Ουρουγουάη: Σαμποτάζ στη σχολική μηχανή στο Μοντεβιδέο

[20 Σεπτέμβρη 2016]

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν σαμποτάζ με κόλλα σε λουκέτα και κλειδαριές εναντίον διαφόρων εκπαιδευτικών θεσμών στο Μοντεβιδέο, δράσεις που λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην “εκπαιδευτική” μέρα που θα ξεκινούσε σε μερικές ώρες. Αφήσαμε με ικανοποίηση το μήνυμά μας πως είναι δυνατό να παρεμποδίσει κανείς την εύρυθμη λειτουργία του κράτους κι αυτών των θεσμών που πίσω από το προσωπείο της εκπαίδευσης παρέχουν απλά εγκλεισμό και πειθάρχηση στα παιδιά και στη νεολαία. Ξεπερνώντας τις ρεφορμιστικές κριτικές, επιβεβαιώνουμε και πάλι πως κάθε σχολική τάξη είναι ένα κλουβί και πως κάθε κλουβί πρέπει να καταστραφεί. Στα σχολεία και λύκεια που μπήκαν στο στόχαστρο μπορούσε να διαβάσει κανείς φυλλάδια και αφίσες που έλεγαν τα παρακάτω:

Κάθε μέρα αφήνουμε ξοπίσω μας τις επιθυμίες μας. Ξυπνάμε, ντυνόμαστε και ξεκινάμε κατσούφηδες για τις φάμπρικες, τα γραφεία, τα σχολεία και τα λύκεια. Εκεί μέσα τα σώματά μας υπομένουν πληκτικά το αργό πέρασμα ενός χρόνου που αρνείται τη ζωή.

Στο τέλος της κάθε μέρας μαθαίνουμε να υπακούμε, να ανταγωνιζόμαστε, και να καταπίνουμε σιωπηλά τις ορέξεις μας να τα στείλουμε όλα στα τσακίδια. Τα κάγκελα και τα τείχη που μας αποσυνδέουν από τον κόσμο που πάλλεται εκεί έξω μας αποσυνδέουν επίσης κι από μας τους ίδιους.

Στο όνομα του μέλλοντος αιχμαλωτίζουμε τα παιδιά και τους στερούμε τις δημιουργικές δυνατότητές τους που ανθούν μονάχα εν ελευθερία. Για να τα μετατρέψουμε στα πειθήνια και βαρετά πλάσματα που έχουμε καταλήξει να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι, χαζεύοντας το θέαμα της ζωής μέσα από τους ρόλους που μάθαμε να υποδυόμαστε.

Το σχολείο είναι ένας τόπος εγκλεισμού και εξουσίας, γι’ αυτό τούτη τη φορά τα λουκέτα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αιχμαλωτίσουν, αλλά για να παρεμποδίσουν τον εγκλεισμό.

Υγεία.