Οι αντιφρονούντες κάνουν τα ντουβάρια να μιλάνε για να δώσουν τροφή για σκέψη, για αγκιτάτσια, για να εκπλαγεί ο αφηρημένος περαστικός. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε με τα ντουβάρια για να εμβαθύνουμε σε αυτό που φωνάζουν.
Αυτό το σύνθημα της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του Ροζάριο πετυχαίνει διάνα εκθέτοντας τη σχέση ανάμεσα στη δουλειά και την κοινωνική ειρήνη. Σε αυτή την περίπτωση για να εξυμνήσει και τις 2 έννοιες. Εμάς, αν και είμαστε καταναγκασμένοι να δουλεύουμε και να επιβιώνουμε σε αυτή την κοινωνική ειρήνη, μας προκαλούν αποστροφή.
Το έχουμε πει ήδη, η δουλειά είναι η μορφή που παίρνει η ανθρώπινη δραστηριότητα κάτω από συνθήκες καπιταλισμού. Αυτή η μορφή, που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διασφαλίσει τις ελάχιστες ανάγκες, μετατρέπει τον άνθρωπο σε εμπόρευμα και τον υποχρεώνει να συσχετίζεται με τους συναθρώπους και τα πράγματα μέσω εμπορευμάτων, όχι προς εκπλήρωση των ανθρώπινων αναγκών και επιθυμιών, αλλά προς ικανοποίηση του Κεφαλαίου.
Θέλουμε να πούμε επίσης πως η κοινωνική ειρήνη είναι αυτή η συμφιλίωση ανάμεσα στις τάξεις την οποία βιώνουμε, ο τρόμος των δημοκρατικών και στρατιωτικών κρατών, η ειρήνη των νεκροταφείων…
Η μισθωτή εργασία είναι άκρως απαραίτητη γι’ αυτή την κοινωνική ειρήνη, όπως ακριβώς και η ανεργία. Στον καπιταλισμό δεν έχει υπάρξει, δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει απασχόληση για όλα τα άτομα. Χωρίς ανέργους οι μισθοί θα ανέβαιναν στα ύψη, η διαρκής απειλή να μας απολύσουν γνωρίζοντας πως πίσω μας παίζουν δεκάδες ή εκατοντάδες ατόμων που περιμένουν να πιάσουν το πόστο μας για λιγότερα φράγκα είναι αυτή που διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη.
Η οργάνωση της δουλειάς είναι αυτή η κοινωνική ειρήνη στην πράξη. Η μπατσαρία να περιδιαβαίνει τις πόλεις, διαπράττωντας αδικήματα ακόμα κι εκτός νομικού πλαισίου, είναι η κοινωνική ειρήνη. Οι πειναλέοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι η κοινωνική ειρήνη και βέβαια κάθε λεπτό που μας κλέβουν στη δουλειά διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη.
Με δουλειά υπάρχει κοινωνική ειρήνη. Με δουλειά υπάρχει απαραίτητα εκμετάλλευση και η κοινωνική ειρήνη είναι η διατήρηση αυτής της τάξης πραγμάτων, της αντιμετώπισης δηλαδή των ανθρώπινων όντων ως αντικειμένων.
Αύγουστος 2016, περιοδικό La Oveja Negra