Χιλή: Κείμενο της Συλλογικότητας Επαναστατικός Αγώνας στη μνήμη του Σεμπαστιάν Οβερσλούιχ

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΟΒΕΡΣΛΟΥΙΧ ΠΑΡΩΝ! ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (Α)
πανό στην εκδήλωση της 14ης Δεκέμβρη
«Ένας θάνατος στη μάχη είναι ένα αιώνιο κάλεσμα για αγώνα»

Σεμπαστιάν Οβερσλούιχ: Ένα χρόνο μετά το θάνατό σου είσαι παρών στην αναρχική μνήμη και δράση

Η 11η Δεκέμβρη 2013 ξεκινά με μια ατμόσφαιρα τεταμένη και νευρική. Ο καθεστωτικός Τύπος γεμίζει με ειδήσεις σχετικά με μια ληστεία σ’ ένα τραπεζικό υποκατάστημα στη συνοικία του Πουδαουέλ, που καταλήγει με έναν νεκρό και δύο συλληφθέντες, ενώ γρήγορα κυκλοφορεί η πληροφορία: ο σύντροφος Σεμπαστιάν Οβερσλούιχ μπήκε στη τράπεζα και ενόσω ανακοίνωνε τη ληστεία χτυπήθηκε από τις σφαίρες του υπηρεσιακού όπλου του μπάσταρδου Γουίλιαμ Βέρα, φρουρού των συμφερόντων των πλουσίων κι εξουσιαστών. Τελικά ο σύντροφος έπεσε κατάχαμα αδειάζοντας ριπές με ένα υποπολυβόλο…

Είναι περίπλοκο να καταλάβουμε τι συνέβη, καθώς το μίσος και η θλίψη μάς κυριεύουν, αλλά με το πέρασμα του χρόνου η σημασία που δίνουμε στην αξιοπρέπεια και στο θάρρος του συντρόφου μεταμορφώνονται σε δράση συγκεκριμένη και σε μήνυμα πολέμου· δεν ξεχνάμε κι ο καλύτερος τρόπος για να το δείξουμε είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στη ρουτίνα που μας κλέβει τη ζωή, ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και σε κάθε υπερασπιστή της.

Έχει περάσει ένας χρόνος, και η μέρα ξεκινά μ’ ένα περίεργο συναίσθημα· εδώ και βδομάδες σκεφτόμαστε ότι πέρασε ένας χρόνος από το χαμό σου στη μάχη, στο μυαλό μας έρχονται πολλαπλοί τρόποι για να τιμήσουμε τη μνήμη σου, για να σ’ ενθυμηθούμε… Η γνώση πως υπάρχουν σύντροφοι/συντρόφισσες που περνούν το ίδιο πράγμα, η γνώση πως εξακολουθείς να είσαι παρών σε αυτόν τον αγώνα, μας συγκινεί και μας ηρεμεί.

Κατανοώντας πόσο σκληρή είναι η απώλεια ενός συντρόφου, είναι ακόμα πιο σημαντικό το περιβάλλον του να μην αφήσει τη λήθη να νικήσει, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τον μετατρέψει σε μια εμπειρία που θα μας φανεί χρήσιμη, μιας κι όταν υπάρχει μια ιστορία γιομάτη συγκρούσεις κι αδάμαστη αντεπίθεση, η εξουσία δε χάνει χρόνο προκειμένου να καταστήσει τη λήθη το πιο σπουδαίο της ανδραγάθημα. Αυτές οι κινήσεις είναι ζωτικής σημασίας, και μας επιτρέπουν επίσης να καταλάβουμε τη θέση που είχε ο Άνγκρυ, να βρούμε συγγένειες και διαφορές, κρατώντας τον πάντοτε παρόντα, χωρίς να προσπαθούμε να παραλλάξουμε τη μνήμη του, κάτι που σε άλλες περιπτώσεις γίνεται περίπλοκο, όπως με τους συντρόφους Ντανιέλ Μένκο και Χουάν Κρους, τους οποίους δικαιώνουμε, έχοντας όμως υπόψη πως η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με την ιστορία των αγώνων τους στέκει εμπόδιο που φαίνεται να οδηγεί στην αδιαφορία.

Αν καταθέτουμε αυτόν το σύντομο προβληματισμό είναι γιατί πιστεύουμε πως η αναρχική/αντεξουσιαστική μνήμη/ιστορία είναι ένα όπλο ενάντια σε αυτό το σύμπλεγμα της εξουσίας, ενάντια σε αυτό το σύστημα της κυριαρχίας κι εκμετάλλευσης, με το οποίο έχουν συγκρουστεί συντρόφια αξιόμαχα εδώ και αιώνες, κάτι που μας επιτρέπει να δημιουργούμε, να μαθαίνουμε, κι ακόμη να αναλύουμε/συγκρίνουμε εμπειρίες και περιεχόμενα, κάτι που μας δίνει δύναμη και βοηθά κάθε προσπάθεια παραγωγής νέων ιδεών ελευθερίας.

Κάτι τέτοιο ουδέποτε είχε, ούτε θα ’χει την πρόθεση να φτιάξει μάρτυρες, μήτε είδωλα, αλλά αντίθετα να προτάξει τη μαχητική μνήμη για την παραγωγή νέων ιδεών και πρακτικών. Το ’χουμε ξαναπεί σε άλλες περιστάσεις, πιστεύουμε ότι η μνήμη είναι ένα όπλο ενάντια στην εξουσία, ενάντια στη λησμονιά, ενάντια στην εκμηδένιση της ιστορίας του αγώνα μας απ’ τους μηχανισμούς του καταναγκασμού.

Γι’ αυτό, με την καρδιά μας να φλέγεται από αναρχία, στέκουμε ακλόνητοι κι επί ποδός πολέμου, ακόμα και αν μας θλίβει η απώλεια ενός πολύτιμου συντρόφου που δεν είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε γιατί ένας έμμισθος μπάσταρδος μας τον στέρησε, αλλά ταυτόχρονα χαμογελαστοί και χαρούμενοι όταν βλέπουμε να ξαναγεννιέται μέσα από ένα βιβλίο, μέσα από εκδηλώσεις, μέσα από σαμποτάζ κι ενέργειες που στοχεύουν στην όξυνση του ανοιχτού κηρυγμένου πολέμου ενάντια σε κράτος και Κεφάλαιο.

Στη μνήμη της Κλαούντια Λόπες Μπεναϊγές, του Ντανιέλ Μένκο Πριέτο, του Τζόννυ Καρικέο Γιάνες, του Χουάν Κρους Μάγκνα, του Μαουρίσιο Μοράλες Ντουάρτε και του Σεμπαστιάν Οβερσλούιχ Σεγκέλ.

Κόντρα σε κάθε Εξουσία: Αυτοοργάνωση και Πόλεμο Κοινωνικό!

Συλλογικότητα Επαναστατικός Αγώνας (CLR)
lucharevolucionaria@riseup.net