Μεξικάνικες φυλακές: Ενημέρωση για την υγεία των 4 συντρόφων απεργών πείνας

«Αν με ρωτούσατε τι είναι η φυλακή, θα σας απαντούσα δίχως αμφιβολία πως είναι η χωματερή ενός καθορισμένου κοινωνικο-οικονομικού σχεδίου, όπου πετάνε όλα εκείνα τ’ άτομα που ενοχλούν εντός της κοινωνίας: γι’ αυτό και η φυλακή στεγάζει πρωτίστως φτωχούς» (Χοσέ Ταρρίο)

«Ένα κίνημα που ξεχνάει τους αιχμαλώτους του είναι καταδικασμένο σε αποτυχία» (Χάρολντ Τόμπσον)

Από την 1η Οκτώβρη οι σύντροφοι Χόρχε Μάριο Γκονσάλες, Κάρλος Λόπες «Ελ Τσίβο», Φερνάντο Μπάρσενας και Αμπραάμ Κορτές, έγκλειστοι σε διαφορετικές φυλακές της Πόλης του Μεξικού, διεξάγουν απεργία πείνας αορίστου χρόνου.

Τέσσερις μέρες μετά την έναρξη της απεργίας, απευθύνουμε ένα κάλεσμα αλληλεγγύης στον αγώνα που πραγματώνουν οι σύντροφοι, πολεμώντας την κοινωνία του εγκλεισμού μέσα στην καρδιά της.

Δεν επιδιώκουμε να τους μετατρέψουμε σε ήρωες, πόσω μάλλον να εκπέσουμε σε μια λογική θυματοποίησης. Καταλαβαίνουμε πως, παρά τον εγκλεισμό, παρά την αποστέρηση της ελευθερίας των σωμάτων τους, τα ιδεώδη και όνειρά τους για μια κοινωνία απελευθερωμένη απ’ την κυριαρχία και την εκμετάλλευση συνεχίζουν να ’ναι λεύτερα.

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας· μαζί μ’ αυτούς, απεχθανόμαστε κι εμείς όλους τους μηχανισμούς ελέγχου και κυριαρχίας αυτής της κοινωνίας-φυλακής.

Αρνούμαστε τη φυλακή και, μαζί μ’ αυτήν, το σύστημα στο οποίο ανήκει.

Για την ανάκτηση της ζωής μας!
Κάτω τα τείχη των φυλακών!
Λευτεριά σ’ όλες κι όλους!

Μάριο Γκονσάλες (έγκλειστος στο Τόρρε Μέδικα της φυλακής του Τεπέπαν): Από άποψη φυσικής κατάστασης τα σημάδια είναι καλά για την ώρα, αλλά υπάρχει ανησυχία για το πάγκρεας και το συκώτι, κι ο σύντροφος παρουσιάζει κόπωση, ελαφρά ζάλη όταν σηκώνεται, μα το ηθικό του είναι ακμαίο κι είναι ήρεμος. Οι γιατροί της φυλακής τον εποπτεύουν 3 φορές τη μέρα, επιχειρώντας να αποδείξουν πως δε διεξάγει απεργία πείνας.

Αμπραάμ Κορτές και Φερνάντο Μπάρσενας Καστίγιο (έγκλειστοι στη φυλακή Νόρτε): Και οι δύο βρίσκονται στην πτέρυγα νεοεισερχομένων, και οι γιατροί της φυλακής τούς τσεκάρουν 3 φορές τη μέρα. Παρουσιάζουν απώλεια βάρους και κούραση, αλλά είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

Κάρλος Λόπες Μαρίν (έγκλειστος στη φυλακή Οριέντε): Μεταφέρθηκε από το γενικό πληθυσμό της φυλακής στα κελιά νεοεισερχομένων. Παρουσιάζει αδυναμία, ήπιες ζαλάδες και μικρή απώλεια βάρους. Μεταφέρεται 3 φορές τη μέρα στο αναρρωτήριο της φυλακής. Δεσμοφύλακες και άλλοι κρατούμενοι του ασκούν πιέσεις να τερματίσει την απεργία πείνας, αλλά ο σύντροφος παραμένει απτόητος.

Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις αλληλεγγύης:

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη φυλακή Νόρτε την Τρίτη, 7 Οκτώβρη, στις 2 το μεσημέρι.

Πορεία ενάντια στις φυλακές από το Τόρρε Μέδικα της φυλακής του Τεπέπαν προς τη φυλακή Οριέντε την Κυριακή, 12 Οκτώβρη, στις 2 το μεσημέρι.