Βερολίνο: Σπάσιμο τράπεζας Santander στην περιοχή του Πρεντσλάουερ Μπεργκ

Τη νύχτα μεταξύ 18ης και 19ης Μάρτη την πέσαμε με σφυριά και πέτρες στο υποκατάστημα της τράπεζας Santander επί της λεωφόρου Σαινχάουζερ. Σπάστηκαν οκτώ τζάμια.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με όλες τις επιλεγμένες μορφές διαμαρτυρίας που πραγματώθηκαν χθες [18 Μάρτη 2015] στους δρόμους της Φρανκφούρτης. Ντου στις αρχές καταστολής και στις κυρίαρχες συνθήκες, εδώ και παντού!

Για τη 18η Μάρτη –ημέρα των επίσημων εορτασμών για τα εγκαίνια της έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνοδεύτηκαν από μια στρατιά 10.000 μπάτσων και μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Φρανκφούρτη– αξιοποιήσαμε την ηρεμία που επικρατούσε στο Βερολίνο προκειμένου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αναρχικούς που χτυπήθηκαν απ’ την καταστολή (επιχείρηση Πανδώρα) στη Βαρκελώνη και να στείλουμε έναν ωραίο χαιρετισμό στο Μαϊνχάτταν [προσωνύμιο της πόλης της Φρανκφούρτης].

Διαλέξαμε ένα υποκατάστημα της Santander μιας και την έχουνε για πρότυπο πολλοί πωρωμένοι χρηματοδοτικοί και επενδυτικοί θεσμοί. Η ισπανική Banco Santander είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους σε όλο τον κόσμο, διατηρώντας σχέσεις με την πολεμική βιομηχανία και διαθέτοντας πακτωλό επενδύσεων σε συναλλαγές εμπορίου όπλων, σε επιχειρήσεις που παράγουν και διανέμουν κάθε είδους οπλισμό, βόμβες, εκρηκτικά, πυραύλους, πυρηνικά όπλα κ.ο.κ. Πλάι σε πολλές άλλες αμφιλεγόμενες επενδύσεις, όπως η χρηματοδότηση εταιρειών που καταστρέφουνε το περιβάλλον, η τράπεζα Santander μετέχει στην Compañía Española de Seguros de Crédito a la Exportación (CESCE), έναν οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων που είναι υπεύθυνος για το εξωτερικό χρέος (τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως) στη νότια Ευρώπη, κι άρα, αποτελεί παράγοντα φτωχοποίησης των χωρών αυτών. Ύστερα, η τράπεζα Santander είναι το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διαχειρίζεται τις ταμειακές ροές στις ισπανικές φυλακές, που αντιστοιχούν σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Επίσης, εμπλέκεται –όπως πολλές μεγάλες τράπεζες– σε αναγκαστικές εξώσεις στον απόηχο της στεγαστικής κρίσης, για τις οποίες και θα πρέπει να λογοδοτήσει…

Αυτό που αξίζει σε θεσμούς που επωφελούνται οικονομικά απ’ την οδύνη, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την εκμετάλλευση, και τα τσεπώνουν στις πλάτες όσων έχουν πληγεί απ’ την καταστολή, είναι να μην τους μείνει καμία πρόσοψη ανέπαφη!

Η αλληλεγγύη μας ενάντια στην αλαζονεία τους!

Σ’ όλα τoύτα τα σκατά από μια καλή Destroika!

Θρύψαλα μέσα στη νύχτα

στ’ αγγλικά