Αυστραλία: Από το Σύδνεϋ ως τη Νάντη, αντίσταση και σαμποτάζ

Φωτ. από τη διαδήλωση στη Νάντη στις 22 Φλεβάρη 2014

Το βράδυ της 22ας Φλεβάρη βανδαλίσαμε τα τοπικά κεντρικά γραφεία της Vinci και της θυγατρικής της Advitam στη βιομηχανική ζώνη του Σέβεν Χιλς στο δυτικό Σύδνεϋ. Ραγίσαμε μερικά παράθυρα και γράψαμε τα συνθήματα «Ενάντια στη Vinci και στον κόσμο της» και «Η ZAD είναι παντού».

Αυτή η μικρή πράξη έγινε ως απάντηση στο κάλεσμα για δράσεις αλληλεγγύης στο μνημειώδη αγώνα στη Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ, στη Γαλλία, ενάντια σ’ ένα αεροδρόμιο του οποίου η κατασκευή έχει ανατεθεί στη Vinci.

Τα τελευταία δυο χρόνια κόσμος έχει καταλάβει και υπερασπιστεί τα εδάφη που προορίζονται για το κατασκευαστικό έργο. Σ’ αυτή την αυτόνομη περιοχή, που πλέον είναι γνωστή ως ZAD (ζώνη προς υπεράσπιση), καταληψίες έχουν απωθήσει άγριες αστυνομικές εφόδους κι έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες καλύβια και μποστάνια, τα οποία έχουνε στεγάσει και ταΐσει χιλιάδες ανθρώπους της αντιστεκόμενης ζώνης και διεθνείς υποστηρικτές.

Η Vinci είναι μια παγκόσμια εταιρεία ανάπτυξης εμπλεκόμενη σε κατασκευαστικά έργα ανά τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός αυτοκινητόδρομου που διασχίζει κάποια απ’ τα εναπομείναντα δάση του Κίμκι, στη Ρωσία, όπου σύντροφοι έχουν δώσει αγώνα για να τα υπερασπιστούν.

Σε όλο τον κόσμο το Κεφάλαιο αποζητά την εμπορευματοποίηση και την εκβιομηχάνιση όσων έχουν απομείνει απ’ την άγρια φύση. Από αεροδρόμια μέχρι αυτοκινητοδρόμους, από ανθρακωρυχεία μέχρι σιδηροδρομικές υπερταχείες, οποιοδήποτε επίπεδο οικολογικής καταστροφής και εκτοπισμού κοινοτήτων είναι αποδεκτό για ένα έργο που θεωρείται σημαντικό για την «οικονομική ανάπτυξη» και την αυξανόμενη ροή εμπορευμάτων.

Αυτή την περίοδο, εδώ πέρα, επιχειρηματίες και πολιτικοί από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα καταστρώνουν πυρετωδώς σχέδια για την επέκταση του αερολιμένα του Σύδνεϋ με δύο νέους αεροδιαδρόμους στο Μπότανυ Μπέυ, την κατασκευή ενός καινούργιου αεροδρομίου στο Μπάτζερυς Κρηκ, στο δυτικότερο άκρο του Σύδνεϋ, κι επίσης την κατασκευή μιας υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κανμπέρρα με το Σύδνεϋ.

Σε όλη την επικράτεια που νέμεται το αυστραλιανό κράτος, απ’ τα ορυχεία ουρανίου ως την εξόρυξη μεθανίου από κοιτάσματα γαιάνθρακα, η βιομηχανική ανάπτυξη εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αδιαφορώντας για τις όποιες ανησυχίες σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως και για τους παγκόσμιους προβληματισμούς αναφορικά με το κλίμα, τ’ αφεντικά των βιομηχανιών και οι πολιτικοί τους μπορούν μονάχα να προσφέρουν καμπάνιες πράσινης εξαπάτησης και την παθολογική προοπτική θέσεων απασχόλησης.

Ο μόνος τρόπος για να νικηθούν αυτές οι αναπτυξιακές δραστηριότητες είναι μέσω του συλλογικού και μαχητικού αγώνα ενάντια στο Κεφάλαιο προς υπεράσπιση της κοινής μας δασικής γης.

Από το Μπότανυ Μπέυ ως το Χίθροου
Από το Μπάτζερυς Κρηκ ως τη ΖΑD
Από την Κανμπέρρα ως την Κοιλάδα της Σούζα
Από το Τάρκινε ως το Ατένκο
Από το Μπόγκαρμπρι ως το Χάμπαχ
Από την Γκούντζερα ως τη Χιρόνα
Από το Ρόξμπυ Ντάουνς ως τη Βόρεια Καρελία
Από το Νάουρου ως τη Λαμπεντούζα
Από φυλακή σε φυλακή

Αντίσταση και σαμποτάζ!