Μοντεβιδέο: Κάθε εγκλεισμός είναι μια αργή δολοφονία

Ακολουθεί η μετάφραση ενός χρονικού από το μπλογκ του Συντονιστικού για το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου Βίγια Ντολόρες στο Μοντεβιδέο, μια πρωτοβουλία που τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει τις δράσεις για το οριστικό σφράγισμα αυτού του θλιβερού κέντρου εκμετάλλευσης και αργής εξόντωσης άγριων ζώων.

Ενόσω ο Εδουάρδο Ταβάρες, διευθυντής του ζωολογικού, συνεχίζει να επινοεί φανταστικές και διαστρεβλωμένες ιστορίες που ούτε καν βγάζουν νόημα (σίγουρα λόγω του φόβου πως θα κλείσει ο ζωολογικός και θα μείνει δίχως τη θέση που του παρέχει μια ζωή πολυτέλειας εξασφαλισμένη από τα νταραβέρια του εγκλεισμού), του υπενθυμίζουμε μερικούς από τους θανάτους που έλαβαν χώρα στον πολυαγαπημένο του ζωολογικό. “Θανάτους” που λέει ο λόγος δηλαδή, μιας κι ο ζωολογικός Βίγια Ντολόρες ευθύνεται, ανάμεσα σε άλλα, για τη θανάτωση ενός ζώου με πυροβολισμούς και το χαμό άλλων που κατάπιαν σύρματα ή σακούλες· οι θάνατοι αυτοί έχουν προκληθεί απ’ την αιχμαλωσία, κι ως εκ τούτου αποτελούν δολοφονίες:

24 Γενάρη 2014: Πεθαίνει η τελευταία λέαινα από αίτια που ούτε καν οι Αρχές του ζωολογικού δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ή δεν θέλησαν να αποκαλύψουν.

16 Σεπτέμβρη 2013: Πεθαίνουν από ανεξήγητα, υποτίθεται, αίτια δύο σουρικάτες που είχαν φτάσει το 2008 από την Ολλανδία.

26 Απρίλη 2013: Πεθαίνει μια ύαινα λόγω νευρωνικής παθολογίας, αφότου υπέφερε για ώρες χωρίς να λάβει κανενός τύπου βοήθεια.

4 Ιούνη 2012: Η ελεφαντίνα “Γιότι”, που ζούσε στον ζωολογικό από το 1972 και έπασχε από οστεοαρθρίτιδα εδώ και μερικά χρόνια (κοινή ασθένεια σε ζώα υπό αιχμαλωσία) εκτελέστηκε (αυτοί χρησιμοποίησαν τη λέξη “θυσιάστηκε”): πρώτα της χορήγησαν χημικά ενδοφλεβίως και τελικά την πυροβόλησε η μητροπολιτική φρουρά.

16 Μάη 2009: Πεθαίνει η καμηλοπάρδαλη “Λουσέρο” εξαιτίας απόφραξης στην πεπτική οδό που προκλήθηκε από την κατάποση υπολειμμάτων από σχοινιά και σακούλες.

5 Αυγούστου 2008: Πεθαίνει η καμηλοπάρδαλη γνωστή ως “Ράγιο” επειδή κατάπιε ένα κομμάτι σύρμα που ήταν αναμειγμένο στα δεμάτια με τριφύλλι που έτρωγε και το οποίο κατέληξε να τρυπήσει ένα από τα τέσσερα στομάχια του. Ο “Ράγιο” ήταν γιος του “Λουσέρο” και της “Εστρέγια”.

Οι μεταρρυθμίσεις δε μας σταματάνε – Τον Βίγια Ντολόρες θα τον κλείσουμε!

23 Οκτώβρη 2007: Πεθαίνουν δύο καγκουρό τα οποία είχαν φέρει στις 6 Οκτώβρη του ίδιου έτους από έναν ζωολογικό της Ατλάντα των ΗΠΑ, αφού αρρώστησαν από πνευμονία που προξένησε η μη προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον.

21 Μάη 2004: Πεθαίνει η καμηλοπάρδαλη γνωστή ως “Λούνα”, υποτίθεται από άγνωστα αίτια. Την είχαν μεταφέρει μαζί με την καμηλοπάρδαλη “Σολ” το 1994 από έναν ζωολογικό του Άμστερνταμ στην Ολλανδία (η καθεμιά τους ανταλλάχτηκε με 22 θαλάσσιους λέοντες). Από αυτό το ζευγάρι γεννήθηκε ο Λουσέρο το 1998 (που πέθανε κάποια χρόνια μετά) και η Εστρέγια το 2000.

23 Γενάρη 2003: Πεθαίνει ένας μυρμηγκοφάγος από λεπτοσπείρωση που προκλήθηκε από τα ούρα αρουραίων. Τον είχαν μεταφέρει ένα χρόνο πριν από έναν ζωολογικό του Τακουαρέμπο. Το θέμα έγινε είδηση για αρκετές μέρες λόγω του κινδύνου να προσβληθούν τόσο άλλα ζώα όσο και άνθρωποι απ’ την ασθένεια.

4 Οκτώβρη 2000: Μια λαγουδίνα πεθαίνει επειδή αποπειράθηκαν να τη μαγκώσουν προκειμένου να τη μεταφέρουν στα στούντιο του Canal 10, όπου επρόκειτο να την παρουσιάσουν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Waku-Waku”.

20 Γενάρη 1988: Πεθαίνει ο ελέφαντας γνωστός ως “Λεό” λόγω καρδιακής ανακοπής στα 13 του χρόνια. Είχε γεννηθεί στις 24 Ιούλη 1974, και τότε οι Αρχές θριαμβολογούσαν για το γεγονός πως ήταν ο πρώτος ελέφαντας που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία στη Νότια Αμερική. Γονείς του ήταν η ελεφαντίνα Γιότι κι ο ελέφαντας Ντελεέπ, ο οποίος είχε πεθάνει δυο χρόνια πριν εξαιτίας μιας μόλυνσης στις πατούσες, στα 31 χρόνια του.