Στις 6 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των λεωφορείων στην πόλη Τζόινβιλ στην επαρχία της Σάντα Καταρίνα στο νότο της Βραζιλίας. Ο περιφερειάρχης Carlito Merss ανακοίνωσε την επικείμενη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις 29 Δεκεμβρίου του 2010. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ημέρες γιορτών με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της πόλης να λείπει, περίπου 170 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν στην Praça da Bandeira.Μετά την πραγματοποίηση μιας συνέλευσης σε σχέση με το ζήτημα ακολούθησε μια χορευτική περφόρμανς με τον τίτλο «Φάνκ κόντρα στις αυξήσεις» και κατόπιν ξεκίνησε η πορεία. Από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης «παρέλασε» μαζί με τους διαδηλωτές και μια κατασκευή-απομίμηση της διαχωριστικής μπάρας των σταθμών των ΜΜΜ.
Αυτή η διαδήλωση ήταν η εναρκτήρια δράση της καμπάνιας ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων προς όφελος των ιδιοκτητών των εταιρειών που ελέγχουν τα μέσα συγκοινωνίας. Το μέτωπο αγώνα για δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες καλεί σε νέα διαδήλωση την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στην Praça da Bandeira.
Η είδηση στα πορτογαλικά εδώ
No Comments “Βραζιλία: Διαδήλωση ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στην πόλη Joinville”
Άκουσα πως και στη Νέα Σμύρνη θα γίνει μια συνάντηση πολιτών την επόμενη Τρίτη στις 8,00 μμ στην Πλατεία Ν. Σμύρνης στο Παλαιό Δημαρχείο.
Όμως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ξεχωρίσουμε τα δύο πράγματα:
1. Άλλο πράγμα τα εργασιακά θέματα στις συγκοινωνίες (απολύσεις προσωπικού, πολλοί από τους απολυόμενους είχαν προσληφθεί σωρηδόν προεκλογικά, αποσύνδεση των ελλειμάτων των συγκοινωνιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με συνέπεια να πληρώνουμε εμείς πολύ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσουμε με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων).
2. Άλλο πράγμα οι αυξήσεις στα εισιτήρια, στις οποίες πρέπει να αντιδράσουμε.
Τώρα πως θα αντιδράσουμε;
Διατυπώθηκε παραπάνω μία άποψη ότι δηλαδή “θα πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε και να μπαίνουμε χωρίς εισιτήριο αφού θα είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουνε τίποτα”.
Δηλαδή να κάνουμε όπως στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1942)που οι Έλληνες αντέδρασαν δυναμικά στην προσπάθεια στρατολόγησής τους για να μεταφερθούν και να εργαστούν σε εργοστάσια κατασκευής όπλων στη Γερμανία.
Είναι το ίδιο;
Και τι θα πει ως προς τις συγκοινωνίες και ενδεχόμενη άρνησή μας να ακυρώσουμε το εισιτήριο το “είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουν τίποτα”;
Θα μας δούν οι ελεγκτές, θα φοβηθούν και θα φύγουν;
Ή μήπως δεν θα γίνει αυτό, δεν θα δούν κανένα οργισμένο πλήθος για να φοβηθούν, αλλά απλά θα σημειώσουν στο μπλοκάκι τους πρόστιμα για 2-3 άτομα στο τραμ και μετά θα φύγουν για να μπουν σε άλλο τράμ;
Και τι θα γίνει τότε;