Αμβούργο: Ειδήσεις του δρόμου

προηγούμενη σχετική ενημέρωση εδώ
το βίντεο-κάλεσμα για τις
squatting days:

Στις 29 Αυγούστου, μετά από συναυλία αλληλεγγύης στη Rote Flora στο Αμβούργο, έγινε προσπάθεια αυθόρμητης πορείας προς το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται οι συλληφθέντες καταληψίες της περασμένης Τετάρτης (27/8), η οποία διαλύθηκε από τους μπάτσους.

Το Σάββατο, 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο του τετραημέρου «Μέρες Κατάληψης», πραγματοποιήθηκαν δυο πορείες. Η πρώτη και «επίσημη» λογάριαζε με την άδεια των Αρχών και ξεκίνησε από τη συνοικία Ζανκτ Πάουλι με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων. Εξελίχτηκε χωρίς παρατράγουδα, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι αισθητή παντού, φιγουράροντας με τις καινούργιες αύρες (είναι κλασικό φαινόμενο η αστυνομία του Αμβούργου να χρησιμοποιεί αύρες, αρχικά ως τακτική εκφοβισμού κι έπειτα για την απώθηση διαδηλωτών). Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης πήραν το λόγο άτομα από την ομάδα «Λαμπεντούζα στο Αμβούργο» (μετανάστες που δεν αναγνωρίζονται, κι εδώ και μήνες παρά τις κινητοποιήσεις τους μένουν άστεγοι στο δρόμο).

Αφού τελείωσε η επίσημη πορεία ξεκίνησε η δεύτερη, αυθόρμητη πορεία (χωρίς άδεια της αστυνομίας) με περίπου 300 άτομα, την οποία κατέστειλαν οι μπάτσοι απομακρύνοντας τους διαδηλωτές μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά. Έγιναν συλλήψεις περίπου 30 ατόμων. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκαν παράλληλες κινητοποιήσεις αφενός έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται οι συλληφθέντες από την απόπειρα κατάληψης κτιρίου την περασμένη Τετάρτη, κι αφετέρου έξω από το τμήμα όπου κρατούνται οι συλληφθέντες της σαββατιάτικης πορείας. Οι μπάτσοι περικύκλωσαν την περιοχή του Ζανκτ Πάουλι, όπου βρίσκονται τα αστυνομικά τμήματα. Οι δυο ομάδες αλληλέγγυων, με 20-30 άτομα η καθεμία, τέθηκαν υπό αστυνομικό κλοιό για εξακρίβωση στοιχείων.

Το μεσημέρι της Κυριακής, 31 Αυγούστου, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι οι σύντροφοι που κατηγορούνται για την απόπειρα κατάληψης, και έχει κανονιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα.