ΗΠΑ: Κείμενο του μακροχρόνια αναρχικού αιχμαλώτου Μάικλ Κιμπλ για τον Μαύρο Δεκέμβρη

Μαύρος Δεκέμβρης στη μνήμη των πεσόντων συντρόφων μας

Όπως ένα σκουλήκι παλεύει ν’ αντισταθεί στο πόδι που πάει να το συντρίψει, έτσι κι εμείς οι αναρχικές/οί παλεύουμε και μαχόμαστε για την πλήρη καταστροφή ενός παγκόσμιου συστήματος καταναγκαστικής εξουσίας και κυριαρχίας σε όλες του τις εκφάνσεις που αποζητά να συντρίψει το πνεύμα της αντίστασής μας.

Ο Κουάσι Μπαλαγκούν, ένας σπάνιος επαναστάτης και αμετανόητος αναρχικός εντός του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού, έπεσε νεκρός στα χέρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, τον Δεκέμβρη του 1986 κατόπιν ιατρικής αμέλειας.*

Στη μνήμη αυτού του Νέου Αφρικανού αναρχικού στρατιώτη, παίρνω την πρωτοβουλία να συνθέσω τη δική μου συμβολή στη στρατηγική συνολικής εκμηδένισης του κράτους και των θεσμών του, με τους οποίους το κράτος ασκεί την εξουσία του.

Για μένα η χάραξη μιας στρατηγικής για την καταστροφή του κράτους είναι απλή. Επίθεση στα σύμβολα της εξουσίας με χρήση όλων των τακτικών, συμπεριλαμβανομένων αυτοσχέδιων πυρομαχικών, μολότοφ, διαδηλώσεων κ.λπ. Με άλλα λόγια, η στρατηγική μας θα πρέπει να ’ναι με κάθε αναγκαίο μέσο, να περιλαμβάνει τα πάντα και να μην αποκλείει τίποτα. Η συζήτηση γύρω απ’ τη φετιχοποίηση της άμεσης δράσης πρέπει να τελειώσει. Τόσο η άμεση δράση όσο και τα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης συμβάλλουν στην καταστροφή της εξουσίας. Ο Κουάσι το κατάλαβε αυτό, το ίδιο κι ο Αλέξανδρος. Η μόνη στρατηγική που μας απομένει είναι η δράση/επίθεση, και τόσο ο Αλέξανδρος όσο και ο Κουάσι το ξέρανε αυτό και το κάνανε πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα λιγότερο. Ο πόλεμος μαίνεται, βρείτε τη θέση σας στο πεδίο της μάχης.

[ο Μάικλ Κιμπλ είναι ένας 50χρονος μαύρος ομοφυλόφιλος αναρχικός, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1986, επειδή πυροβόλησε και σκότωσε έναν λευκό ομοφοβικό ρατσιστή· βρίσκεται αιχμάλωτος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Χόλμαν στην Αλαμπάμα, κι αναμένει νέο συμβούλιο αναστολών μες στον Δεκέμβρη αυτόν (ύστερα από απανωτές απορρίψεις της υφ’ όρων αποφυλάκισής του)· περισσότερα για τον Μάικλ Κιμπλ εδώ]

αγγλικά | πορτογαλικά | ισπανικά

* Σ.τ.μ.: Γεννήθηκε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβρη του 1946. Kuwasi Balagoon ήταν τ’ όνομα που είχε υιοθετήσει ο ίδιος. Στη δυτικοαφρικανική διάλεκτο γιορούμπα, Kuwasi σημαίνει «γεννημένος την Κυριακή», και Balagoon σημαίνει «πολέμαρχος».

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Κουάσι Μπαλαγκούν ήταν συγκατηγορούμενος στη δίκη των 21 Πανθήρων (μελών του Κόμματος Μαύρων Πανθήρων που ’χαν συλληφθεί με την κατηγορία της συνωμοσίας), υπόθεση που κατέληξε σε δικαστικό φιάσκο. Καθώς το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων βρισκόταν ήδη σε αποσύνθεση λόγω εξωτερικών πιέσεων από το FBI, αλλά και εξαιτίας εσωτερικών αντιφάσεων, ο Μπαλαγκούν πέρασε στις γραμμές του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού (BLA), που εμπλεκόταν σε ένοπλη σύγκρουση με το κράτος, σε αποδράσεις φυλακισμένων, επιθέσεις κατά της αστυνομίας και απαλλοτριώσεις ενάντια σε καπιταλιστικούς στόχους. Ο Μπαλαγκούν συνελήφθη για διάφορα εγκλήματα κατά του κράτους και πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1970 στα κελιά. Δραπέτευσε δύο φορές από τη φυλακή, κι ύστερα από κάθε απόδραση, πέρασε στην παρανομία για να συνεχίσει τη δράση του εντός του BLA, όπου ήταν κι ο μόνος ανοιχτά αμφιφυλόφιλος. Αιχμαλωτίστηκε εκ νέου τον Δεκέμβρη του 1981 για συμμετοχή σε απαλλοτρίωση θωρακισμένου οχήματος χρηματαποστολής στο δυτικό Νάιακ της Νέας Υόρκης, στις 21 Οκτώβρη του ίδιου έτους, μια ενέργεια στην οποία σκοτώθηκαν δυο μπάτσοι κι ένας σεκιουριτάς χρηματαποστολής της εταιρείας Brink’s. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η ζωή του Κουάσι Μπαλαγκούν ξεδιπλώθηκε σε ταραχώδεις δεκαετίες και χαρακτηρίστηκε από πολλές αντιφάσεις. Προφανώς, δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός πως μιλούσε, μεταξύ άλλων, περί «εθνικής βούλησης του νέου αφρικανικού λαού» ή ότι έτρεφε πεποιθήσεις «μαύρου εθνικισμού». Ωστόσο, είναι κατανοητό γιατί ο σύντροφος Μάικλ Κιμπλ τον μνημονεύει. Ο Μπαλαγκούν υπήρξε ένοπλος αντάρτης υπέρ της «μαύρης απελευθέρωσης», μαχητής κατά του ρατσισμού και της πατριαρχίας, και τα κατοπινά χρόνια στράφηκε σε αναρχικές μεθόδους, μέσα κι από την ενεργό ανάμειξή του σε ταραχές φυλακών, ενώ αυτοπροσδιορίστηκε ως κουίρ αναρχικός. Τα γραπτά του μέσα από τη φυλακή βρήκαν απήχηση μεταξύ των μαύρων και άλλων αναρχικών.

Πέθανε στις 13 Δεκέμβρη 1986 από πνευμονία σχετιζόμενη με AIDS.