Πόρτο Αλέγκρε, Βραζιλία: Εμπρηστική επίθεση σε υποκατάστημα της τράπεζας Bradesco

Και ο γάτος νιαουρίζει: Agronegócio [Αγρομπίζνα] 2015

Τη βροχερή νύχτα του Σαββάτου 29 Αυγούστου βάλαμε φωτιά στον τομέα των ΑΤΜ της τράπεζας Bradesco, στη γειτονιά Ρίου Μπράνκου στο Πόρτο Αλέγκρε.

Υιοθετούμε αυτή την πρόταση –δράση κι επικοινωνηθέν– γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο στα λόγια.

Είμαστε εξημερωμένοι με ψέματα, με την αρρώστια να κοιτάμε το φυσικό περιβάλλον και να βλέπουμε παντού φράγκα. Ο δημοκρατικός καπιταλισμός μάς διδάσκει στο σχολείο, με νόμους και με σφαίρες, πως «το χρήμα είναι ό,τι πιο σημαντικό». Γι’ αυτόν τον τρόπο «ζωής» η γη, το νερό, οι υπάρξεις, όλα είναι εμπορεύματα, εμείς, ο χρόνος μας, η ίδια μας η ζωή.

Μόνο απ’ το όνομα, ΑΓΡΟ-ΜΠΙΖΝΑ, φαίνονται οι προθέσεις τους. Ποιος κερδίζει με δαύτο;

Ένα δίκτυο από ιδιοκτήτες, πολιτικούς, εταιρείες αγρο-τοξικών και γενετικά τροποποιημένων σπόρων, φάμπρικες γεωργικών μηχανών και ανάπτυξης τεχνολογιών.

Κάνουν τα πάντα για να πείσουν τους πάντες πως οι επεκτατικές δραστηριότητές τους είναι για το κοινό καλό, αναβαπτίζοντας με πομπώδη ονόματα το καταστροφικό τους έργο: πράσινος καπιταλισμός – αειφόρος ανάπτυξη.

Οι ιδιοκτήτες και τα συμφέροντα του Κεφαλαίου γίνονται ένα και ταυτό, και μετατρέπονται στο ΚΡΑΤΟΣ, αυτόν το θεσμό που με τον ένοπλο βραχίονά του, την ΜΠΑΤΣΑΡΙΑ, σπέρνει τον τρόμο σε κάθε επικράτεια όπου κυριαρχεί.

Κήρυξαν και κηρύττουν τον πόλεμο εναντίον των ιθαγενών κι εναντίον όλων όσων αντιστέκονται στην ανάπτυξή τους. Η άγρια ζωή απειλείται, η δηλητηρίαση γίνεται καθολική, τα κέρδη εκτοξεύονται στα ύψη.

Δεν λέμε και τίποτα το πρωτάκουστο εδώ.

Ο θεσμός του Agronegócio γιόρτασε το ετήσιο φεστιβάλ του, γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να του αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο μνήμης μέσα σε αυτόν τον πόλεμο, που σε τούτα τα μέρη κρατάει πάνω από 500 χρόνια.

Κάτι κουνάβια, σκαντζόχοιροι, πίθηκοι ουρλιαχτές και αλεπούδες.

Θα ξανάρθουμε.

Οι φλόγες που καίνε εδώ κοχλάζουν από οργή κι είναι σ’ ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ρονάλντο Λίμα [18χρονο που δολοφονήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη 2015 στο Πόρτο Αλέγκρε από τις δυνάμεις της τάξης] κι όλους τους Αμαρίλδους του κόσμου [αναφορά στην υπόθεση του Αμαρίλδου Ντίας ντε Σόουζα, που οι μπάτσοι εξαφάνισαν μέσα από φαβέλα στο Ρίο ντε Ζανέιρο στις 14 Ιούλη 2013]. Η παθητικότητά σου το μόνο που κάνει είναι να ευνοεί τον καταπιεστή.