Contra Info: Μεταφραστικό Δίκτυο Αντιπληροφόρησης

To Contra Info είναι ένας διεθνής πολύγλωσσος κόμβος αντιπληροφόρησης και μετάφρασης, μια υποδομή που κρατιέται ενεργή με τη συμβολή αναρχικών, αντεξουσιαστών και ελευθεριακών που δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Το εγχείρημα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στις αρχές του 2010 στην Αθήνα, με σκοπό να διαδώσει στιγμές κοινωνικού πολέμου στην επικράτεια που ελέγχεται απ’ το ελληνικό κράτος σε άλλες γλώσσες, και αντίστοιχες στιγμές απ’ τον υπόλοιπο κόσμο στα ελληνικά. Τόσο όμως η δράση όσο και η πολυγλωσσική τεκμηρίωσή της μπορούν να εκφραστούν αποτελεσματικά μονάχα με την άρνηση τέτοιων εδαφικών περιορισμών· γι’ αυτό, έχοντας εγκαταλείψει την αρχική εκείνη προσέγγιση από το 2011, διαδίδουμε μεταφράσεις αλλά και πρωτότυπο υλικό με αναφορά σε διάφορες περιοχές, σε μια συνεχή προσπάθεια για τη διάδοση της πολύμορφης αναρχικής επίθεσης ενάντια στο υπάρχον οπουδήποτε στον κόσμο.

Το Contra Info δεν είναι ούτε οργάνωση ούτε ομάδα πολιτικής συγγένειας. Τα συντρόφια και εγχειρήματα που συμμετέχουν στο δίκτυό μας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με αυτοοργανωμένο, αντιιεραρχικό τρόπο, ευνοώντας την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη αναρχικών και επαναστατικών τάσεων σε κάθε δεδομένο πλαίσιο. Όσοι κι όσες συμμετέχουν στο Contra Info προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο, και μοιράζονται τη δική τους μοναδική ανάλυση και ξεχωριστή κατανόηση ενός αγώνα χωρίς σύνορα για την ατομική και συλλογική χειραφέτηση από κάθε μορφή σκλαβιάς. Ωστόσο, δεν είμαστε τίποτα δημοκράτες, ούτε και αντιλαμβανόμαστε τα μέσα αντιπληροφόρησης σαν πλατφόρμες όπου κρατιστές, πατριώτες όλων των ειδών, δημοσιογράφοι ή οποιοιδήποτε άλλοι λακέδες της κυριαρχίας επιτρέπεται να ξερνάνε περιστασιακά την καταπιεστική τους προπαγάνδα. Είμαστε δηλωμένοι εχθροί κάθε είδους εθνικισμού, σεξισμού, ρατσισμού, κρατισμού, καπιταλισμού, ρεφορμισμού ή άλλης εξουσιαστικής αντίληψης. Στεκόμαστε ενάντια σε πατρίδες και μητρίδες, ενάντια στην πατριαρχία, τη θρησκεία και την παραδοσιαρχία, ενάντια στο τεχνο-βιομηχανικό σύστημα και την εκμετάλλευση, ενάντια στο κράτος/Κεφάλαιο και το Νόμο. Μαχόμαστε για το γκρέμισμα της κοινωνίας-φυλακής, για την έμπρακτη αλληλεγγύη σε ομήρους του κοινωνικού πολέμου, και για την απελευθέρωση ανθρώπων, γης και ζώων.

Προσκαλούμε όλες κι όλους να μας στείλουν πρωτότυπα κείμενα, όπως προκηρύξεις άμεσης δράσης, ενημερώσεις από το δρόμο, επιστολές φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών/-ριών, πολυμέσα, αφίσες, φυλλάδια, και ούτω καθεξής. Είτε έχουμε βαθιά συμφωνία είτε έντονη διαφωνία με τις εκάστοτε εκφρασμένες απόψεις, θα είναι χαρά μας να βγάλουμε το υλικό προς τα έξω.

Πιστεύουμε ότι οι ποικίλες δράσεις και γνώμες αναρχικών ή αξιοπρεπών εξεγερμένων ανά τον κόσμο μπορούν μονάχα να εκφραστούν δίχως σεχταρισμούς και αποκλεισμούς. Έτσι, ανεξάρτητα απ’ τις πολεμικές που μπορεί να ξεσπάνε σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο αναμεταξύ των διαφόρων τάσεων της αναρχίας, για μας η αντιπληροφόρηση είναι ένα όπλο το οποίο διευκολύνει τη συνύπαρξη ανάμεσα σε άτομα ή συλλογικότητες που αποκαλύπτουν μια ποικιλομορφία θεωρίας και πρακτικής προς τη λευτεριά. Επιπλέον, αντιλαμβανόμαστε τις λειτουργίες των μέσων αντιπληροφόρησης με μη συγκεντρωτικό τρόπο, κι εξίσου πιστεύουμε ότι οι σχετικές διαδικτυακές σελίδες θα πρέπει να συνδέονται αναμεταξύ τους, να ευνοούν μια αλληλοσυμπληρωματικότητα, και να παράγουν δραστηριότητα με δική τους ευθύνη, αντί να μετατρέπονται σε μια μιμητική εκδοχή άλλων.

Το εγχείρημα αυτό συμπληρώνει και στηρίζει ένα ευρύτερο αναρχικό δίκτυο και συντροφικά εγχειρήματα παγκοσμίως (ιστοσελίδες, ραδιόφωνα, εκδόσεις, κ.ο.κ.), αποσκοπώντας έστω και στην ελάχιστη άτυπη επικοινωνία μεταξύ όλων εκείνων που αφιερώνουν την ενέργειά τους στην αντιπληροφόρηση πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα.

Τα διαφορετικά ιστολόγια του Contra Info αποτελούν ένα και το ίδιο εγχείρημα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετάφραση. Από την έναρξη της διαδικτυακής δραστηριότητάς μας, αρνούμαστε να διασπείρουμε ειδησεογραφική ύλη η οποία προέρχεται από εμπορευματικές πηγές και μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν την κυρίαρχη ιδεολογία. Επίσης, δεν προτεραιοποιούμε το υλικό μας· η όποια δυναμική και ροή αντιπληροφόρησης δημιουργούνται από απροκαθόριστες πρωτοβουλίες, συνεπείς συνεισφορές και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όσων συμμετέχουν ή εισφέρουν στο δίκτυο, χωρίς να παίζουν σπεσιαλίστες. Αν έχουμε γνώση περιστατικών από πρώτο χέρι, προσπαθούμε να μεταδώσουμε πρωτότυπο περιεχόμενο. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο δεν ανα-δημοσιεύουμε κείμενα, όσο κι αν τα θεωρούμε σημαντικά ή ενδιαφέροντα – δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση που θέλουμε να τα μεταφράσουμε ή τα έχουμε ήδη μεταφράσει σε κάποια άλλη γλώσσα. Μπορεί να αναδημοσιεύσουμε υλικό –αναφέροντας πάντοτε την πηγή μας– μονάχα αν έχουμε κάτι επιπλέον να προσφέρουμε στη διάχυσή του ή αισθανθούμε πως ένα συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει διαδοθεί επαρκώς ή είναι κατεπείγοντος χαρακτήρα. Από την άλλη, ευχαρίστως δημοσιεύουμε πρωτότυπα κείμενα, μεταφράσματα και λοιπό υλικό όποτε τα λαμβάνουμε απευθείας, κι εφόσον το περιεχόμενό τους είναι σύμφωνο με τους «όρους δημοσίευσης» τους οποίους έχουμε. Εκτιμάμε επίσης ιδιαίτερα το γεγονός ότι μας προωθούνται κείμενα ή σύνδεσμοι προς πληροφόρησή μας, απλά στην περίπτωση που τα ίδια ακριβώς πράγματα έχουν ήδη δημοσιευτεί σε άλλες συντροφικές σελίδες, δε διαβλέπουμε κάποιον πρακτικό λόγο αναπαραγωγής τους.

Ενθαρρύνουμε άτομα, ομάδες και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο να μας στείλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, και να στηρίξουν το δίκτυό μας με τη ζωτικής σημασίας συμμετοχή τους.

Τους θερμότερους χαιρετισμούς μας προς το σύνολο των αναρχικών κρατουμένων σε όλο τον κόσμο, καθώς και στους ανθρώπους που μάχονται για άνευ όρων ελευθερία εντός κι εκτός των τειχών χωρίς ποτέ να σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους υποτακτικούς της εξουσίας.

Λύσσα και συνείδηση!
Contra Info
Μάρτης 2015