Ντόρτμουντ, Γερμανία: Ενημέρωση απ’ την αντιφασιστική πορεία της 29ης Μάρτη

Περίπου 400 άτομα συμμετείχαν στην αντιφασιστική διαδήλωση που έλαβε χώρα στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας στις 29 Μάρτη 2014. Η πορεία πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του πάνκη Τόμας «Σμούντελ» Σουλτς, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον νεοναζί Σβεν Κάλιν πριν από 9 χρόνια, και στη μνήμη του Μεχμέτ Κουμπασίκ, ο οποίος υπήρξε ένα από τα θύματα μιας σειράς φόνων που διέπραξαν τα καθάρματα της οργάνωσης NSU (Εθνικοσοσιαλιστικό Αντεργκράουντ).

Η διαδήλωση ξεκίνησε μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ντόρτμουντ και κινήθηκε προς τη συνοικία Ντόρστφελντ, μια περιοχή με μπόλικους κατοίκους ναζήδες που θεωρείται επίσης άντρο τους (επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο αυτού του τμήματος της πόλης εδώ και χρόνια). Προτού η πορεία μπει στο Ντόρστφελντ, πολλοί ακτιβιστές άνοιξαν ομπρέλες για να προστατευτούν από φωτογράφους φασίστες που κατέγραφαν τη διαδήλωση. Τότε οι μπάτσοι βρήκαν την αφορμή για να μπλοκάρουν την πορεία, ισχυριζόμενοι ότι η φάση με τις ομπρέλες συνιστούσε απόκρυψη χαρακτηριστικών (η κάλυψη του προσώπου διώκεται ποινικά στη Γερμανία). Ύστερα από λίγα λεπτά ο κόσμος έκλεισε τις ομπρέλες, και οι μπάτσοι άφησαν την πορεία να συνεχίσει, αν και πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που χρησιμοποίησαν κάποιο άλλο μέσο για να μεταμφιεστούν. Στο Ντόρστφελντ, μια γκρούπα ναζήδες είχαν στήσει ένα μπάρμπεκιου, για ν’ ανεβάσουν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής βλακείας φωτογραφίες με το κατόρθωμά τους. Εννοείται πως οι μπάτσοι τούς κάνανε πλάτες και μπλοκάρανε κάθε δίοδο που οδηγούσε προς το μέρος τους.

Η πορεία ήταν θορυβώδης και με καλή συμμετοχή φέτος (τα προηγούμενα χρόνια ο όγκος των διαδηλωτών δεν ξεπερνούσε τα 200 άτομα), αλλά ήταν και κάπως αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς τους μπάτσους να σταματάνε 400 αντιφασίστες/-ριες λόγω ομπρέλας, και κανείς να μην κάνει κάτι για να σπάσει τον κλοιό…