Λισαβόνα: Παρέμβαση για την ελεύθερη μετακίνηση στα ΜΜΜ

Την Τετάρτη, 19 Μάρτη 2014, στο σταθμό του μετρό Κάμπου Γκράντε στη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπό το σύνθημα «Άνοιξε τα μάτια και καταπολέμησε την καπιταλιστική απάτη! Θέλουμε μέσα μαζικής μεταφοράς ελεύθερα για όλες κι όλους!»

Η αρχική πρωτοβουλία του Πυρήνα Λισαβόνας της AIT-SP (Διεθνούς Ένωσης Εργατών-Τομέας Πορτογαλίας) αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο, ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκαλεί η κοινή καμπάνια των εταιρειών διαχείρισης των τραμ και λεωφορείων (Carris) και του δικτύου του μετρό (Metropolitano), η οποία παροτρύνει τον κόσμο να ρουφιανεύει όσους επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο, οδηγώντας κάθε φορά στον αποκλεισμό όλο και περισσότερων ατόμων από το δικαίωμα στη μετακίνηση επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα ολοένα και πιο ακριβά εισιτήρια. Το κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας ήταν μια μεταστροφή του σλόγκαν της εν λόγω καμπάνιας χαφιεδισμού («άνοιξε τα μάτια και καταπολέμησε την απάτη»).

Στη διάρκεια των δυο ωρών που κράτησε η δράση, μοιράστηκαν εκατοντάδες φυλλάδια, που και πάλι δε φτάσανε για τόσους βιαστικούς περαστικούς. Ακόμα κι έτσι όμως, πολλοί ήταν αυτοί που κοντοστάθηκαν και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην παρέμβαση. Η μπάντα Ritmos de Resistência (Ρυθμοί Αντίστασης) συμμετείχε επίσης, εμψυχώνοντας όσους ήταν παρόντες και προσελκύοντας την προσοχή περισσότερου κόσμου στη διαμαρτυρία. Στο τέλος μείναμε με την επιθυμία να πολλαπλασιάσουμε αυτού του τύπου τις δράσεις υπέρ των πραγματικά δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, για όλες κι όλους.

Τις ευχαριστίες μας σε όλο τον κόσμο που πήρε μέρος στη συγκέντρωση.

AIT-SP