Αθήνα: Δυο λόγια για τις δράσεις ενάντια στη βιομηχανία κρέατος και γούνας

Την 1η και την 9η Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία αντίστοιχα ενάντια στη βιομηχανία κρέατος και γούνας, στην αιχμαλωσία και εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων. Απέναντι σε μια συνθήκη κυριαρχίας και στην ανθρωποκεντρική κοσμοαντίληψη προτάξαμε την απελευθέρωση κάθε έγκλειστου έμβιου όντος και της γης συνολικά, αναγνωρίζοντάς την ως αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού αγώνα.

Η 1η Μαΐου επιλέχθηκε συμβολικά με στόχο όχι μόνο την ανάδειξη του ζητήματος των μη ανθρώπινων ζώων ως σκλάβων του σύγχρονου τεχνοβιομηχανικού συστήματος αλλά και με στόχο την προώθηση μιας κριτικής αντίληψης σε σχέση με το θεσμό της εργασίας και το ρόλο του στην αναπαραγωγή της κυριαρχίας και στην καταστροφή της βιόσφαιρας από το σύγχρονο βιομηχανικό πολιτισμό.

Τα μη ανθρώπινα ζώα ως μακραίωνοι σκλάβοι της εξημέρωσης αλλά και ως μοντέρνοι σκλάβοι της βιομηχανίας υφίστανται τα πιο αισχρά βασανιστήρια μέσα στις παραγωγικές μονάδες όπου αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα. Εξίσου αναλώσιμοι είναι και οι άνθρωποι-εργάτες μέσα στα ορυχεία, τα εργοστάσια και τις μηχανές. Αμέτρητα έμβια όντα γεννιούνται και πεθαίνουν για να ταϊστεί η μεγαμηχανή της πόλης με τις σάρκες, το αίμα και τον ιδρώτα των αιχμαλώτων, ενώ παράλληλα διάφορα μηχανήματα ρουφάνε ενέργεια ξεκοιλιάζοντας τη γη και μολύνοντας την υδρόσφαιρα.

Σήμερα η καταναλωτική ευημερία εμφανίζεται ως ο σημαντικότερος στόχος επίτευξης στη ζωή των διαβιούντων περί το άστυ και τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της παραγωγικής διαδικασίας. Στα κέντρα και στα προάστια των πόλεων συγκεντρώνονται όλα όσα επιθυμεί η αστική κουλτούρα, χώροι μαζικής εστίασης, διασκέδασης, μαγαζιά ένδυσης-υπόδησης, υπεραγορές κρέατος, ψαριών, τυριών και ζωντανών ζώων, για να περνά κανείς την ώρα του καταναλώνοντας και αναπαράγοντας το σύστημα. Στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας αποφασίσαμε να δείξουμε την εναντίωσή μας και να κάνουμε τις ιδέες της απελευθέρωσης να ακουστούν απέναντι στα μαγαζιά που προωθούν το βασανισμό και τη σκλαβιά.

Η πορεία της 9ης Μάη ξεκίνησε από το Σύνταγμα και κατευθύνθηκε στις οδούς Μητροπόλεως, Πανδρόσου και Αιόλου όπου συγκεντρώνονται πολλά καταστήματα πώλησης γούνας και δέρματος, φωνάχτηκαν συνθήματα όπως “γούνες-ποτέ-ποτέ και πουθενά-ελεύθερα τα ζώα έξω απ’ τα κλουβιά” και γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους πέριξ των βιτρινών.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε διαμέσου της οδού Αιόλου προς τη Βαρβάκειο αγορά όπου χιλιάδες πτώματα περίμεναν τους επίδοξους αγοραστές τους. Στην είσοδο της αγοράς έγινε μικρή στάση και φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στη βιομηχανία κρέατος και την καταστροφή του φυσικού κόσμου όπως “κράτη, στρατοί, βιομηχανία-κόβουνε τα δάση και φτιάχνουνε σφαγεία”. Η σύνδεση της αποψίλωσης των δασών, της εντατικής καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτικών ειδών, της βιομηχανικής εκτροφής και σφαγής ζώων και της μαζικής κατανάλωσης κρέατος χρειάζεται να καταδειχθεί αφού πέρα από το ζήτημα του σεβασμού και της αυταξίας κάθε ζωής τίθεται πλέον πολύ επιτακτικά το ζήτημα της βιωσιμότητας των βιοτόπων του πλανήτη. Οι βιομηχανίες εκτροφής και σφαγής ζώων ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιομηχανικής κοινωνίας απειλούν να κάνουν τον πλανήτη ένα απέραντο νεκροταφείο. Η εναντίωση στη βιομηχανία, αλλά και στην κουλτούρα και την κατανάλωση κρέατος συνδέεται άρρηκτα με την εναντίωση σε κάθε μορφή εξουσίας και κυριάρχησης, τον αγώνα για την ολική απελευθέρωση και την αναρχία.

Η πορεία τελείωσε στην Πλατεία Κοτζιά έξω από τα pet-shop που εκθέτουν και πωλούν ζωντανά ζώα “συντροφιάς”. Συμβολικά γράφτηκε “λευτεριά” με πράσινα γράμματα πάνω στη βιτρίνα με τα έγκλειστα ζώα.

Αυτές οι δύο δράσεις σε συνδυασμό με δράσεις διάχυσης του αναρχικού λόγου με συνθήματα σε τοίχους, αφίσες και πανό ευελπιστούμε να σημάνουν ένα νέο κύκλο αγώνα για την προώθηση της απελευθέρωσης των ζώων και της συνολικής εναντίωσης στην κυριαρχία.

15 Μάη 2015
Συναντήσεις αναρχικών ενάντια σε κάθε μορφή εγκλεισμού
και την καταστροφή της βιόσφαιρας από την κυριαρχία
synantiseis.a@espiv.net