ελευθερία του λόγου».

Μετά ο εξευγενισμένος νεαρός περπάτησε ως τη γαλαρία, λέγοντας: «Ω θεέ μου! Τι λέτε να γίνει τώρα;»

Η προηγούμενη υπάλληλος έβγαλε το κινητό της τηλέφωνο κι άρχισε να κινηματογραφεί τον αποκλεισμό. «Εμείς πάντως είμαστε ζεστά εδώ μέσα, ενώ αυτοί στέκονται έξω στο κρύο», είπε η ίδια.

Στα καπάκια, ένα άτομο εμφανίστηκε στο πίσω μέρος του οχήματος κι έσπασε στα σβέλτα όλο το πίσω παρμπρίζ, αφήνοντας βροχή από θρύψαλα να πέσουνε στο δρόμο. Κρύος άνεμος φύσηξε μέσα στο πούλμαν, και όσοι/όσες πήραν μέρος στον αποκλεισμό αποχώρησαν μαζί με τα πανό τους. Ο εξευγενισμένος νεαρός ξεμύτισε απ’ το όχημα τη στιγμή που κάποιος άλλος πέταγε στον αέρα τρικάκια μ’ ένα λογότυπο χαμογελαστού προσώπου και το μήνυμα «διαταράξτε την γκουγκλ».

Στη συνέχεια το πούλμαν παρέμεινε ακινητοποιημένο, προσωρινά μπλοκαρισμένο. Κάμποσα άλλα άτομα συνέρρευσαν στο σημείο, ενώ οι αποκλεισμένοι υπάλληλοι της Google βάλθηκαν να μαζεύουνε τρικάκια απ’ την άσφαλτο. Το όχημα δεν το κούνησε ρούπι, γιατί τους προκάλεσε αδιανόητο τρόμο η ανυπόφορη σκέψη να κάνουνε τη διαδρομή ως το Μάουνταιν Βιου ανεμοδαρμένοι με σπασμένο το κρύσταλλο. Συγκεντρώθηκαν περισσότεροι στα πέριξ της αφετηρίας, και μέσα σε μια ωρίτσα ξανάγινε αποκλεισμός του πούλμαν.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα την ώρα που συγχρονισμένα αυτόνομα μπλόκα στήνονταν στο σταθμό ΜακΆρθρουρ του BART (δικτύου του μετρό) του Ώκλαντ, όπως και στη γειτονιά Μίσσιον Ντίστρικτ του Σαν Φρανσίσκο.

Ο πάντοτε εξευγενισμένος νεαρός εμψύχωσε τους πάντες με τα λόγια: «Βγείτε έξω να σπάσετε και λίγη πλάκα…»

ΘΕΩΡΙΑ

Παραδοσιακά το Δυτικό Ώκλαντ είναι μια μαύρη γειτονιά που περιβάλλει το λιμάνι του Ώκλαντ. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει εξευγενιστεί, αναπτυχθεί και αναπλαστεί σε χοντρό βαθμό. Τώρα πια υπάρχουν θύλακες για την ανώτερη τάξη, που ’χουνε διαμορφωθεί κοντά στο σταθμό Ουέστ Ώκλαντ του BART, στην περιοχή Τζακ Λόντον, καθώς και στη μικρή πόλη του Έμερυβιλ. Μπόλικοι εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας διαμένουν σήμερα στα μέρη αυτά, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια, προξενώντας εχθροπάθεια, εξώσεις και φτώχεια.

Όσο εκτυλίσσεται αυτή η πραγματικότητα, η δημοτική αρχή του Ώκλαντ και οι ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου επιδιώκουν να εξαπλωθεί σ’ όλη την επικράτεια του Ώκλαντ ένα δίκτυο επιτήρησης ονόματι Κέντρο Τομέα Αφύπνισης. Θέτοντας ως στόχο την ασφάλεια στο λιμάνι του Ώκλαντ ενάντια σε τρομοκρατικές επιθέσεις και εργατικούς αγώνες, ο κόμβος επιτήρησης θα παρακολουθεί ουσιαστικά την ολότητα του Ώκλαντ ενεργοποιώντας περισσότερες από 800 κάμερες. Οι Αρχές θέλουν να παρακολουθούν την τρελή κι ανεξέλεγκτη πόλη που στριμώχνεται πλάι στο λιμάνι του Ώκλαντ. Γι’ αυτούς, ολάκερη η πόλη είναι μια μεταβλητή που επιθυμούν να ελέγχουν. Το δίκτυο επιτήρησης και ο εξευγενισμός εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: να ειρηνεύσουν, να περιορίσουν και να αποστειρώσουν μια πόλη που κουβαλάει την ανταρσία βαθιά μέσα στην καρδιά της. Το εν λόγω κέντρο επιτήρησης έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εις βάρος κατοίκων του Ώκλαντ που έχουν αναλάβει δράση ενάντια στην αστυνομική βία. Το Δυτικό Ώκλαντ παρέχει ένα συγκεκριμένο και σαφές παράδειγμα του μετασχηματισμού που έχει σημειωθεί στις περιοχές γύρω από το λιμάνι. Αυτός είναι κι ο λόγος που η δράση πραγματώθηκε εκεί πέρα.

Το πούλμαν της Google ήτανε προφανής στόχος, αλλά προφανώς η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από μία εταιρεία και τους συγκεκριμένους υπαλλήλους της. Ο εξευγενισμός είναι ένα πρόβλημα με λεπτές δυναμικές και αποχρώσεις το οποίο μόλις που ’χει ξεκινήσει ν’ αντιμετωπίζεται και ν’ αμβλύνεται. Έχει πολλά στρώματα, παίκτες και επίπεδα, που αναμφίβολα θα εκτεθούν και θα επεξηγηθούν στο εγγύς μέλλον από πολυάριθμα άτομα και ομάδες.

πηγή / βίντεο