Καταληψίας και εργάτης. Πορεία συμπαράστασης στον κατειλημμένο κοινωνικό χώρο La Vieja Escuela στη Σαραγόσα

500 άτομα συμπαραστέκονται στο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο La Vieja Escuela, μετά απο προσπάθεια εκκένωσής της.

 Απο τη μία μέρα στην άλλη το κάλεσμα έφτασε σε εκατοντάδες άτομα και γείτονες από διάφορες συνοικίες της πόλης, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της συνοικίας Torrero για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο.

 Εάν την περασμένη Τρίτη η αντανακλαστική συγκέντρωση συμπαθούντων και γειτόνων απέτρεψε την εκκένωση της Vieja Escuela, η πορεία της Τετάρτης κατέδειξε οτι η συνοικία Torrero τάσεται με το μέρος του απελευθερωμένου χώρου, ο οποίος συνεχίζει πιο ζωντανός από ποτέ.

 Από τις 19:30 το απόγευμα, 500 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Canteras, όπου ξεδιπλώθηκαν 3 πανό με την αναγραφή: «Αστυνομική Βία, Κοινωνική Απάντηση», «Η Vieja Escuela Αντιστέκεται!» και «Το Κοινωνικό Κέντρο και η Torreo, μαζί ενάντια στην καταστολή». Ένα άτομο απο τη Συνέλευση της Vieja Escuela διάβασε μια ανακοίνωση, μέσω της οποίας ανακοινώθηκε οτι οι δραστηριότητες του απελευθερωμένου χώρου θα συνεχίσουν κανονικά και ότι η προσπάθεια εκκένωσης όχι μόνο δε σταματά τα πολιτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλα αντιθέτως τα ενισχύει ακόμη περισσότερο, για να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ενέργεια . Ένα μέλος της οργάνωσης της γειτονιάς El Cantero de Torrero (O Χτίστης Του Torrero) διάβασε ένα κείμενο υπογεγραμμένο απο το Συνεταιριστικό και Τοπικό Κίνημα Γειτονιάς, μέσω του οποίου ενθάρρυναν τους καταληψίες να συνεχίσουν δίπλα δίπλα, μαζί με τις γειτόνισσες, στην αυτοοργάνωση και την πολιτική δέσμευση.

 Διαφορετικός κόσμος, απο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ηλικίες και συλλογικότητες συμμετείχαν σε αυτό το ενθαρρυντικό γεγονός αλληλεγγύης.

 Η συγκέντρωση σύντομα μετατράπηκε σε διαδήλωση, περνώντας απο τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της συνοικίας, κάνοντας μια στάση στο πρώην Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Rasmia, το οποίο γέμισε με ζωή τη συνοικία για 2 χρόνια, προτού εκκενωθεί βίαια το Μάη του 2008, άμεσως πριν την εγκαινίαση της μίζερης Expo (Σ.τ.Μ. Διεθνή Έκθεση που έλαβε χώρα στη Σαραγόσα) . Στην οδό Lugo 65 κρεμάστηκαν συμβολικά 2 πανό αφιερωμένα στη μνήμη της Rasmia.

 Επίσης ο κόσμος θυμήθηκε το Κοινωνικό Κέντρο Merkaos, που καταλήφθηκε για κάποιες εβδομάδες και εκκενώθηκε το 2009.

 Καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας φωνάχτηκαν συνθήματα, όπως «La Vieja Escuela Αντιστέκεται και Παραμένει», «Torrero Καταληψίας και Εργάτης», «Έξω οι κερδοσκόποι απο τις συνοικίες», «Ενότητα, Δράση, Αυτοδιαχείριση», «Περισσότερα Κοινωνικα και Λιγότερα Εμπορικά Κέντρα». Επίσης κολλήθηκαν πολλές αφίσες, πληροφορώντας με αυτό τον τρόπο τη συνοικία οτι οι εκδηλώσεις του απελευθερωμένου χώρου θα συνεχιστούν.  Η συνέλευση Hackmeeting, συνάντηση ατόμων με ενδιαφέρον γύρω απο το θέμα της ελεύθερης κουλτούρας και της κοινωνικής χρήσης της τεχνολογίας, μοίρασαν ένα ενημερωτικό κείμενο σχετικά με τη συνάντηση 300-400 hackers και hacktivistas που θα λάβει χώρο στη Vieja Escuela απο τις 21 έως τις 24 Οκτώβρη.

 Η πορεία τελείωσε στις 21:00 το βράδυ στο Κοινωνικό Κέντρο, όπου η συνέλευση πρόσφερε στον κόσμο tapas(μεζέδες).  Η αστυνομία δεν προκάλεσε κανένα επεισόδιο.

http://www.youtube.com/watch?v=2MofOW35iyU

  Βίντεο από την πορεία συμπαράστασης της 15 Σεπτεμβρίου