Ινδονησία: Γράμμα του Χίνταγιατ (Γιάγια) από τις φυλακές του Μακασσάρ

Αγαπητά συντρόφια,

Από τα βάθη της καρδιάς μου και με ένα διακαή πόθο να βρίσκομαι μαζί σας, ήθελα να γράψω αυτό το μικρό γράμμα για να μάθουν όλοι οι φίλοι μου πως «η φωτιά που καίει ακόμη στις καρδιές μας δεν μπορεί να σβήσει».

Το ότι βρίσκομαι εδώ δεν είναι κάτι το οποίο ευχόμουν, αλλά δε θα έπρεπε να αποτελεί κι αιτία για να μετανιώνω. Το γνωρίζουμε και το καταλαβαίνουμε ότι η ανταρσία ενάντια στο κράτος είναι ζωτικής σημασίας κι ότι συνεπάγεται κινδύνους. Αν οι αναρχικοί επιτεθούν σε κάτι που για άλλους είναι ιερό, τότε οι άνθρωποι αυτοί δε θα μπορέσουν να ανεχτούν τον αναρχισμό. Αυτό είναι που βρίσκεται πίσω από όλους τους φόβους μας. Όποτε κάποιος αντιτίθεται και θέλει να καταστρέψει κάτι που ’ναι ιερό για μας, φυσικά θα αντισταθούμε με όλη μας τη δύναμη.

Αυτή, πάντως, είναι ακριβώς η κατάσταση στην κοινωνία μας. Οι άνθρωποι στην καπιταλιστική εποχή, με όλες τις αποτυχίες και τα ψέματά της, έχουν καλορυθμισμένες και υποταγμένες ζωές. Αυτό φαντάζει καλό μόνο σε όσους πιστεύουν σε έναν τέτοιον τρόπο ζωής, τους καλούς πολίτες δίχως δημιουργικές επιθυμίες, που εύχονται να είναι και τα παιδιά τους το ίδιο πειθήνια με αυτούς ώστε να προσαρμοστούν καλά στον πολιτισμό, στον οποίο η επιτυχία προσμετράται με το χρήμα.

«Δε θέλω να ζήσω μια τέτοια ζωή μέσα στην άγνοια και στον εξευτελισμό». Πίστεψέ με, φίλε, ο θυμός δε θα σταματήσει ούτε καν εδώ, ούτε μέσα ή έξω από τους τοίχους των φυλακών.

Το πνεύμα της ανταρσίας στοχεύει σε όλες τις κοινωνικές συνθήκες. Σαν θανατηφόρα ασθένεια, θα εξαπλωθεί άμεσα στον κορμό της εξουσίας, ροκανίζοντας τα κύτταρα και συνθλίβοντας τους συνδέσμους του. Έπειτα, σαν ωρολογιακή βόμβα, θα φτάσει η στιγμή που θα εκραγεί, αφήνοντας μόνο στάχτες και συντρίμμια από τον παλιό κόσμο.

Αυτή είναι η φωτιά της οργής των ανθρώπων. Μια φωτιά που φέγγει οδηγώντας στο τέλος αυτής της εποχής, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα για κάτι καινούργιο. Η δύση πλησιάζει γι’ αυτόν τον ετοιμόρροπο πολιτισμό. Κι όταν έρθει η στιγμή, τα ελεύθερα πνεύματα θα γιορτάσουν τη χαρά τους εκείνη τη νύχτα, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Το γράμμα αυτό αφιερώνεται σε εκείνους που πολεμούν για τη λευτεριά στην Μπίμα, στο Κούλον Πρόγκο, στο Τακάλαρ, στο Παντάνγκ Ράγια, στην Παπούα ή οπουδήποτε αλλού. Το σεβασμό μου σε όλους εσάς που δεν κουράζεστε ποτέ να υπερασπίζεστε τη γη και τα κεκτημένα σας. Ζήτω η οριζόντια αλληλεγγύη, ζήτω ο αγώνας, ζήτω ο αναρχισμός.

Swa Tantra/Λευτεριά


Ο σύντροφός μας Χίνταγιατ (Γιάγια), 23 ετών, συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας μαζικής διαμαρτυρίας στο Μακάσσαρ στις 26 Δεκέμβρη 2011, που έγινε σε αλληλεγγύη με το λαό της Μπίμα για την άγρια καταστολή που υπέστη από την ινδονησιακή αστυνομία στις 24 Δεκέμβρη 2011. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι άνθρωποι στην Μπίμα αντιστέκονταν στην εξόρυξη μεταλλευμάτων στην περιοχή τους, διεκδικώντας να ανακληθεί η σχετική άδεια της εταιρείας PT Sumber Mineral Nusantara.

Στη δράση αλληλεγγύης, ο Χίνταγιατ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για πρόκληση φθοράς σε ένα αστυνομικό φυλάκιο και μία τράπεζα. Από τη μέρα εκείνη κρατείται στη φυλακή Σουλτάν Αλανουντίν στο Μακασσάρ και περιμένει να δικαστεί βάσει του άρθρου 170 του ινδονησιακού ποινικού κώδικα (πρόκληση φθοράς κατά συναυτουργία), που επιφέρει μέγιστη ποινή πέντε ετών.

Μπορείτε να του γράψετε εδώ: swatantra(at)riseup.net

Αλληλεγγύη χωρίς όρια!

No Comments “Ινδονησία: Γράμμα του Χίνταγιατ (Γιάγια) από τις φυλακές του Μακασσάρ”