Ισπανικές φυλακές: Ο Γκαμπριέλ Πόμπο ντα Σίλβα σε απομόνωση

Από τις 17 Ιούνη 2014 ο σύντροφος Γκαμπριέλ Πόμπο ντα Σίλβα βρίσκεται σε πειθαρχική απομόνωση στη φυλακή της Α Λάμα (στη Γαλικία) επειδή αρνήθηκε να μεταχθεί σε μία απ’ τις πτέρυγες για φυλακισμένους μεγίστης συμμόρφωσης* και να υποστεί όλους τους περιορισμούς που αυτές συνεπάγονται, αλλά και γιατί αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε κελί με άλλον κρατούμενο, κάτι που επιχειρούν να του επιβάλλουν συχνά πυκνά. Αυτήν τη στιγμή είμαστε σ’ αναμονή να δούμε τι του ετοιμάζουν.

Το ζήτημα τρέχει ήδη και σε δικαστικό επίπεδο, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε εξίσου σημαντικό να εκφράσουμε και να δείξουμε πως ο σύντροφος δεν είναι μόνος του, απαιτώντας μέσω αποστολής φαξ (αλλά και μέσω τηλεφώνου και ταχυδρομείου, ό,τι βολεύει τον καθέναν περισσότερο) να μπει ένα τέλος στις παρενοχλήσεις που υφίσταται απ’ την υπηρεσία της φυλακής.

Γι’ αυτό προτείνουμε ένα πρότυπο κειμένου, το οποίο μπορεί να σταλεί –στα ισπανικά– τόσο στο σύνολο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων όσο και στην ίδια τη φυλακή της Α Λάμα. Οι αποστολές μπορούν να ξεκινήσουν κι από τώρα (όσον αφορά τα μέτρα που ενδέχεται στο εξής να ληφθούν εις βάρος του συντρόφου). Προτείνουμε ωστόσο το συντονισμό της αποστολής φαξ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με στόχο την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης – συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27 Ιούνη, τη Δευτέρα 30 Ιούνη και την Τρίτη 1 Ιούλη.

[Προς γενικό γραμματέα Σωφρονιστικών Θεσμών:]
Secretario General de Instituciones Penitenciarias
Ángel Yuste Castillejo
Ταχυδρομική διεύθυνση: C/ Alcalá, 38-40, 28014 Madrid
Τηλ.: (0034) 913354700, Φαξ: (0034) 913354052

[Προς φυλακή της Α Λάμα στην Ποντεβέδρα:]
Centro Penitenciario A Lama (Pontevedra)
Monte Racelo s/n, 36830 A Lama (Pontevedra)
Τηλ.: (0034) 986758000, Φαξ: (0034) 986758011

YΓ. Στηρίξτε τον Γκαμπριέλ στέλνοντάς του επίσης γράμματα στην εξής διεύθυνση:

Gabriel Pombo Da Silva
C.P A Lama, Monte Racelo s/n
36830 A Lama (Pontevedra), España/Ισπανία

Πρότυπο φαξ στα ισπανικά εδώ  [Modelo de Fax].

Ακολουθεί η μετάφρασή του, για να ’χει κανείς υπόψη το περιεχόμενο:

Τον Αύγουστο του 2013 ο Γκαμπριέλ Πόμπο ντα Σίλβα μεταφέρθηκε στο Σωφρονιστικό Κέντρο της Α Λάμα στη Γαλικία, όπου εκτίει την ποινή του επί του παρόντος. Από την πρώτη στιγμή (προτού καν τον μεταγάγουν καλά καλά) ο υποδιευθυντής ασφαλείας της εν λόγω φυλακής τον κατέταξε σε καθεστώς FIES παρά την προηγούμενη απόφαση της Δικαιοσύνης και των Σωφρονιστικών Θεσμών (λίγους μήνες πριν, όταν βρισκόταν στη φυλακή της Βιγιένα), σύμφωνα με την οποία δεν συνέτρεχαν λόγοι για την επιβολή καθεστώτος FIES.

Έκτοτε του έχουν επιβάλει με τρόπο τελείως αυθαίρετο διάφορα μέτρα ασφαλείας, όπως η ξαφνική αποπομπή του από το σχολείο της φυλακής, στο οποίο παρακολουθούσε μαθήματα εδώ και καιρό, η παρακράτηση μεγάλου μέρους της αλληλογραφίας του χωρίς να τον ενημερώνουν καν γι’ αυτό ή να το αιτιολογούν με κάποιον τρόπο, αλλά και η κατάσχεση γραπτών του ενόσω απουσίαζε από το κελί του. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι διάφορες μεταγωγές από πτέρυγα σε πτέρυγα χωρίς κάποια αιτία ή λογική: για παράδειγμα, ενώ επιμένουν πως συντρέχουν λόγοι ασφαλείας στην περίπτωσή του, τον βγάζουν από μια πτέρυγα όπου περιορίζουν τους συγκρουσιακούς φυλακισμένους και, την ίδια στιγμή που επικαλούνται το επιχείρημα της «επικινδυνότητας» για να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την εφαρμογή του καθεστώτος FIES και την παρέμβασή τους σε όλες του τις επικοινωνίες, αποπειρώνται να τον υποχρεώσουν να μοιραστεί κελί με άλλον κρατούμενο σε μια πτέρυγα για φυλακισμένους μεγίστης συμμόρφωσης…

Μόνο και μόνο επειδή ο Γκαμπριέλ Πόμπο ντα Σίλβα αρνήθηκε το πρόσφατο μέτρο που αποπειράθηκαν να του επιβάλουν μπήκε αμέσως σε πειθαρχική απομόνωση, από τις 17 Ιούνη 2014, περιμένοντας να δει τι άλλο του επιφυλάσσουν. Όλα αυτά τα μέτρα μπορούν μονάχα να ερμηνευτούν ως μια συνεχής κι αφόρητη παρενόχληση εναντίον του. Αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με τον τερματισμό κάθε τύπου τραμπουκισμού και εκβιασμού να συγκατοικήσει σε κάποιο κελί με άλλον κρατούμενο, μετά την επιβολή τόσων χρόνων απομόνωσης κατά τη μακρά διάρκεια εγκλεισμού του στις ισπανικές φυλακές. Επιπλέον αξιώνουμε και απαιτούμε την άρση του καθεστώτος FIES, πόσω μάλλον απ’ τη στιγμή που το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που είχαν αποστείλει οι ιταλικές αρχές εναντίον του και το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία για την αιφνίδια αλλαγή στο καθεστώς εγκλεισμού του, έχει πλέον ακυρωθεί από την ιταλική δικαιοσύνη, ήδη από τις 18 Απρίλη.

* módulos de máximo respeto: αποστειρωμένοι τομείς «απόλυτου σεβασμού» και «πρότυπης λειτουργίας», ήτοι πλήρους πειθάρχησης και εξανδραποδισμού των κρατουμένων, όπου επικρατεί μια αρχηγική δομή συμμετοχικής διαχείρισης των συνθηκών εγκλεισμού τους, και τους επιβάλλεται καθημερινός προγραμματισμός του χρόνου τους, με αυστηρή τήρηση μιας σειράς κανονισμών συμπεριφοράς και υγιεινής