Δέκα χιλιάδες συγκρούονται με την αστυνομία στη νοτιοανατολική Κίνα

Χωρικοί της επαρχίας Jiangxi της νοτιοανατολικής Κίνας, εξοργισμένοι από τη βιαιότητα της αστυνομίας, της βίαιας μετεγκατάστασης και μετατόπισης πληθυσμού, και τους διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους, πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας σύγκρουση και διαμαρτυρία.

Χιλιάδες εξοργισμένων πολιτών, οπλισμένοι με τούβλα και πέτρες, έσπασαν τα παράθυρα του δημαρχείου, ανέτρεψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας απαντώντας έτσι στον ξυλοδαρμό δύο γυναικών που είχαν διαμαρτυρηθεί και οι οποίες τώρα βρίσκονται σε κώμα. Οι γυναίκες ήταν μέλη μιας ομάδας διαμαρτυρίας ενάντια στην αναγκαστική μετεγκατάσταση.

Ο κύριος Yu, ένας κάτοικος της περιοχής, δήλωσε ότι περίπου 10.000 άτομα ήταν μάρτυρες της αστυνομικής βίας ενάντια των διαδηλωτών. Οι κάτοικοι πήραν τούβλα από ένα κοντινό εργοτάξιο και τα πέταξαν στο δημαρχείο. Τα παράθυρα έσπασαν, και οι Αρχές κινητοποίησαν 300 ένοπλους αστυνομικούς. Τότε κάτοικοι ανέτρεψαν περιπολικά και έσπασαν 18 από αυτά.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, κάτοικοι από το χωριό Dongxia της Gangkou αποφάσισαν να πάνε στο Πεκίνο για να υποβάλουν καταγγελία εναντίον της τοπικής κυβέρνησης που τους αναγκάζει να μετακομίσουν. H τοπική αστυνομία κινητοποίησε 30 περιπολικά προκειμένου να σταματήσει τους χωρικούς, που ήταν καθ ‘οδόν προς το Πεκίνο, και τους έφερε πίσω στο δημαρχείο.

Ο Γιου είπε: «Ο επαρχιακός κομματικός αρχηγός και το αστυνομικό αρχηγείο κάλεσε τον επαρχιακό ηγέτη και διέταξαν πάνω από 100 αστυνομικούς να μας συλλάβουν στα σύνορα της πόλης Gangkou, σε μία προσπάθεια να μας εμποδίσουν να μεταβούμε στο Πεκίνο. Ο επαρχιακός γραμματέας υποσχέθηκε ότι θα χειριστεί σωστά την υπόθεση όσο εμείς δεν πάμε στο Πεκίνο». Όμως, όταν όλοι πήγαν πίσω στο δημαρχείο, οι αρμόδιοι δεν ήθελαν να συζητήσουν το θέμα με τους κατοίκους του χωριού.  Τότε ο επαρχιακός αρχηγός, ο γραμματέας και ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Τάξης μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και προσπάθησαν να ξεφύγουν.

Μία από τις γυναίκες μεταξύ των διαδηλωτών σταμάτησε τον επικεφαλής των αυτοκινήτων της πομπής και του ζήτησε να μιλήσει με τους χωρικούς. Ο αρχηγός διέταξε τους αστυνομικούς να την απομακρύνουν.

Ο Γιου είπε: «Ήταν ένα άθλιο σκηνικό. Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν και κλότσησαν τη γυναίκα.  Πολλοί χωρικοί κάθισαν μπροστά από το αυτοκίνητο για να το σταματήσουν από τη διαφυγή.  Στο τέλος, δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι μπάτσοι, πιάνοντας τις γυναίκες από τα μαλλιά, τις έσυραν στην άκρη του δρόμου. Χτύπησαν τον κόσμο αδυσώπητα και τραυμάτισαν περίπου 20 από τους διαδηλωτές».

Οι δύο γυναίκες βρίσκονται ακόμη σε κώμα στο νοσοκομείο. Ο Γιου είπε: «Πάνε τέσσερις μέρες τώρα, και δεν έχουν ξυπνήσει, ούτε καν έχουν ακούσια αντανακλαστικά. Υπάρχουν επίσης δύο άνδρες με σοβαρά τραύματα και μία ελαφρά τραυματίας».

Όταν μία ρεπόρτερ πήρε τους αρμόδιους της πόλης Gangkou, ο υπάλληλος είπε ότι έχουν φροντίσει το πρόβλημα, αλλά αρνήθηκε ότι η αστυνομία συνέλαβε και χτύπησε διαδηλωτές.

Η αναγκαστική μετεγκατάσταση

Η μετεγκατάσταση των χωρικών διατάχθηκε από τις τοπικές αρχές, διότι οι χωρικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για θέματα υγείας που προκύπτουν από τη ρύπανση από ένα τοπικό ορυχείο βολφραμίου. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανόδου των τιμών του βολφραμίου, το ορυχείο της εταιρείας Xianglushan Tungsten της επαρχίας Xiushui συνέχισε να επεκτείνεται. Τα λύματα που προέρχονται από την εξόρυξη έχουν μολύνει τα γύρω ποτάμια. Η περιβαλλοντική υπηρεσία ασφάλειας της επαρχίας Jiangxi διαπίστωσε επίσης ότι η σωρός απορριμμάτων του ορυκτού βολφραμίου ήταν πιθανόν να καταρρεύσει και να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών. Το ποταμάκι που διασχίζει το χωριό Dongxia αναδίνει δυσωδία από τη ρύπανση. Πολλοί κάτοικοι έχουν αναφυλαξίες και μολύνσεις του δέρματος, και πολλά ζώα έχουν πεθάνει αφού ήπιαν το νερό και έφαγαν μολυσμένο γρασίδι.
Αφού οι χωρικού εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να τους μετακινήσει στην πόλη Gangkou της επαρχίας Xiushui.  Η πόλη υποσχέθηκε σε κάθε άτομο 2.500 γιουάν (περ. 360 αμερικανικά δολάρια ή 280 ευρώ) για τη μετεγκατάσταση. Οι χωρικοί θεώρησαν ότι η αποζημίωση δεν είναι αρκετή και διαπραγματεύονταν με τις Αρχές, αλλά οι δύο πλευρές ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Για να αναγκάσει τους κατοίκους του χωριού να μετακινηθούν, η κυβέρνηση της περιφέρειας απήγαγε το γιο του ηγέτη της διαμαρτυρίας και κατόπιν απείλησε τον ηγέτη, προκειμένου να αναγκάσει τους χωρικούς να μετακομίσουν.

Σύμφωνα με τους χωρικούς, η εταιρεία Xianglushan Tungsten Co. είχε ήδη παραχωρήσει αποζημιώσεις για τους κατοίκους του χωριού ώστε να μετακομίσουν, αλλά οι υπάλληλοι της κομητείας καταχράστηκαν τα χρήματα. Γι’ αυτόν το λόγο οι χωρικοί είχαν αποφασίσει να πάνε στο Πεκίνο να διαμαρτυρηθούν.

Οι καταναγκαστικές μετεγκαταστάσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην Κίνα και έχουν πυροδοτήσει οργή και αναταραχές, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς αποζημίωσης που συνήθως προσφέρεται στους κατοίκους.

Πηγές
http://libcom.org/news/ten-thousand-clash-police-south-east-china-12072010

http://news.infoshop.org/article.php?story=20100714040300166

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1192953