Ιταλία: Νέα δίκη εναντίον των Μπίλλυ, Κόστα και Σίλβια

Στις 17 Ιούλη 2015 έλαβε χώρα στο Τορίνο η προανακριτική διαδικασία εναντίον των συντρόφων Σίλβια Γκουερίνι, Κοσταντίνο (Κόστα) Ραγκούζα και Λούκα (Μπίλλυ) Μπερνασκόνι. Οι τρεις τους είχαν συλληφθεί αρχικά στις 15 απρίλη 2010 από την ελβετική αστυνομία, όταν κατά τη διάρκεια ψακτικής σε αυτοκίνητο που επέβαιναν οι μπάτσοι βρήκαν εκρηκτικά υλικά και φυλλάδια με τα οποία θα αναλαμβανόταν επικείμενη ενέργεια σαμποτάζ υπογεγραμμένη από το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης Ελβετίας ενάντια σε ένα υπό κατασκευή κέντρο ερευνών νανοτεχνολογίας της IBM στο Ρούσλικον, στο καντόνι της Ζυρίχης. Ασκήθηκε δίωξη εναντίον τους για πράξεις προετοιμασίας εμπρησμού, παράνομη μεταφορά και απόκρυψη εκρηκτικών υλών και καταδικάστηκαν στις 22 Ιούλη 2011, ο Κόστα σε 3 χρόνια και 8 μήνες, ο Μπίλλυ σε 3 χρόνια και 6 μήνες και η Σίλβια σε 3 χρόνια και 4 μήνες, ποινές τις οποίες εξέτισαν στα ελβετικά μπουντρούμια.

Τώρα οι διωκτικοί μηχανισμοί στην Ιταλία τους τραβάνε πάλι σε δίκη, σύμφωνα με το άρθρο 110 του ιταλικού ποινικού κώδικα, που χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει αδικήματα εγκληματικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα κατηγορούνται πως συνωμότησαν από κοινού στην Ιταλία για να πραγματοποιήσουν το σαμποτάζ στην Ελβετία, πως απέκτησαν παρανόμως υλικά προς κατασκευή βομβιστικών μηχανισμών, και πως πέρασαν λαθραία αυτούς τους μηχανισμούς από τα ιταλοελβετικά σύνορα. Όλες οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την επιβαρυντική διάταξη περί «τρομοκρατικών σκοπών», που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά στην Ιταλία για να επιβληθούν μακρές προφυλακίσεις κι ακόμη πιο μεγάλες ποινές, σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της 17ης Ιούλη 2015 η δικαστής Σίλβια Γκρατσιέλα Καρόζιο δέχτηκε το σκεπτικό του αντεισαγγελέα Ενρίκο Αρνάλντι Ντι Μπάλμε, κρίνοντας αδιάφορο πως οι Μπίλλυ, Κόστα και Σίλβια έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί στην Ελβετία.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Γενάρη 2016 στο Τορίνο. Ας κάνουμε αυτή την περίσταση μια ευκαιρία για να οξύνουμε τον αγώνα ενάντια σε καθετί που βλάπτει το περιβάλλον.

Εν όψει της δίκης τα τρία συντρόφια είναι αντιμέρωπα με υπέρογκα νομικά έξοδα γι’ αυτό και απευθύνουν ένα κάλεσμα σε αλληλέγγυες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη. Συνεισφορές μπορεί να γίνουν στον ακόλουθο λογαριασμό: conto corrente postale intestato a (πληρωτέο στο όνομα) Marta Cattaneo, IBAN: IT11A0760111100001022596116, BIC: BPPIITRRXXX. Παρακαλούμε διευκρινίστε το σκόπο: solidarietà a Silvia Billy Costa (αλληλεγγύη σε Σίλβια, Μπίλλυ, Κόστα)

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση (στα ιταλικά):
silviabillycostaliberi.noblogs.org

η ενημέρωση σε ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά