Ιταλία: Τέσσερις προφυλακίσεις κατόπιν επιχείρησης για ταραχές No Expo

Στις 6:30 το πρωί της 12ης Νοέμβρη 2015 εξαπολύθηκε κατασταλτική επιχείρηση για τα πρωτομαγιάτικα γεγονότα No Expo του Μιλάνου. Προς το παρόν είναι δύσκολο να γίνει πλήρης απολογισμός, δεδομένης της παρουσίας διαφορετικών εντολών έρευνας και της επέκτασης της επιχείρησης κι εκτός Ιταλίας.

Αναφέρθηκαν εισβολές και κατ’ οίκον έρευνες σε διάφορα σπίτια, όπως και 5 εντάλματα προληπτικής κράτησης, τέσσερα εκ των οποίων τέθηκαν σε ισχύ στο Μιλάνο, ενώ η άλλη σύλληψη δεν τους βγήκε επειδή ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε. Την ίδια μέρα έγιναν 5 μπούκες και συλλήψεις στην Ελλάδα (στη συνέχεια οι 5 της Αγίας Παρασκευής αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους, ώσπου να αποφασίσει ένα συμβούλιο εφετών αν θα εκδοθούν στην Ιταλία ή όχι). Επίσης, άλλα 3 άτομα καταζητούνται. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αυτές της «καταστροφής και λεηλασίας» (που επιφέρει μεγάλες ποινές, έως και 15 έτη), «διακεκριμένη αντίσταση σε δημόσιο λειτουργό» και «κάλυψη ή αλλοίωση χαρακτηριστικών».

Στη φάση των ερευνών η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη από τη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων Digos, επικεντρώθηκε στη χρήση βιντεοσκοπήσεων και δειγμάτων DNA, τα οποία οι μπάτσοι κοίταξαν ν’ αποσπάσουν απ’ τους συλληφθέντες το ίδιο πρωί. Οι ιταλικές αρχές πιθανολογείται πως υπολογίζουν στη συνεργασία της ευρωπαϊκής κατασταλτικής υπηρεσίας Eurojust για τις συλλήψεις εκτός των ιταλικών συνόρων.

Οι 4 προφυλακισθέντες της 12ης Νοέμβρη μεταφέρθηκαν όλοι στη φυλακή Σαν Βιττόρε του Μιλάνου – διεύθυνση αλληλογραφίας εδώ.