Σαντιάγο: Η συντρόφισσα Ταμάρα Σολ Φαρίας Βεργάρα καταδικάστηκε σε 7 χρόνια και 61 μέρες

Στις 4 Φλεβάρη 2015 ανακοινώθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής η ποινή εναντίον της Ταμάρα Σολ Φαρίας Βεργάρα. Η συντρόφισσα βρίσκεται σε καθεστώς προφυλάκισης λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, κατηγορούμενη για τους πυροβολισμούς εναντίον ενός σεκιουριτά σε υποκατάστημα της BancoEstado το πρωί της 21ης Γενάρη 2014 στη συνοικία Εστασιόν Σεντράλ.

Η έδρα αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, αλλά δεν αποδέχτηκε πως η Ταμάρα Σολ ήταν αρκούντως συνεργάσιμη στη διαλεύκανση των γεγονότων, θεωρώντας πως ούτε η κατάθεσή της στην εισαγγελία στο στάδιο της έρευνας με την οποία παραδεχόταν τις πράξεις, ούτε η συγκατάθεσή της στη διεξαγωγή διαφόρων τύπων πραγματογνωμοσύνης συνεισέφεραν κάτι, δεδομένου πως τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ήδη στη διάθεση των Αρχών από τη στιγμή της σύλληψής της. Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε το ελαφρυντικό της περιορισμένης υπαιτιότητας που ζητούσε η υπεράσπιση βασιζόμενη σε καταθέσεις ψυχολόγων εμπειρογνωμόνων.

Στην πραγματικότητα η έδρα υιοθέτησε τη θέση της εισαγγελίας η οποία έκανε λόγο για προμελετημένη πράξη, επιχειρηματολογώντας πως αυτό καταδεικνύεται από την κραυγή «εκδίκηση για τον Σεμπαστιάν» που αποδίδεται στην Ταμάρα Σολ τη στιγμή που άνοιξε πυρ εναντίον του σεκιουριτά, και υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η συντρόφισσα επέλεξε να μην απολογηθεί ή δηλώσει τ’ οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της δίκης. Έτσι, δεν επετεύχθη ο στόχος της υπεράσπισης, που επιδίωκε την αναγνώριση δυο ελαφρυντικών περιστάσεων ώστε να μπορεί να αιτηθεί μιας καταδίκης η οποία θα κυμαινόταν ανάμεσα στα 3 με 5 χρόνια και την εφαρμογή της εναλλακτικής τής αυστηρά επιτηρούμενης ελευθερίας αντί της έκτισης της ποινής εντός των τειχών.

Ειδικότερα, η συντρόφισσα καταδικάστηκε για διακεκριμένη περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε 7 χρόνια φυλάκισης, καθολική και διά βίου απαγόρευση ανάληψης δημόσιων καθηκόντων και αξιωμάτων κι αποστέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων, και καθολική απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής άδειας μέχρι τη συμπλήρωση της ποινής. Επιπλέον, καταδικάστηκε για την κλοπή του όπλου του σεκιουριτά σε 61 μέρες φυλάκισης και καταβολή προστίμου 215.000 πέσος Χιλής (300 ευρώ). Τέλος, της επιβλήθηκε η υποχρέωση καταβολής των δικαστικών εξόδων και διατάχτηκε η απόσπαση γενετικού υλικού της (DNA) προκειμένου να συμπεριληφθεί στο μητρώο καταδικασθέντων.

Η σύνοψη αυτή συντάχτηκε αρχικά στα ισπανικά, με βάση το επίσημο δικόγραφο. Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε την αντίδραση των κοντινών προσώπων της Ταμάρα Σολ κατά την εκφώνηση της καταδικαστικής απόφασης:

Δύναμη και αλληλεγγύη στην Ταμάρα Σολ Φαρίας Βεργάρα.

Εκδίκηση για τους/τις νεκρούς/-ές μας, εκδίκηση για τους/τις αιχμαλώτους μας.