Διεθνείς συντονισμένες δράσεις αλληλεγγύης στην Εύη Στατήρη (απεργό πείνας από 14/9)

Από τις 12 μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη 2015 κάποιες/οι που συμμετέχουμε στο δίκτυο του Contra Info πραγματοποιήσαμε μια σειρά δράσεων αλληλεγγύης στην Εύη Στατήρη, αγωνιζόμενη κρατούμενη στην Ελλάδα, που από τις 14 Σεπτέμβρη έχει ξεκινήσει απεργία πείνας απαιτώντας την άρση του μέτρου της προφυλάκισης που της επιβλήθηκε προ εξαμήνου.

Η Εύη Στατήρη βρίσκεται στη φυλακή ως απότοκο της εκδικητικής μανίας που εξαπέλυσαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ελληνικής δημοκρατίας, μετά το ματαιωμένο σχέδιο απόδρασης των έγκλειστων συντρόφων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στις αρχές του 2015, βάζοντας στο στόχαστρο συγγενικά και φιλικά πρόσωπα μελών της οργάνωσης. Όταν η εξουσία δεν καταφέρνει να λυγίσει τους ανατρεπτικούς αιχμαλώτους, τότε στοχοποιεί τον κοντινό και υποστηρικτικό περίγυρό τους, επιδιώκοντας να σπείρει τον φόβο, αλλά και να τιμωρήσει ό,τι δεν χωρά στις χοντρές βίβλους της νομοθεσίας της, ό,τι δρασκελίζει τα τείχη των φυλακών, ό,τι υπερβαίνει το δίπολο μεταξύ αθωότητας και ενοχής: την αλληλεγγύη.

Μετά την απόφαση της Εύης Στατήρη να επιλέξει την απεργία πείνας ως μέσο αγώνα, απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε συντρόφια ανά τον κόσμο να δυναμώσουν αυτή την κραυγή ελευθερίας μέσω της πολύμορφης αναρχικής δράσης. Για ν’ αντηχήσει παντού: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΗ ΣΤΑΤΗΡΗ!

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από δράσεις που έγιναν στα εδάφη που ελέγχονται από τα κράτη Βολιβίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Χιλής και Ισπανίας. Προσδοκάμε να λάβουμε και δικές σας συνεισφορές στο contrainfo@espiv.net

Πανό και τρικάκια στη Λα Πας (Βολιβία). Το πανό γράφει: «Από τη Βολιβία σε χαιρετίζουμε, συντρόφισσα Εύη Στατήρη, απαχθείσα απ’ το ελληνικό κράτος»· και τα τρικάκια: «Απ’ τη Βολιβία ως την Ελλάδα, λευτεριά στην Εύη Στατήρη – Ο αγώνας σου μέσα απ’ τη φυλακή είναι ένα σημάδι αδάμαστου αγριεμού απέναντι στην εξουσία και στην καταστολή».

Φυλλάδια στην Τουλούζη (Γαλλία): «Αλληλεγγύη στην Εύη Στατήρη, πολιτική κρατούμενη στην Ελλάδα – Από τις 2 Μάρτη 2015 η Εύη Στατήρη βρίσκεται προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού, στην Ελλάδα, έχοντας συλληφθεί επειδή είναι η σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου, φυλακισμένου μέλους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς (διεθνούς αναρχικής επαναστατικής οργάνωσης). Η ίδια, ύστερα από άλλη μία απόρριψη αιτήματος αποφυλάκισής της, κατεβαίνει σε απεργία πείνας στις 14 Σεπτέμβρη. Φωτιά στα σύνορα – Φωτιά στις φυλακές».

Κρεμάστηκαν δυο πανό στο Πολυτεχνείο, επί της οδού Στουρνάρη, στο κέντρο της Αθήνας (Ελλάδα): «Μήτε αθώες μήτε ένοχες – Αλληλεγγύη στην Εύη Στατήρη» / «Εύη Στατήρη, γερά – Είμαστε όλες συγγενείς των Πυρήνων της Φωτιάς – Θάνατο στους δικαστές!»

Τοποθετήθηκε ένα πανό σε μία από τις πιο κεντρικές και τουριστικές περιοχές της Λισαβόνας (Πορτογαλία) με το σύνθημα: «Λευτεριά στην Εύη Στατήρη» και παράλληλα στο σημείο μοιράστηκαν φυλλάδια υπογεγραμμένα ως «Μερικοί και μερικές αναρχικοί/ές», που παρέθεταν πρόσφατα λόγια της Εύης, όπως και συνοπτική ενημέρωση για την κατάστασή της: «Διεθνιστική και αναρχική αλληλεγγύη στην Εύη Στατήρη – Μετά από έξι μήνες σε προληπτική κράτηση, μια πράξη καθαρής εκδίκησης κι αυθαιρεσίας της εξουσίας, η Εύη Στατήρη ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Σεπτέμβρη 2015, μες στα μπουντρούμια της ελληνικής δημοκρατίας, μέχρι την άνευ όρων απελευθέρωσή της. “Η απεργία πείνας εκτός από αγώνας για την απελευθέρωσή μου είναι κι ένας φόρος τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν πριν από μένα ενάντια στην ασχήμια της εξουσίας, αλλά και ένα ανάχωμα αντίστασης για όσους επιδιώξει να αιχμαλωτίσει το σύστημα μετά από μένα επειδή θα σταθούν πλάι στους πολιτικούς κρατούμενους, επειδή θα φωνάξουν για το δίκιο τους και θα τολμήσουν να ζήσουν ελεύθεροι και όχι σαν δούλοι. ΑΓΩΝΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ. Εύη Στατήρη, φυλακές Κορυδαλλού, 07/09/2015” (…) Λευτεριά σε όσες/όσους είναι στα κελιά – Άμεση απελευθέρωση της Εύης Στατήρη – Άρση των περιοριστικών όρων της Αθηνάς Τσάκαλου» (pdf στα πορτογαλικά).

Πανό στο Σαντιάγο (Χιλή): «Ο φόβος μπορεί να κυβερνά, αλλά δεν βασιλεύει στις καρδιές και στο μυαλό των ελεύθερων ανθρώπων” – Λευτεριά στην Εύη Στατήρη».

Πατήθηκαν συνθήματα στους δρόμους της Ιρούνια/Παμπλόνα, στη Ναβάρρα (Ισπανία) — Evi askatu! («Εύη λεύτερη!» στα βασκικά) και κάμποσα άλλα…

«Μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή όλων των φυλακών – Εύη λεύτερη»
«Λευτεριά στην Εύη Στατήρη»
«Λευτεριά στην Εύη Στατήρη, συντρόφισσα απ’ την Ελλάδα»
«Αλληλεγγύη στην Εύη Στατήρη»

ισπανικά, αγγλικά