Σαντιάγο, Χιλή: Λήξη της απεργίας πείνας του αιχμαλώτου Χανς Νιεμέγερ

24 Αυγούστου 2013

Προς τα ενσυνείδητα πνεύματα, τον κύκλο των αλληλέγγυων, τους συγγενείς και φίλους:

Μέσω αυτού του γράμματος ανακοινώνω την απόφασή μου να σταματήσω την απεργία πείνας που έκανα για 13 μέρες, από τις 12 Αυγούστου, έχοντας χάσει 7 κιλά σωματικού βάρους. Παίρνω αυτή την απόφαση κυρίως για λόγους υγείας, που σχετίζονται με προβλήματα που παρουσίασε το ήπαρ μου τις τελευταίες τρεις μέρες της απεργίας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της δεσμοφυλακής για κρατουμένους απεργούς πείνας, μου έγιναν εξετάσεις αίματος και ούρων, με τις τελευταίες να παρουσιάζουν προβλήματα σχετιζόμενα με το μεταβολισμό της χολερυθρίνης, κάτι που προκάλεσε ίκτερο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες. Γι’ αυτό, την Παρασκευή χρειάστηκε να μεταφερθώ στο νοσοκομείο των φυλακών, εντός της πρώην Πενιτενσιάρια. Επιπλέον, είχα κάποια προβλήματα με τα νεφρά, καθώς και πόνους κατά την ούρηση. Όλα τα παραπάνω συνέβαιναν ενόσω ήμουν πολύ εξασθενημένος τις τελευταίες δυο μέρες, συμπεριλαμβανομένου ενός λιποθυμικού επεισοδίου μετά την αιμοληψία. Όλα αυτά δεν τα διηγούμαι για να θυματοποιηθώ, αλλά για να εξηγήσω ότι στόχος μου ήταν η δημόσια καταγγελία κι όχι να καταλήξω βαριά ασθενής. Απ’ έξω παίζει και μια οικογένεια κι ένα μικρό ‘κουτάβι’ που με περιμένουν.

Η κατάσταση της υγείας μου, καθώς και η εκτίμηση από μέρους μου και από μέρους του κύκλου αλληλεγγύης ότι η διάχυση των τριών σημείων της καταγγελίας μου ήταν επαρκής, μ’ έκαναν να σημάνω τη λήξη της απεργίας πείνας στις 17.00 της Παρασκευής, 23 Αυγούστου 2013. Αμέσως μετά με μετήγαγαν στον 3ο όροφο του Η-Βόρειου τομέα της Φυλακής Υψηλής Ασφαλείας (CAS).

Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω όλα τα αλληλέγγυα χέρια που κινητοποιήθηκαν στη Χιλή και στο εξωτερικό. Όσους βρέθηκαν έξω από τη χιλιανή πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και στο Μπουένος Άιρες, όσους συγκεντρώθηκαν στις 20 Αυγούστου στη συμβολή των οδών Αρτούρο Πρατ με Αλαμέδα και στη συνέχεια πορεύτηκαν κατά το κέντρο του Σαντιάγο. Χίλια ευχαριστώ σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συγκέντρωσης έξω από την CAS για να μου φέρουν φιάλες νερού, κι όσους προσήχθησαν για αυτήν τους την αλληλέγγυα χειρονομία. Ευχαριστώ το φίλο που, αν και με πατερίτσες, νίκησε την αδράνεια και το φόβο και συνεισέφερε μεταλλικό νερό· τη χειρονομία του την έχω στην καρδιά μου και τατουάζ στο μπράτσο μου. Ευχαριστώ επίσης για τα οδοφράγματα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χιλής και στο USACH, όπως και τον νέο που στην τάξη της Γλώσσας δεν γράφει ό,τι υπαγορεύει ο καθηγητής, αλλά συντάσσει ένα γράμμα που είναι για μένα δόση οξυγόνου. Ευχαριστώ όλους όσοι με το δικό τους τρόπο προπαγάνδισαν την υπόθεσή μου. Μια τρυφερή αγκαλιά σε όλες και όλους σας, στους ανώνυμους, στους γνωστούς, στους φίλους και στις φίλες, στην αγαπημένη μου οικογένεια.

Το δίχως άλλο, σήμερα πιο πολύ από ποτέ, σας έχω ανάγκη. Χρειάζομαι να συνεχίσει η αγκιτάτσια και η διακίνηση των τριών αιτημάτων μου:
– Σχετικά με την παραβίαση της δέουσας διαδικασίας κατά την εξέλιξη της δίκης, αντίθετα προς όσα προβλέπει το άρθρο 181 του ποινικού κώδικα.
– Σχετικά με τη λανθασμένη και μεροληπτική εις βάρος μου καταδίκη, δηλαδή τη διπλή τιμωρία για το ίδιο αδίκημα, γεγονός που αντιβαίνει τις στοιχειώδεις αρχές του ποινικού δικαίου.
– Να δοθεί ένα τέλος στην εκστρατεία ψεύδους και διαστρέβλωσης της φυλλάδας El Mercurio, με σοβαρότερα όλων τα χονδροειδή ψέματα του εκδοτικού σημειώματος της 18ης Ιούλη και ενός άρθρου της 13ης Ιούλη, όπου αναφέρουν πως το DNA μου βρέθηκε τάχα στο σημείο τριών ακόμη βομβιστικών επιθέσεων.

Τις επόμενες μέρες (Δευτέρα ή Τρίτη) θα εξεταστεί η αίτηση ακύρωσης της δίκης που υπέβαλε η νομική μου υπεράσπιση. Πράγματι, ένας από τους στόχους μου ήταν να ξεφύγει το θέμα από το αμιγώς δικαστικό σκέλος του και να μεταφερθεί στο δρόμο, στους τοίχους, στην αγκιτάτσια και στον αγώνα με το ίδιο μου το σώμα. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση, κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να γίνουν εκ νέου αγορεύσεις, γι’ αυτό και απευθύνω ένα κάλεσμα να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, η προπαγάνδα κι ο αγώνας για τα αιτήματά μου. Η κατάσταση της υγείας μου δε μου επιτρέπει να είμαι παρών όπως θα το ’θελα, αλλά σας ζητώ ταπεινά να δώσετε το παρών.

Μια ευχαριστήρια αγκαλιά για όλες κι όλους σας.

Χανς Φελίπε Νιεμέγερ Σαλίνας

3ος όροφος του Η-Βόρειου τομέα της Φυλακής Υψηλής Ασφαλείας (CAS)
Σαντιάγο, Χιλή