Ονδούρα: Επίθεση αστυνομικών σε εκπαιδευτικούς

Η αστυνομία επιτίθεται βίαια σε εκπαιδευτικούς  σε συνέλευση του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου. Ο Pepe Lobo θέλει να λύσει το πρόβλημα της δυσαρέσκειας των εκπαιδευτικών με την καταστολή, με σκοπό να τους κάνει να σιωπήσουν εντελώς.

Δυστυχώς, όπως αναμενόταν, ο de facto πρόεδρος Pepe Lobo θέλοντας να λύσει πρόβλημα της δυσαρέσκειας των εκπαιδευτικών με την καταστολή, με σκοπό να σιωπήσουν εντελώς, αποφάσισε να εφαρμόσει τακτικές βίας και βαρβαρότητας. Γύρω στο μεσημέρι, στις 27 Αυγούστου 2010, η αστυνομία άρχισε να διώχνει  τους καθηγητές που ήταν κάτω από την γέφυρα του Miraflores, στη συνέχεια άρχισε η ρίψη δακρυγόνων εντός του Παιδαγωγικού Πανεπιστήμιου, με πρόθεση να εισέλθουν οι αστυνομικοί και να εκδιώξουν τους καθηγητές που βρίσκονται εκεί συνεχώς διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, ιδίως σχετικά με την εφαρμογή του ελάχιστου μισθού και για να αναγκάσουν τον Υπουργό Παιδείας, Alejandro Ventura να παραιτηθεί.

Οι Ονδουριανοί εκπαιδευτικοί καταλαμβάνουν το Εθνικό Ινστιτούτο Πρόνοιας του Διδασκαλικού Σώματος (INPREMA) απαιτώντας  την καταβολή των εισφορών που έχουν πληρώσει και το κράτος έχει καταχραστεί/κλέψει· και εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί κατά αυτό τον τρόπο, θα οδηγήσει το ίδρυμα σε πτώχευση.

Επιπλέον, διεκδικούν το δικαίωμα στην απεργία και το μπλοκάρισμα του νέου νόμου για την εκπαίδευση, ο οποίος επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των σχολείων και την εξάλειψη του θεσμού του δάσκαλου.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο, σαν να ήταν τα προάστια της Βαγδάτης. Μοιάζει με πόλη σε κατάσταση πόλεμου: ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις COBRA επιτέθηκαν στους εκπαιδευτικούς με δύο τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολώντας τους διαδηλωτές με τοξικά υγρά.

Ορισμένοι από τους εκπαιδευτικούς εγκατέλειψαν το ίδρυμα, αλλά εκείνοι που δεν ζουν στην πρωτεύουσα παραμένουν εντός του χώρου του Πανεπιστήμιου. Ένας από τους εκπαιδευτικούς στο Πανεπιστήμιο μου λέει ότι έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις και ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας άντρας με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι, επειδή η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα στοχεύοντας άμεσα τους διαδηλωτές, με σκοπό να τους κάψει το δέρμα. Ο δημοσιογράφος Carlos Paz του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Globo τραυματίστηκε και φέρεται να συνελήφθη από την αστυνομία, αλλά δεν είναι γνωστό πού μεταφέρθηκε.

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την παντελή έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης, την βίαιη προσπάθεια αποσιώπησης κάθε φωνής που δεν  συγκλίνει  προς την θέληση της de facto κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την υποτιθέμενη[1] ύπαρξη μιας ομάδας που έχει διεισδύσει στο χώρο/κίνημα τους, ως απεσταλμένοι του Δήμαρχου Ricardo Alvarez, με σκοπό να δημιουργήσουν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και να δώσουν ένα βάσιμο λόγο για να κάνουν οι αστυνομικοί κατάχρηση εξουσίας στην προσπάθεια για την πλήρη εκδίωξη των εκπαιδευτικών.

* Δημοσιογράφος defensoresenlinea.com

www.kaosenlared.net/noticia/honduras-urgente-policia-ataca-brutalmente-maestros-asamblea-universid


[1]

Πρέπει να εννοείται στο πρωτότυπο κείμενο ‘‘την ύπαρξη μιας υποτιθέμενης ομάδας (εκπαιδευτικών)’’

[vimeo]http://vimeo.com/14515962[/vimeo]