Μπολόνια: Απαλλαγή των συντρόφων Νικόλα Γκάι και Σέρτζιο Μαρία Στεφάνι

Μερικούς μήνες πριν το πρωτόδικο δικαστήριο για την υπόθεση Αντινόλφι (Πυρήνας Όλγα FAI/FRI), η αλληλογραφία των αναρχικών Νικόλα Γκάι και Αλφρέντο Κόσπιτο, κρατούμενων στη φυλακή της Φερράρα, υπόκειται σε αυστηρή λογοκρισία.

Τον Ιούνη του 2013 ο Νικόλα Γκάι γράφει ένα κείμενο με τίτλο «Σχετικά με τον αγώνα ενάντια στις φυλακές», όπου μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στην ανατίναξη οχήματος της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στην Αθήνα, δηλαδή στην πρώτη πράξη του Σχεδίου Φοίνικας. Ο σύντροφος Σέρτζιο Μαρία Στεφάνι, αιχμάλωτος της επιχείρησης Ευτολμία (Ardire) που εκείνη την περίοδο βρίσκεται στην ίδια πτέρυγα (AS2) της Φερράρα, επιχειρεί να περάσει την επιστολή του Νικόλα μαζί με τη δική του αλληλογραφία. Ωστόσο, το γραπτό παρακρατείται από τη διεύθυνση της φυλακής.

Τον Δεκέμβρη του 2013 ο Σέρτζιο αποφυλακίζεται.

Στο μεταξύ έχει γίνει γνωστό ότι κινείται δίωξη εις βάρος του Νικόλα, αλλά και του Σέρτζιο, για υποκίνηση διάπραξης αδικημάτων – πάντοτε αναφορικά με το ίδιο γραπτό. Και οι δυο σύντροφοι παραπέμπονται σε δίκη από την εδαφικά αρμόδια εισαγγελία της Μπολόνιας.

Εντέλει τον Μάρτη του 2016, σε δικαστική ακρόαση στην Μπολόνια, τόσο ο έγκλειστος Νικόλα Γκάι όσο και ο Σέρτζιο Μαρία Στεφάνι απαλλάχθηκαν απ’ την κατηγορία της «αποπειραθείσας υποκίνησης τέλεσης εγκληματικών πράξεων» (άρθρο 414 του ιταλικού ποινικού κώδικα).