Σάο Πάολο, Βραζιλία: Πυρπόληση τραπεζών – Για έναν Μαύρο Δεκέμβρη

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον τεσσάρων τραπεζών στην πόλη του Σάο Πάολο. Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στο συγκρότημα υποκαταστημάτων της τράπεζας Santander στο Λάργου ντα Μπατάτα, άλλη μία στην περιοχή της Λιμπερδάδ και οι άλλες δυο στην περιοχή του κέντρου και σε μία απ’ τις συνοικίες της περιφέρειας.—

Μανιφέστο:

Ο πυρήνας «Κάρλο Τζουλιάνι» του Αναρχικού Αντάρτικου Κινήματος (Μ.Ι.Α.) αναλαμβάνει την ευθύνη για τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις που κατανάλωσαν τραπεζικά υποκαταστήματα τα ξημερώματα της 16ης Νοέμβρη 2015 στην κεντρική ζώνη της πόλης του Σάο Πάολο.

Στις 15 Νοέμβρη «μνημονεύεται», εντός μεγάλων και ειρωνικών εισαγωγικών, η ανακήρυξη της ρεπούμπλικας. Έχουμε αυτό το βίτσιο να μνημονεύουμε τις ιστορικές ημερομηνίες και περσόνες που θυμίζουν τις σφαγές μας και την εθελοδουλία μας. Δεν μνημονεύουμε τις εξεγέρσεις των σκλάβων ή τον ξεσηκωμό των Κανούδος, ούτε εορτάζουμε το επικό παρελθόν του Μαριγκέλα, του Ζούμπι, του Ζοάου Κάντιδου, του Ζεζουίνου Μπριλιάντε, της Όλγα [Μπενάριου] ή της Εσπιρτιρίνα Μαρτίνς. Στον αντίποδα της λογικής, χάβουμε την ιστορική βερσιόν-κονσέρβα, όπως την αφηγούνται οι νικητές που και σήμερα εξακολουθούν να μας δυναστεύουν.

Η δυσώδης και διεφθαρμένη μοναρχία που παρασιτούσε στη Βραζιλία, και καθαιρέθηκε μετά την ανακήρυξη της ρεπούμπλικας, δεν διαφέρει σε τίποτα απολύτως από την ελίτ που σήμερα παρασιτεί στην τόσο θαυμαστή δημοκρατική ρεπούμπλικα. Τραπεζίτες, λομπίστες, πολιτικούς, κορπορατιστές, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, κερδοσκόπους και γαιοκτήμονες, όλα τα σκουλήκια που συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη με τον ιδρώτα άλλων.

Ρεπούμπλικα, προεδρισμός, μοναρχία ή ακόμα και σοσιαλδημοκρατία. Δεν υπάρχει εναλλακτική για έναν καπιταλισμό πιο «εξανθρωπισμένο» μιας και το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Όσο υπάρχουν καπιταλισμός, κοινωνικές τάξεις και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα είμαστε καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι.

Μην πιστεύετε σε μαγικές λύσεις που προτείνουνε δημαγωγοί και οπορτουνιστές. Δεν υπάρχει εναλλακτική για την καπιταλιστική κρίση που δεσπόζει στον ορίζοντα. Καμιά μομφή, χούντα, εκλογική διαδικασία ή άλλο παυσίπονο δεν πρόκειται να λύσει τα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει το βραζιλιάνικο κράτος. Μονάχα η αυτόνομη, ελεύθερη κι επαναστατική οργάνωση των εργατών κι εργατριών και των νεολαίων μπορεί να εγγυηθεί την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας προς την πλήρη λευτεριά.

Το ξαναλέμε: δεν είναι δυνατόν να παραμείνει κανείς πασιφιστής ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία απ’ τις πιο βίαιες κοινωνίες που ως τώρα έχουν φτιαχτεί στον ρου της ιστορίας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για να θαρρούμε πως αυτή η γιγαντιαία πυραμίδα ιεραρχημένων καταπιέσεων μπορεί να ανατραπεί ή έστω να απονομιμοποιηθεί μέσω ειρηνικών δράσεων.

Θα προχωρήσουμε στη βίαιη εφόρμηση ενάντια στην υπερδομή της καπιταλιστικής κυριαρχίας, Θα κάνουμε το μπαρούτι και τη φωτιά τη μοναδική μας φωνή απέναντι στις αδικίες, για την οικοδόμηση και προπαγάνδιση των αναρχικών αντάρτικων πόλης που σήμερα αρχίζουν να αναδύονται στο Σάο Πάολο, στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, παράλληλα με τον αγώνα μαζών που επίσης ξεπροβάλλει με νέα επαναστατικά υποκείμενα.

Ο αγώνας των μαθητών στο Σάο Πάολο ενάντια στο κλείσιμο των δημόσιων σχολείων απ’ το δικτατορικό και μιλιταριστικό καθεστώς του Ζεράλντου Αλκμίν [κυβερνήτη του Σάο Πάολο] είναι εξαιρετικά ηρωικός κι αξιοσημείωτος. Την πιο ειλικρινή μας αλληλεγγύη, δύναμη και συμπαράσταση και στα 19 σχολεία που έχουν, μέχρι στιγμής, καταληφθεί από μαθητές και μαθήτριες. Συνεχίστε να αντιστέκεστε με θάρρος. Μη μασάτε από τις επιθέσεις των μπάτσων, των μίντια ή των δικαστών. Ο λαός είναι σίγουρα μαζί σας.

Στέλνουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στον φεμινιστικό αγώνα των γυναικών που πορεύτηκαν στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Ζανέιρο ενάντια στον καριόλη Εδουάρδου Κούνια [πρόεδρο της κάτω βουλής] και σε όλη την αντιδραστική λέρα που σήμερα μολύνουν το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό με τα σάπια συντηρητικά και θεοκρατικά τους προγράμματα. Συνεχίστε να δίνετε την καλή μάχη, ο λαός είναι και μαζί σας!

Τα συλλυπητήριά μας και την ειλικρινέστατή μας αλληλεγγύη προς τα θύματα, τους συγγενείς κι όλους όσους χτυπήθηκαν απ’ την καταστροφή [στο ορυχείο Ζερμάνο] πλησίον της Μαριάνα [στην πολιτεία Μίνας Ζεράις], την οποία και διέπραξε το καπιταλιστικό τρίο των εταιρειών εξόρυξης Vale, Samarco και BHP Billiton. Μια προειδοποίηση: οι ενέργειές σας, που κατέληξαν να επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να τσεπώσετε το βρομερό σας κέρδος, δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Επίσης, θα θέλαμε κιόλας να χαιρετίσουμε τη Γενική Απεργία που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τη 12η του Νοέμβρη, ενάντια στη λιτότητα, στη φτώχεια και στην καταστολή τις οποίες επιβάλλει η τραπεζική ελίτ της Ευρώπης. Την πιο ειλικρινή μας αλληλεγγύη στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, κι ιδίως στους συντρόφους στην Ελλάδα που βρίσκονται στη φυλακή επί της παρούσης: στον Γεράσιμο Τσάκαλο, στην Όλγα Οικονομίδου, στον Χάρη Χατζημιχελάκη, στον Χρήστο Τσάκαλο, στον Γιώργο Νικολόπουλο, στον Μιχάλη Νικολόπουλο, στον Δαμιανό Μπολάνο, στον Παναγιώτη Αργυρού, στον Γιώργο Πολύδωρο [και στον Θεόφιλο Μαυρόπουλο].

Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε προοδευτικά τις επιθέσεις μας αντίστοιχα προς την ενίσχυση της επιχειρησιακής μας ικανότητας. Να περιμένετε κι άλλες πράξεις σαμποτάζ και άμεσες δράσεις τους επόμενους μήνες.

Καλούμε από τώρα όλες τις αναρχικές και κομμουνίστριες/όλους τους αναρχικούς και κομμουνιστές να προετοιμάσουν υλικά και να εφοδιαστούν για τον τελευταίο μήνα του έτους. Ο Μαύρος Δεκέμβρης οργανώνεται από επαναστάτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επιδιώκοντας πολλαπλές, διαρκείς και απανωτές επιθέσεις, κι αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζουμε, θα χαρακτηριστεί από χάος και επαναστατική ενέργεια που θα περιποιηθεί και το Σάο Πάολο και λοιπές πολιτείες στη Βραζιλία.

Να εξελίξουμε την ελευθεριακή θεωρία μέσα απ’ την πράξη και την άμεση δράση. Με τρόπο αυτόνομο κι αποκεντρωμένο, μέσω μικρών ομάδων οικειότητας, οποιοσδήποτε ψημένος και οργανωμένος μπορεί να πραγματώσει τις δικές του δράσεις.

Ούτε βήμα πίσω.

Πόλεμο στο κράτος και στο Κεφάλαιο!

πηγή: cumplicidade | αγγλικά, ισπανικά