Δήλωση διεθνιστών/-ριών κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Πόλεμο στον πόλεμο! Ούτε μια ρανίδα αίματος για το «έθνος»!

Η πάλη για την εξουσία μεταξύ ολιγαρχικών φατριών στην Ουκρανία απειλεί να κλιμακωθεί σε διεθνή ένοπλη σύρραξη. Ο ρωσικός καπιταλισμός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την αναδιανομή της ουκρανικής κρατικής εξουσίας προκειμένου να υλοποιήσει τις μακροχρόνιες αυτοκρατορικές και επεκτατικές βλέψεις του στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχει ισχυρά οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και πολιτικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο ενός επόμενου γύρου επικείμενης οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, το καθεστώς προσπαθεί να υποδαυλίσει το ρωσικό εθνικισμό για ν’ αποσπάσει την προσοχή από τα αυξανόμενα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων: τους μισθούς και τις συντάξεις φτώχειας, τη διάλυση της διαθέσιμης υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. Μέσα σ’ έναν καταιγισμό εθνικιστικής και στρατευμένης ρητορείας είναι ευκολότερο γι’ αυτούς να ολοκληρώσουν το σχηματισμό ενός εταιρικού, αυταρχικού κράτους βασισμένου σε αντιδραστικές συντηρητικές αξίες και κατασταλτικές πολιτικές.

Στην Ουκρανία, η οξεία οικονομική και πολιτική κρίση έχει οδηγήσει σε εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ολιγαρχικών φατριών, και η πρώτη πλευρά συμπεριλαμβανομένων υπερδεξιών και υπερεθνικιστικών μορφωμάτων επιστρατεύτηκε για τη διεξαγωγή κρατικού πραξικοπήματος στο Κίεβο. Απ’ την άλλη, η πολιτική ελίτ της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας δεν προτίθεται να μοιραστεί την εξουσία και την ιδιοκτησία της με τους επόμενους στη σειρά ηγέτες του Κιέβου, και προσπαθεί να στηριχτεί στη συνδρομή της ρωσικής κυβέρνησης. Και οι δυο πλευρές κατέφυγαν σε αχαλίνωτη εθνικιστική υστερία: ουκρανική και ρωσική, αντίστοιχα. Υπάρχουν ένοπλες συμπλοκές, και αιματοχυσία. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν τα δικά τους συμφέροντα και βλέψεις, και η επέμβασή τους στη σύγκρουση θα μπορούσε να επιφέρει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι αντιμαχόμενες κλίκες της δύναμης των αφεντικών, ως συνήθως, για την προάσπιση των συμφερόντων τους πιέζουν εμάς, απλούς ανθρώπους: μισθωτούς εργάτες, ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους… Ποτίζοντάς μας με την εθνικιστική ντρόγκα, μας στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλου, κάνοντάς μας να λησμονάμε τις πραγματικές μας ανάγκες και τ’ αληθινά μας συμφέροντα: εμείς ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να νοιαστούμε για τα «έθνη» τους· απεναντίας, μας απασχολούν τώρα πιο ζωτικής σημασίας και πιεστικά προβλήματα – πώς να τα βγάλουμε πέρα εντός του συστήματος που βρήκανε για να μας υποδουλώνουν και να μας καταπιέζουν.

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην εθνικιστική δηλητηρίαση. Στο διάολο να πάνε το κράτος και τα «έθνη» τους, οι σημαίες και τ’ αξιώματά τους! Αυτός δεν είναι πόλεμος δικός μας, και δεν πρέπει να πάμε σ’ αυτόν· δεν πρέπει να πληρώσουμε με το αίμα μας τα παλάτια τους, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και την ευχαρίστησή τους να στρογγυλοκάθονται στις μαλακές καρέκλες των Αρχών. Και αν τ’ αφεντικά στη Μόσχα, στο Κίεβο, στη Λβιβ, στο Χάρκοβο, στο Ντονέτσκ και στη Συμφερόπολη ξεκινήσουνε αυτόν τον πόλεμο, καθήκον μας είναι ν’ αντισταθούμε σ’ αυτόν με όλα τα διαθέσιμα μέσα!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ “ΕΘΝΩΝ” – ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΑΞΕΩΝ!

Στις 2 Μαρτίου 2014, συνυπογράφουν οι:

Συνομοσπονδία Επαναστατών Αναρχοσυνδικαλιστών (KRAS), ρωσικός τομέας της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων (IWA-AIT)

Διεθνιστές σε Ουκρανία, Ρωσία, Μολδαβία, Ισραήλ, Λιθουανία

Αναρχική Ομοσπονδία Μολδαβίας

Φράξια των Επαναστατών Σοσιαλιστών (Ουκρανία)

πηγή: aitrus.info