Γαλλία: Ενημερώσεις απ’ το σύνορο του Καλαί

Άλλος ένας μετανάστης έπεσε νεκρός. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες στο λιμάνι του Καλαί:

Οι διαδοχικοί θάνατοι ενός 17χρονου μετανάστη ιρανικής καταγωγής, που έπεσε από ένα φορτηγό όπου προσπαθούσε να κρυφτεί για να φτάσει την Αγγλία στις 30 Γενάρη 2014, και ενός μετανάστη που σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος στις 2 Φλεβάρη προκάλεσαν ένα κύμα αποτροπιασμού.

Στις 4 Φλεβάρη τριάντα μετανάστες, κυρίως σύριοι και αιγύπτιοι, πορεύτηκαν μέχρι το λιμάνι προκειμένου να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία και να εκφράσουν την οργή τους για το θάνατο των μεταναστών και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο Καλαί. Τέσσερα βαν των κατασταλτικών μονάδων CRS και μερικά περιπολικά έσπευσαν στην άκρη του λιμανιού κι άρχισαν να περνάνε από έλεγχο τους μετανάστες διαδηλωτές, προσπαθώντας επίσης να τους εκφοβίσουν με προσβολές. Στη συνέχεια οι διμοιρίες μαγνητοσκόπησαν τον έλεγχο, κάνοντας μεγέθυνση σε κάθε παρευρισκόμενο μετανάστη και ακτιβιστή.

Η αστυνομική βία είναι συστηματική στο Καλαί. Ο έλεγχος που διεξήχθη σ’ αυτή την περίσταση είναι καθημερινό φαινόμενο συμπεριφοράς των μπάτσων απέναντι σε εμιγκρέδες: ύβρεις, προκλήσεις, έλεγχος εγγράφων κι επαναλαμβανόμενος τραμπουκισμός είναι η καθημερινή ρουτίνα εδώ πέρα. Η πραγματικότητα είναι πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να επιτρέψουνε σε κόσμο να διαμείνει οπουδήποτε. Οι μετανάστες στοιβάζονται πάνω στο χώμα, χρησιμοποιώντας κουβέρτες και μουσαμάδες για να προστατευτούν από το κρύο, τον άνεμο και τη βροχή, η οποία πλημμυρίζει τις σκηνές. Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών συνιστούν κατάφωρη προσβολή της αξιοπρέπειας. Κάθε μέρα καταφτάνουν καινούργιοι μετανάστες, και γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεθούν κουβέρτες και ρούχα γι’ αυτούς. Τ’ αντίσκηνα σπανίζουν όλο και περισσότερο, και τα λίγα κατειλημμένα σπίτια εκκενώνονται ανά τακτά διαστήματα και λεηλατούνται κατά παράβαση του νόμου απ’ τους μπάτσους, οι οποίοι δεν παραλείπουν να σκίζουν και να ξεχαρβαλώνουν επίσης συχνά τις σκηνές.

Η αστυνομία εκκένωσε κι έκανε φύλλο φτερό μια κατάληψη όπου μένανε πρόσφυγες απ’ τη Συρία:

Ύστερα από το μεγάλο κύμα εξώσεων μες στο φθινόπωρο του 2013, οι περισσότεροι μετανάστες στο Καλαί αναγκάζονται να κοιμούνται έξω, σε σκηνές. Όμως οι καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία είναι φρικτές αυτήν τη στιγμή. Ο άνεμος και η βροχή καθιστούν τη διαβίωση πολύ δυσχερή, αν όχι ανέφικτη.

Την Κυριακή, 2 Φλεβάρη 2014, η αστυνομία σφράγισε και σμπαράλιασε έναν απ’ τους εναπομείναντες κατειλημμένους χώρους στο Καλαί. Μόλις πέντε άτομα είχανε βρει καταφύγιο σ’ αυτό το σπίτι, το οποίο ήταν άδειο εδώ και μήνες. Οι μπάτσοι έφτασαν τ’ απόγευμα, όταν κάποιοι απ’ τους ενοίκους βρίσκονταν μες στο σπίτι. Χωρίς καμία προειδοποίηση, οι μπάτσοι έσπασαν την πόρτα τους και μπούκαραν στο κτήριο. Οι ένοικοι εξήγησαν στην αστυνομία ότι είναι άρρωστοι, και τους είναι αδύνατον να ζήσουν έξω. Αυτό δεν ένοιαξε τους μπάτσους. Απεναντίας, ανάγκασαν τους καταληψίες να εγκαταλείψουν το σπίτι τους κακήν κακώς, και δεν τους επέτρεψαν ούτε να πάρουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα μαζί τους.

Όταν τ’ άτομα που εκδιώχθηκαν πήγανε πίσω στο κτήριο την ίδια μέρα για να μαζέψουνε τα ρούχα τους, κουβέρτες, τρόφιμα κ.λπ., διαπίστωσαν ότι οι μπάτσοι είχαν σπάσει και στραπατσάρει τα πάντα μες στο σπίτι. Είχανε ψεκάσει κρεβάτια, κουβέρτες και ρούχα με σπρέι πιπεριού, είχανε χύσει μαγειρικό λάδι σε όλο το πάτωμα και στα πράγματά τους. Βρήκαν τα ρούχα τους να μουλιάζουν σε μια λακκούβα στο δάπεδο. Επιπλέον, για μία ακόμη φορά οι μπάτσοι ψειρίσανε ό,τι τους γυάλισε. Θερμάστρες, καπνός και τσάντες των μεταναστών έλειπαν μετά την καταστροφική επιχείρηση της αστυνομίας.

πηγή: calais migrant solidarity μέσω squat.net