Αθήνα: Ενημέρωση για τη διαμαρτυρία μεταναστ.ρι.ών επί της Στουρνάρη

Λάβαμε στις 9 Ιούλη 2016:

Εδώ και έξι μέρες 30 μετανάστ/ρι/ες, κατά κύριο λόγο οικογένειες, από Συρία μένουν στο πεζοδρόμιο έξω από τα γραφεία της μ.κ.ο praksis στην Στουρνάρη, διαμαρτυρόμενοι/ες για την μη παροχή στέγασης. Είναι όλοι και όλες κάτοχοι ασύλου, και έχουν έρθει από στρατόπεδα κράτησης και καμπς της Δράμας, στην πλειοψηφία τους, της Μυτιλήνης και της Ειδομένης. Αρχικά επισκεφτήκαν τα ηνωμένα έθνη όπου τους παρέπεμψαν στην praksis.

Εχθές, 8/7, αποφάσισαν να κλείσουν τον δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία. Αλληλέγγυοι/ες αντιληφθήκαμε το γεγονός κατά τις 16:00 το απόγευμα και κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Στις 19:00, όταν το praksis πάει να κλείσει, μπλοκάρεται η είσοδός του από μέρος των οικογενειών και των αλληλέγγυων για περίπου ένα μισάωρο. Αφού σταμάτησαν τον αποκλεισμό της εισόδου, ξεκίνησαν να χλευάζουν τους αποχωρήσαντες για το πόσο “ανθρωπιστικό”’ είναι το έργο τους. Δύο ώρες μετά οι μετανάστ/ρι/ες σταματάν και τον αποκλεισμό του δρόμου για λόγους ασφάλειας.

Μέχρι αυτή την ώρα και για τις επόμενες μέρες, παρότι τους ενημερώσαμε ότι θα υπήρχε δυνατότητα να μεταφερθούν σε πιο ασφαλή μέρη, τουλάχιστον για το σαββατοκύριακο, έχουν επιλέξει να κρατήσουν τον αγώνα τους, παραμένοντας έξω από τα γραφεία στο πεζοδρόμιο, διατηρώντας έτσι, όπως μας είπαν, την ορατότητά τους.

Καθ’ όλη την διάρκεια οι αλληλέγγυοι αυξάνονταν και την νύκτα μέχρι τα ξημερώματα ήμασταν 30 άτομα. Οι πλείστοι/ες αλληλέγγυοι/ες έχουν κοιμηθεί μαζί με τους μετανάστες και τις μετανάστριες στο πεζοδρόμιο. Τροφή και νερό παρασχέθηκαν απ’ την στιγμή που φτάσαμε εκεί. Σε συζητήσεις που είχαμε με μετανάστ/ρι/ες, μας εξήγησαν ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος του praksis και το ότι παίρνει πολλά κονδύλια για αυτές τις δουλειές.

Καλούμε άτομα και συλλογικότητες να πλαισιώσουν τον αγώνα των μεταναστ/ρι/ών.

Ανοικτή συνέλευση για την δημιουργία γεγονότων ενίσχυσης του αγώνα και των επερχόμενων κινητοποιήσεων θα συμβεί σήμερα, Σάββατο, τις πρώτες απογευματινές ώρες, αλλά και την Κυριακή.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

Ενημερωθήκαμε επίσης από μέλη του Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο. που παραβρεθήκαν ότι προχθές, 7/7, τα κεφάλια του praksis, ενοχλημένα από την διαμαρτυρία, ανακοίνωσαν ότι θα κατεβάσουν τα ρολά των γραφείων, με την δικαιολογία ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους/ες μετανάστ/ρι/ες, καλώντας τους εργαζόμενους/ες να συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων αντέδρασε και αποχώρησε από τον χώρο εργασίας μέχρι που ανακλήθηκε η απόφαση.

μαύρο-πολύχρωμο