Αλληλεγγύη με εξεγερμένους κρατούμενους μετανάστες στην Αυστραλία

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα που επρόκειτο να απελαθεί, ο 36χρονος κρατούμενος από τα νησιά Φίτζι Josefa Rauluni αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη στέγη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Villawood στην Αυστραλία. Την επόμενη μέρα, κρατούμενοι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί κατέλαβαν τη στέγη εις ένδειξη διαμαρτυρίας, απειλώντας να πέσουν και αυτοί εάν η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Υπηκοότητας (Department of Immigration and Citizenship) δεν εξέταζε τις υποθέσεις τους.

Ακολούθησαν κινήσεις αλληλεγγύης από συντρόφους σε διάφορα σημεία του Σύδνεϋ: Το απόγευμα της 22ης Σεπτεμβρίου, κατέλαβαν το χώρο υποδοχής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Υπηκοότητας, επιδιώκοντας να στηρίξουν τον αγώνα των κρατούμενων. Οι καταληψίες δήλωσαν ότι δεν θα υποχωρήσουν έως ότου υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα των κρατούμενων μεταναστών. Η διοίκηση της Υπηρεσίας αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνης και κάλεσε την αστυνομία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης υπήρχε επικοινωνία με τους εξεγερμένους κρατούμενους.

Συνελήφθησαν δύο καταληψίες με την κατηγορία της καταπάτησης, και στη συνέχεια, ένα ακόμα άτομο, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα που κρατούνταν οι δύο πρώτοι συλληφθέντες.

Δύο ακόμα κινήσεις αλληλεγγύης: 100 άτομα περίπου πήγαν έξω από το χώρο κράτησης στο Villawood φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης· πραγματοποιήθηκε επίσης μοίρασμα κειμένων σε κεντρική πλατεία του Newtown (μια από τις ελάχιστες γειτονιές με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά στο Σύδνεϋ).

Σε αλληλεγγύη με όλους τους κρατούμενους στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, βροντοφωνάζουμε ότι Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά.

Οι κρατούμενοι δέχτηκαν να κατέβουν από τη στέγη, ύστερα από διαμεσολάβηση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πηγή: http://indymedia.org.au