[Φυλακές των ΗΠΑ] Σων Σουέιν: Η Ελλάδα και η αξιοπρέπεια της εξέγερσης

Ακολουθεί τοποθέτηση που έστειλε ο μακροχρόνια αναρχικός αιχμάλωτος Σων Σουέιν για την παρουσίαση που έκαναν συντρόφια του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού του Μπλούμινγκτον στις 23 Νοέμβρη 2016 στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια. Τα λόγια του συντρόφου διαβάστηκαν σε αγγλικά κι ελληνικά, και εκτυπώσεις του κειμένου του μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενάντια στην κοινωνία φυλακή, που διοργάνωσαν η Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 και το Contra Info.

«Συνενοχή με τxς εξεγερμένxς των φυλακών στις ΗΠΑ & στον κόσμο» (πανό που αναρτήθηκε στο αμφιθέατρο όπου έγινε η εκδήλωση)

Η Ελλάδα και η αξιοπρέπεια της εξέγερσης

Πριν σας δώσω την εσφαλμένη εντύπωση πως σας ρίχνω άδικο φταίξιμο, νομίζω πως θα πρέπει μάλλον να ξεκινήσω αποκαλύπτοντας ότι είμαι μεγάλος θαυμαστής των αναρχικών στην Ελλάδα. Είναι λες και κάθε φωτογραφία που βλέπω μ’ εξεγερμένους κι εξεγερμένες που καλύπτουν τα πρόσωπά τους με φουλάρια ή κουκουλώνονται με μαύρες μπαλακλάβες, κάθε στιγμιότυπο μ’ αναποδογυρισμένα και πυρπολημένα περιπολικά, προέρχονται όλα απ’ την Ελλάδα. Για την ακρίβεια, είμαι τόσο ένθερμος θαυμαστής, που θεωρώ πως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου ήτανε που ’γραψα μια τοποθέτηση σε στήριξη του Μαύρου Δεκέμβρη, η οποία αναρτήθηκε στις 8 Δεκέμβρη του περασμένου έτους, και 5 μέρες αργότερα αντάρτες στην Ελλάδα πυρπόλησαν ένα στρατιωτικό κτήριο παραθέτοντας και λόγια μου. Αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς στη ζωή μου. Καυχιέμαι γι’ αυτό. Δε μ’ αντέχουν. Λέω σε όλους που προτίθενται να μ’ ακούσουν ότι έγραψα μια τοποθέτηση, και αναρχικοί στην Ελλάδα με κουόταραν αφότου πυρπόλησαν ένα στρατιωτικό κτήριο.

Με κάνει να θέλω να γράψω άλλες χίλιες τοποθετήσεις με την ελπίδα ότι θα κάψετε άλλα χίλια κτήρια.

Τα λέω λοιπόν όλα αυτά για να δώσω ένα στίγμα, ώστε ό,τι πω μετά να μην πληγώσει τα αισθήματά σας…

Η Ελλάδα επέφερε τον στρεβλωτισμό. Όλα ξεκίνησαν στην Ελλάδα. Εσείς στην Ελλάδα εκλεπτύνατε αυτό το πρόγραμμα ιεραρχίας, αναπτύξατε τη δημοκρατία ως την πιο ελκυστική του μορφή, φτιάξατε σπουδαία έργα τέχνης για να το κοσμήσετε –που ως επί το πλείστον απεικονίζουν γυμνούς ανθρώπους, κάτι που πραγματικά προσέλκυσε την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου– και εξάγατε το πρόγραμμα πάνω σε μεγάλους στόλους ιστιοφόρων.

Κάνοντας φαστ φόργουορντ, τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα σκλαβιάς όπου όλες κι όλοι μας σέρνουμε πέτρες πάνω στην πλευρά της πυραμίδας κάποιου πλούσιου μαλάκα, κι η συντριπτική πλειονότητα ανάμεσά μας δεν έχουμε τη φαντασία να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάτι καλύτερο από τη δημοκρατία. Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου κάνουν κουμάντο τραπεζίτες και βιομηχανικοί κοινωνιοπαθείς που εμπλέκονται στη μαζική καταστροφή οτιδήποτε έμβιου, συμπεριλαμβανομένων ημών.

Την έχουμε γαμήσει.

Μου φαίνεται λοιπόν ό,τι καταλληλότερο που τώρα, στη γενέτειρα του στρεβλωτισμού, γινόμαστε μάρτυρες της θανάτωσής του. Απ’ όλα τα γεωγραφικά σημεία του κόσμου, τώρα στην Ελλάδα βρίσκουμε την πιο αποφασιστική, την πιο ενεργητική, την πιο ριζοσπαστική αντίσταση ενάντια στον στρεβλωτισμό, ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα που μας στρεβλώνει και μας δολοφονεί σε δόσεις.

Το ξεκίνησαν στην Ελλάδα. Το αποτελειώνουν στην Ελλάδα.

Και μη σκεφτείτε πως αυτό το λέω προσπαθώντας να σας κολακέψω. Τα πάω χάλια στην κολακεία. Τα πάω περίφημα στο να μιλάω βάζοντας τον εαυτό μου σε μπελάδες. Οπότε δεν πρόκειται για κολακεία, αλλά, πιστεύω, είναι μια αρκετά αντικειμενική παρατήρηση: Τα πειράματα αντίστασης που έχετε προωθήσει, οι στρατηγικές και τακτικές, οι θεωρίες που έχετε εξερευνήσει, όλα αυτά έχουν γίνει κοινό κτήμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη και τώρα, που μόλις αρχίζουμε να βρίσκουμε το δικό μας μονοπάτι, σκοντάφτοντας πού και πού, αναρχικοί και αναρχικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου, έτσι πως είναι διαιρεμένος σε τεχνητά έθνη-κράτη, αποβλέπουμε σ’ εσάς. Βλέπουμε τι έχετε κάνει.

Δε γυρεύω δικαιολογίες για μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πιστεύω πως μέρος της αδράνειάς μας πηγάζει απ’ το γεγονός ότι βλέπουμε τι έχετε καταφέρει, πόσο μακριά έχετε σπρώξει τα πράγματα, και πιστεύουμε, είτε καλώς είτε ποιος ξέρει πώς, ότι μια τέτοια αντίσταση δεν είναι εφικτή εδώ πέρα. Έχουμε, νομίζω, παραλύσει από μιαν αίσθηση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι έχετε κάνει εσείς, ότι με κάποιον τρόπο η κατάσταση ή οι «συνθήκες» στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετικές, ότι η επιτήρηση είναι πολύ διάχυτη, οι ενδεχόμενες κυρώσεις πολύ βαριές, το κοινωνικό κλίμα πολύ ειρηνευμένο. Κι έτσι, καθόμαστε μπροστά στους υπολογιστές μας και συνδεόμαστε για να παρακολουθήσουμε βίντεο απ’ την Ελλάδα με όσους κι όσες έχουν άγρια βλέμματα και κραυγάζουν, παίρνοντας στο κυνήγι τα σαστισμένα χοιρινά που τρέχουν να σωθούνε, με τη γη κάτω απ’ τα πόδια της τάξης των ιεραρχών να τρέμει, κι ονειρευόμαστε.

Μάλλον αναρωτιέστε: Πού ’ναι οι αμερικάνοι;

Ερχόμαστε. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Μόλις αυτόν τον μήνα, εκατομμύρια αμερικανών ψήφισαν κατά της καθεστηκυίας τάξης που τους έχει βυθίσει στον πάτο για όλη τους τη ζωή. Εκατομμύρια προσήλθαν στις κάλπες, φαινομενικά για τον υποψήφιο που θ’ «αλλάξει» τα πάντα, που θα «ταρακουνήσει τα νερά», γιατί ο υποψήφιος αυτός έδειχνε να μιλάει γι’ αυτούς, εκφράζοντας τις απογοητεύσεις τους.

Δίνοντάς τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, ότι δηλαδή οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι ηλίθιοι παρά κακόβουλοι, τότε εν αγνοία τους ψήφισαν τον πιο φαρμακερό φασίστα κοινωνιοπαθή απ’ την εποχή του Χίτλερ και του Μουσσολίνι, έναν φασίστα ανωτέρας κλάσης, του οποίου η δήθεν αφοσίωση στην ξεχασμένη πλειοψηφία θα αποδώσει πολιτικές πολεμοκαπηλίας και δωράκια σε εταιρείες και «λιτότητα» για τον λαό. Αυτοί οι ψηφοφόροι σύντομα θα ζωστούν με «τύψεις αγοραστή», όταν τους προδώσει για τα καλά ο φασίστας στον οποίον εναπόθεσαν τις ελπίδες τους.

Και πού θα στραφούν οι αμερικανοί; Θα στραφούν πίσω στα εταιρικά κόμματα που δεκάδες εκατομμύρια εξ αυτών απέρριψαν, στα ίδια κόμματα με τις ίδιες αποτυχημένες ιδέες; Θα βρουν έναν νέο ήρωα με υποσχέσεις δόξας και μεγαλείου, που θα μιλάει εν πολλοίς σαν τον ήρωα που τους έμπηξε το μαχαίρι στην πλάτη;

Όχι. Θα στραφούν στο παράδειγμα που δίνεται αλλού, στο παράδειγμα της απόρριψης της επιβληθείσας τάξης, στις εικόνες και ιδέες που δεν εξάγονται πάνω σε ναυτικούς στόλους, αλλά μεταδίδονται ηλεκτρονικά μέσω δορυφόρου, καταδεικνύοντας την αληθινή αξιοπρέπεια της εξέγερσης.

Οι αμερικάνοι έρχονται.

Σε λίγους μόλις μήνες, αυτός ο πειθήνιος και ειρηνευμένος πληθυσμός θα μεταμορφωθεί από τη λύσσα και την οργή, και θ’ αρθρώσει τη φωνή του με φλόγες και αίμα. Θα ριχτεί σε μια μάχη εναντίον αυτού του κοινού εχθρού, πηγαίνοντας προς τα ’κεί όπου πολλές και πολλοί από σας έχουν ήδη πορευτεί, και θα δείτε πρόσωπα καλυμμένα με φουλάρια, κουκουλωμένα με μπαλακλάβες, και θα δείτε περιπολικά τουμπαρισμένα και καμένα, ίσως και να δείτε πυκνά σύννεφα καπνού στρέφοντας το βλέμμα προς τον δυτικό ορίζοντα.

Έρχονται οι αμερικανοί. Κι όταν έρθουμε, θα βαδίσουμε στα χνάρια εξεγερμένων από την Ελλάδα που προηγήθηκαν πριν από μας.

Εκείνη τη μέρα, τη μέρα της νίκης επί του κοινού μας εχθρού, θα ’μαστε όλοι απ’ την Ελλάδα.

Και θα ’μαστε όλοι ελεύθεροι.

Είμαι ο αναρχικός αιχμάλωτος Σων Σουέιν μέσα απ’ το σωφρονιστήριο Γουόρρεν στο Λέμπανον του Οχάιο, στις Φασιστικές Πολιτείες Αμερικής. Αν ακούτε, εσείς ΕΙΣΤΕ η αντίσταση.

το πρωτότυπο στ’ αγγλικά