Χιλιανές φυλακές: Σχετικά με την υπόθεση του συντρόφου Ιγκνάσιο Μουνιός

Ο Ιγκνάσιο Μουνιός (20 ετών) συνελήφθη τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου 2015 στην περιοχή Λο Πράδο του Σαντιάγο της Χιλής. Κατηγορείται πως έφερε μαζί του αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και φυλλάδια αλληλεγγύης στους/ις πέντε συλληφθέντες/είσες της 2ας Ιούλη 2015 – που διώκονται για την εμπρηστική επίθεση σε τμήμα της Αστυνομίας Ερευνών (PDI) η οποία είχε λάβει χώρα το μεσημέρι της 24ης Νοέμβρη 2014 στο Σαντιάγο, μερικά τετράγωνα μακριά απ’ την πανεπιστημιούπολη UAHC. Στον Ιγκνάσιο επιβλήθηκε το μέτρο της προφυλάκισης για την περίοδο 5 μηνών που διαρκεί η έρευνα της εισαγγελίας. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην πτέρυγα 33 της φυλακής Σαντιάγο 1. Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από κείμενα του συντρόφου.

2/9/2015: «Θέλω να ξεκινήσω υπογραμμίζοντας πως ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι παρακολουθήσεις τελειοποιείται κάθε μέρα και πως τα βήματα εκείνων που ακολουθούν τα πρόσωπά μας γίνονται κάθε φορά πιο αόρατα. Αυτό που με οδήγησε σε τούτη τη συνθήκη αιχμαλωσίας δεν είναι ένας τυχαίος προληπτικός έλεγχος. Απ’ την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το γουρούνι της Υπηρεσίας Αστυνομικών Πληροφοριών ήξερα πως δεν επρόκειτο για τυχαιότητα. Η τύχη μηδενίζεται απέναντι σ’ ένα άτομο που αποφασίζει ελεύθερα τις δράσεις του κι έχοντας συνείδηση του αντίκτυπου που αυτές μπορεί να έχουν. […]»

5/9/2015: «[…] Μέσω αυτού του επικοινωνηθέντος θέλω να καταστήσω σαφές πως αναλαμβάνω την αιχμαλωσία μου ως επακόλουθο(-α) μιας πολεμικής στάσης. Δεν με διακρίνει η δειλία, που θα μου επέτρεπε να αυτοανακηρυχθώ ως θύμα, ούτε και τρέφω ελπίδες για μεταρρυθμίσεις ή για κάποιον νέο κόσμο μετά την καταστροφή του παρόντος. Οι άνθρωποι, με κάθε κίνηση που πραγματοποιούμε, παράγουμε συνέπειες που αντιστοιχούν σε μάστιγα. Γι’ αυτό και βλέπω ως ανέφικτη ακόμα και μια νέα αναρχίζουσα κοινωνία. Δεν πρόκειται να δικαιώσω τις παρορμήσεις μου κατηγοριοποιώντας τον εαυτό μου σε ένα “-ιστής” ή ένα “-ισμός”, ακόμα κι αν την έχω ψάξει μέχρι του σημείου εκείνου ώστε να με συνδέει μια όμορφη σχέση συγγένειας/φιλίας/συνενοχής με αδέρφια που δηλώνουν αναρχικοί και/ή μηδενιστές. Και, παίρνοντας θέση εντός της καθημερινότητας, αναγνωρίζω τις εξουσιαστικές συμπεριφορές –και τα πρόσωπα που τις αναπαράγουν– ως εχθρό για μπουρλότιασμα, αλλά όχι τον μοναδικό. […]»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΙΓΚΝΑΣΙΟ ΜΟΥΝΙΟΣ