Βαρέζε, Ιταλία: Μετά την εκκένωση της κατάληψης TeLOS στο Σαρόννο

Το πανό γράφει: «Η εκκένωση της κατάληψης βλάπτει σοβαρά την ησυχία σας. +TeLOS | –Digos» (10/9/2014)

Τα ξημερώματα της 10ης Σεπτέμβρη 2014 μπάτσοι εκκένωσαν το TeLOS του Σαρόννο, χώρο κατειλημμένο για περισσότερο από πέντε χρόνια. «Μας εκδιώξανε από ένα χώρο, μα εξακολουθούμε να ’χουμε παρουσία στο δρόμο, και όχι μόνον· το πάθος μας για λευτεριά είναι δυνατότερο από κάθε εξουσία», ήτανε κάποια από τα πρώτα λόγια των καταληψιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συντρόφων από 12 Σεπτέμβρη (σε ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά εδώ: informa-azione.info), ο λόγος της εκκένωσης ήταν ξεκάθαρα πολιτικός, δηλαδή διατάχθηκε για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, δεδομένου ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες δεν έχουν στα σκαριά κάποιο σχέδιο «αξιοποίησης» του ακινήτου πέρα από θολά και υποθετικά επιχειρηματικά πλάνα.

Οι μπάτσοι προετοίμασαν το έδαφος για την επιχείρηση εκκένωσης σε αγαστή συνεργασία με πολιτικούς παράγοντες και μίντια. Προτίμησαν ωστόσο να μην εμφανιστούν με κραυγαλέα παράταξη των δυνάμεών τους, αλλά να εισβάλουνε στα μουλωχτά προκειμένου ν’ αποφύγουν παρατεταμένη αντίσταση και οχύρωση των καταληψιών (με ταμπούρωμα στη στέγη κ.λπ.). Συγκεκριμένα, προσέγγισαν τη γειτονιά με ένα δυο οχήματα και καμιά σαρανταριά ασφαλίτες της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Digos. Κατά τις 4.30 τα ξημερώματα, καταληψίες του TeLOS παρατήρησαν μερικά παράξενα φώτα και άκουσαν θόρυβο πυροτεχνημάτων ακριβώς απ’ έξω. Μόλις ένας σύντροφος ξεμύτισε από ένα αμπαρωμένο παράθυρο για να δει τι τρέχει, τον τσάκωσαν μια εικοσάρα όργανα της Digos, που την είχαν στημένη στις σκιές. Έτσι, δε δυσκολεύτηκαν να μπουκάρουν αμέσως στο κτήριο, κλοτσώντας το σκυλί και ακινητοποιώντας όσους κι όσες βρίσκονταν μέσα. Παρ’ όλα αυτά, οι καταληψίες κατόρθωσαν να κάνουν μια κλήση, ειδοποιώντας αλληλέγγυο κόσμο. Η αλληλεγγύη που έλαβαν ήταν εντυπωσιακή, όπως σημειώνουν οι ίδιοι. Πολύ σύντομα κατέφτασαν συντρόφια στο σημείο. Μετά τις 5 το πρωί αρκετά από τα άτομα στο δρόμο, που προσπάθησαν να πλησιάσουν περισσότερο το κτήριο, απωθήθηκαν και κυνηγήθηκαν απ’ τους μπάτσους. Τις επόμενες ώρες της ομηρίας, οι καταληψίες περιέσωσαν όσα πράγματα μπορούσαν και φρόντισαν ν’ απελευθερώσουν το γρηγορότερο δυνατόν επτά συντρόφους τους που είχαν προσαχθεί. Ακολούθησε μια μικρή πορεία στην αγορά και φρακάρισμα των γύρω δρόμων. Το ίδιο βράδυ, κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους διαδηλώνοντας δυναμικά εναντίον της εκκένωσης. Το TeLOS είχε πια σφραγιστεί, ωστόσο καμία από τις σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις δεν αναβλήθηκε, και παράλληλα προγραμματίστηκαν καινούργιες δράσεις.

Το Σαρόννο μετράει μερικές δεκάδες εξώσεις το χρόνο. Πριν από μερικές βδομάδες, οι Αρχές πέταξαν άλλη μία οικογένεια κυριολεκτικά στο δρόμο –ακριβώς όπως άδειασαν και τους καταληψίες– ενώ το πρόβλημα στέγασης στην πόλη ολοένα και διογκώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, η συλλογικότητα των καταληψιών (υπογράφοντας πλέον ως «Πλανόδιο TeLOS») κάλεσε σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Σαρόννο για το μεσημέρι του Σαββάτου, 27 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, μερικά από τ’ άτομα που συναπάρτιζαν το TeLOS κατέλαβαν τρία νέα σπίτια στο Σαρόννο, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την πρόσφατη εκκένωση του σπιτιού τους (και κοινωνικού κέντρου) ως εξής: «Αυτή η αστυνομική επιχείρηση επιδίωκε να διαγράψει μια πιθανότητα απτής αντίστασης στην κερδοσκοπία των ακινήτων: την κατάληψη άδειων κτηρίων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί κι ούτε και πρέπει να μένει άστεγος. Γι’ αυτό κι εμείς στις 25 Σεπτέμβρη αποφασίσαμε ν’ ανακτήσουμε τρία σπίτια που ’χαν αφεθεί άδεια επί σειρά ετών και προορίζονταν να μείνουν σ’ αυτή την κατάσταση ποιος ξέρει για πόσο. Δικαιώνουμε την κατάληψη ως πρακτική απτή και εφικτή ν’ αναπαραχθεί από οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να τη βάλει μπρος, μια πρακτική που είναι σε θέση να προσφέρει μια λύση απέναντι στην κρίση στέγασης των πολλών. Παρά τις επανειλημμένες εξώσεις κατά τους τελευταίους μήνες, θέλουμε να καταδείξουμε ότι η κατάληψη είναι μπορετή ακόμα και στο Σαρόννο, ότι δεν είναι υποχρεωτικό, και συχνά γίνεται ανώφελο, να καταφεύγει κανείς σε διάφορους θεσμικούς φορείς για να πάρει ό,τι του είναι αναγκαίο, ότι το κουμάντο των κατασκευαστών πολυτελών συγκροτημάτων και των διαφόρων κερδοσκόπων της αγοράς ακινήτων μπορεί να παρακαμφθεί, κι ότι όταν η στέγαση είναι πολυτέλεια η κατάληψη γίνεται αναγκαιότητα».

Στις 26 Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε κι άλλη κατάληψη, του χώρου επί της οδού Μπουζνέλλι 79, ενός από τα πολλά εγκαταλειμμένα κι αχρησιμοποίητα κτήρια στην πόλη: «Απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, δυσχέρεια, ανεργία και στις επιπτώσεις της δυσφορίας και της οργής, αφήνουν το φόβητρο του αλλοδαπού, του κλέφτη, του καταληψία να πλανάται, μιας και τους χρησιμεύει για να αποσπούν την προσοχή του πληθυσμού απ’ τους πραγματικούς λόγους αυτής της δυσφορίας. Διαίρει και βασίλευε, ο πόλεμος μεταξύ των φτωχών είναι μια άριστη μέθοδος που επιτρέπει στους κυβερνώντες να κοιμούνται μακάριοι και ήσυχοι». Μετά τις απαραίτητες επισκευές, ο νέος αυτός κατειλημμένος χώρος προορίζεται να λειτουργήσει ως αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο και τόπος συνάντησης, προκειμένου να στεγάσει πρωτοβουλίες, κουβέντες, συλλογική κουζίνα, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ο.κ.

Επόμενη ανοιχτή δράση στην πόλη είναι μια ποδηλατοπορεία την 5η Οκτώβρη, που διοργανώνεται για να περάσει απ’ όλους τους γνωστούς χώρους που εκκενώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Σαρόννο και να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται ακόμη σήμερα, μετά την «αποκατάσταση της νομιμότητας».