Ισπανία: Η θύελλα που αποδέσμευσε η επιχείρηση Πανδώρα

Δράση αλληλεγγύης έξω απ’ την ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα, 30/12/2014.

Προς τους ανθρώπους μας, προς τα γνωστά και άγνωστα συντρόφια μας που αγκαλιάζουν τις αναρχικές ιδέες, προς κάθε αλληλέγγυο/-α και ενδιαφερόμενο/-η:

Τα ξημερώματα της 16ης Δεκέμβρη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εφόρμησαν στις βαρκελωνέζικες γειτονιές του Σαντ Αντρέου, του Πόμπλε Σεκ και της Γκράσια, όπως επίσης στη Μανρέσα, στο Σαμπαντέλ και στη μαδριλένικη συνοικία του Καραμπαντσέλ, μπουκάροντας στα σπίτια μας με την άξαφνη κραυγή «αστυνομία!», κι έπειτα από ενδελεχή έρευνα 11 αναρχικοί και αναρχικές καταλήξαμε συλληφθέντες/συλληφθείσες. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εισβολές και έρευνες στο ελευθεριακό στέκι του Σαντ Αντρέου, στο αναρχικό στέκι του Πόμπλε Σεκ, στην κατάληψη Κάζα ντε να Μουντάνυα καθώς και στο σπίτι άλλων συντρόφων, χωρίς να ακολουθήσουν συλλήψεις σε αυτούς τους χώρους.

Όταν οι μπάτσοι βαρέθηκαν να τσεκάρουν, να καταγράφουν και να συλλέγουν υποτιθέμενες ενδείξεις, όσοι κι όσες συλληφθήκαμε στην επαρχία της Καταλονίας οδηγηθήκαμε στη συνέχεια χωριστά σε αστυνομικά τμήματα έξω από την πόλη της Βαρκελώνης, με στόχο να δυσχεράνουν οποιαδήποτε χειρονομία αλληλεγγύης, ενώ 48 ώρες αργότερα μας μετήγαγαν 600 χιλιόμετρα μακριά, στο Εθνικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη. Μετά από πολλές ώρες αναμονής, σε ένα τεταμένο κλίμα αμοιβαίας εχθρότητας, 4 συντρόφια αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους ενώ στους/στις υπόλοιπους/-ες 7 μας επιβλήθηκε το μέτρο της προφυλάκισης χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης με καταβολή εγγύησης, με τις κατηγορίες της σύστασης, προώθησης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, πρόκληση φθορών και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών.

Αρχικά μας μετήγαγαν όλους κι όλες στη μακροφυλακή του Σότο ντελ Ρεάλ στη Μαδρίτη υπό καθεστώς κράτησης FIES 3, που αντιστοιχεί σε αδικήματα στο πλαίσιο ένοπλης συμμορίας. Όλες μας οι επικοινωνίες είναι υπό παρακολούθηση, κι αν και δεν μας έχουν επιβάλει όριο στον αριθμό των γραμμάτων που μπορούμε να λάβουμε, μας επιτρέπεται να στείλουμε μονάχα 2 ανά βδομάδα.

Η σύλληψη και προφυλάκισή μας εντάσσεται στο πλαίσιο της «επιχείρησης Πανδώρα», που ενορχήστρωσε το Εθνικό Δικαστήριο και η καταλανική αστυνομία (Μόσσος ντ’Εσκουάδρα) ενάντια σε μία φανταστική τρομοκρατική οργάνωση στην οποία καταλογίζουν ενέργειες τις οποίες ακόμα αγνοούμε. Το πρόσφατο αυτό κατασταλτικό χτύπημα εμείς το καταλαβαίνουμε ως μια επίθεση ενάντια στο σύνολο των αναρχικών ιδεών και πρακτικών, σε μια συγκυρία όπου το κράτος χρειάζεται εσωτερικούς εχθρούς για να δικαιολογήσει μια σειρά από μέτρα όλο και πιο καταπιεστικά και πειθαναγκαστικά που ενισχύουν τις παρούσες μορφές ολοκληρωτισμού. Με φόντο το θέμα της κρίσης και της ανασφάλειας, βιώσαμε την επιδείνωση του ελέγχου στα σύνορα και τις ρατσιστικές επιχειρήσεις, τις εξώσεις, τα περιστατικά ετεροπατριαρχικής βίας και εργασιακής εκμετάλλευσης, και πόσα πλείστα ακόμα, που για τη συντριπτική πλειονότητα μεταφράζονται σε συνθήκες ζωής ολοένα και πιο εξαθλιωτικές.

Αυτοί οι παγεροί τοίχοι που μας έχουν σήμερα έγκλειστους κι έγκλειστες κρύβουν τα χαμόγελα που ζωγραφίζονται στα πρόσωπά μας όταν μαθαίνουμε πως συγγενείς, φίλοι και συντρόφια παρέμειναν ώρες ατελείωτες έξω από αστυνομικά τμήματα και το Εθνικό Δικαστήριο, φροντίζοντάς μας παρά το κρύο και την απόσταση. Παρομοίως μας γεμίζει χαρά να μαθαίνουμε πως πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη μαχητική και αλληλέγγυα πορεία στη Βαρκελώνη, αλλά και σε άλλα μέρη· τούτες είναι χειρονομίες που μας οπλίζουν με σθένος και πυγμή για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο.

Στέλνουμε τους πάντοτε μαχητικούς κι αδερφικούς χαιρετισμούς στον Φρανσίσκο Σολάρ, στη Μόνικα Καμπαγέρο, στον Γκαμπριέλ Πόμπο ντα Σίλβα και σε κάθε αδάμαστο κι αδάμαστη που πέρα από σύνορα, και παρά τον εγκλεισμό, τους τραμπουκισμούς ή τις αντιξοότητες, δεν σκύβει το κεφάλι και συνεχίζει στο στοίχημα του αγώνα.

Η καρδιά μας είναι μαζί σας.

Τώρα και πάντα, θάνατο στο κράτος και ζήτω η αναρχία.

Μερικές/-οί αναρχικές/-οί που χτυπήθηκαν από την επιχείρηση Πανδώρα.
Μαδρίτη, τέλη του 2014.

πηγή: efecto pandora