Via Vai

Την «υπόθεση Κούνεβα» φέρνει αναπόδραστα στο μυαλό ο βάναυσος ξυλοδαρμός από μπράβους, αργά το απόγευμα στις 24 Μαρτίου, έξω από το σπίτι της, εργαζόμενης σε καφέ της Σταδίου, της Κάρμεν Μ., η οποία «τόλμησε» να διεκδικήσει αποζημίωση για την απόλυσή της από τον «κουμπουροφόρο» εργοδότη της. Την επίθεση δημοσιοποίησε το “Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού” , το οποίο κατά την παρέμβαση που πραγματοποίησε στο καφέ ήρθε αντιμέτωπο με τη μαφιόζικη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του καφέ, που επιδείκνυε το όπλο του στους εκπροσώπους του σωματείου.

Ως πρώτη άμεση απάντηση σε άλλη μία τραμπούκικη εργοδοτική συμπεριφορά, το πρωί της 26ης Μάρτη πολλές δεκάδες συνάδελφοι της Κάρμεν και αλληλέγγυοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του καταστήματος της Via Vai στο Σύνταγμα, καθώς και των άλλων γειτονικών καταστημάτων της αλυσίδας, στην Πανεπιστημίου και στην Μπενάκη. Στο κατάστημα του Συντάγματος, ένα μεγάλο πανό πήρε θέση προς το δρόμο, ενημερωτικές αφίσες κολλήθηκαν στους γύρω τοίχους ενώ μοιράστηκαν και εκατοντάδες κείμενα.

Η κίνηση έτυχε θερμής υποδοχής από τους περισσότερους περαστικούς ενώ το αφεντικό άρχισε να ψελλίζει οτιδήποτε ακατάληπτο του ερχόταν στον εγκέφαλο, προσπαθώντας να βγει και από πάνω. Επιχείρησε να βγάλει ψεύτες τα μέλη του Σωματείου λέγοντας ότι ποτέ δεν έγιναν όσα περιγράφονται στο κείμενο που μοιραζόταν, ενώ παράλληλα δεν σταμάτησε λεπτό να εκφράζει την άποψή του για το γεγονός. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με συνθήματα ενάντια στα αφεντικά, προτρέποντας τους υπόλοιπους εργαζομένους να συμπαρασταθούν στον αγώνα, ενώ υπήρξαν και στιγμές «διαλόγου» με τον εργοδότη και το δικηγόρο του.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο εργοδότης, ονόματι Στέλιος Καρέζος, επικοινώνησε με το σωματείο ζητώντας να καταβάλει τα χρωστούμενα στην Κάρμεν, λέγοντας ότι όλα ήταν μια παρεξήγηση. Όπως όμως ανακοίνωσε το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων μετά την ανοιχτή συνέλευση για την υπόθεση που έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο Πολυτεχνείο, «δεν υπάρχουν ούτε παρεξηγήσεις, ούτε μεμονωμένα περιστατικά. Οι απλήρωτες εργατοώρες, τα ακόλλητα ένσημα, η μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, οι απολύσεις, η μείωση μισθών, η μαύρη εργασία είναι πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά στα εργασιακά κάτεργα. Όποιος τολμήσει να μιλήσει γι αυτά και να ορθώσει το ανάστημά του, έρχεται αντιμέτωπος από την μια με την εργοδοτική τρομοκρατία που περιλαμβάνει όπλα, απειλές, μπράβους, βιτριόλι, και από την άλλη με την τρομοκρατία της ανεργίας. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που το κράτος, αυτή τη φορά με αφορμή την οικονομική κρίση, επαναπροσδιορίζει τους όρους της μισθωτής εργασίας, προς όφελος των αφεντικών, θεσμοθετώντας την κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων και ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.» Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων προχώρησε το πρωί της Δευτέρας σε κατάληψη των γραφείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στη Σταδίου και σε νέα επίσκεψη στην καφετέρια του Συντάγματος, όπου ο εργοδότης υπέγραψε έγγραφο ότι θα πληρώσει όλα τα νόμιμα στην Κάρμεν.

Στις 30 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και αλληλέγγυων, παράλληλα με την πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα. Ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ οι λαμαρίνες στις βιτρίνες του καταστήματος του Καρέζου δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το μένος των διαδηλωτών.