Γερμανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών ενάντια στα πυρηνικά με την αστυνομία

Κυριακή, 7 Νοέμβρη 2010: Εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα το τελευταίο διήμερο ανάμεσα σε διαδηλωτές ενάντια στα πυρηνικά και στις δυνάμεις ασφαλείας, κατά το μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών απ’ όπου επιχειρείται η διέλευση φορτίου με πυρηνικά απόβλητα με τελικό προορισμό την πόλη Γκόρλεμπεν (Gorleben), ανάμεσα στο Αμβούργο και στο Ανόβερο.

Παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων στην περιοχή Βένλαντ (Wenland – όπως ονομάζεται η περιοχή γύρω από την Γκόρλεμπεν), δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μπλοκαρίσματος του κομβόι με τα πυρηνικά απόβλητα και του σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να ανακοπεί η πορεία του τρένου. Έντεκα βαγόνια για τη μεταφορά και την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων -CASTOR εν συντομία- θα μεταφέρουν από το πυρηνικό εργοστάσιο επεξεργασίας πλουτωνίου της Χάγης πίσω στη Γερμανία τα πυρηνικά απόβλητα που προέκυψαν αρχικά από τους γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Υπολογίζεται πως κάθε βαγόνι κουβαλάει απόβλητα των οποίων η ραδιενεργός ισχύ είναι 9 με 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της βόμβας της Χιροσίμα. Η διαδικασία μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων έχει ξεκινήσει από το μέσα της δεκαετίας του ’90. Μέχρι στιγμής 91 παρόμοια βαγόνια έχουν μεταφερθεί στην Γκόρλεμπεν.

To κίνημα ενάντια στα πυρηνικά, δραστήριο τα τελευταία 30 χρόνια, συγκρούστηκε με τη γερμανική αστυνομία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις έκανε και χρήση τεθωρακισμένων ενάντια στους διαδηλωτές.

Συνεχής ενημέρωση στα αγγλικά για την εξέλιξη των δράσεων εδώ:
https://linksunten.indymedia.org/node/27888

Βίντεο απ’ τη γερμανική καθεστωτική φυλλάδα Der Spiegel με μπάτσους να βαράνε στο ψαχνό εδώ