Oι πολιτικοί κρατούμενοι Mαπούτσε στη φυλακή Angol συνεχίζουν την απεργία πείνας

23 από τους πολιτικούς κρατούμενους Μαπούτσε σταμάτησαν την απεργία πείνας μετά απο 82 μέρες. Συνεχίζουν την απεργία πείνας 10 πολιτικοί κρατούμενοι της φυλακής Αngol και ο ανήλικος Luis Marileo, με δημόσια ανακοίνωσή τους  στις 3 Οκτωβρίου,που παρουσιάζουμε παρακάτω. Τα 5 σημεία της συμφωνίας των κρατούμενων που τερμάτισαν την απεργία πείνας με την κυβέρνηση είναι τα εξής:

1.Να  τροποποιηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος και οι διαδικασίες διεξαγωγής δικών πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια, με βάση το Σύνταγμα, τις διεθνείς συνθήκες, τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Συνθήκη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ)

2. Να μην ισχύσει η κατηγορία για τρομοκρατία που αποδόθηκε στους Μαπούτσε επί προεδρίας Michelle Bachelet. Η κυβέρνηση θα επανατοποθετήσει τις κατηγορίες υπό τους κανονισμούς του κοινού ποινικού δικαίου. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα παρουσιαστεί μία προσφυγή στο κατάλληλο δικαστήριο μέσα στις επόμενες 5 μέρες.

3. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προώθηση στο Κογκρέσο τις μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα για να αποφεύγεται η διπλή δικαστική διαδικασία για τους πολίτες.

4. Εκπρόσωποι των Μαπούτσε και εκπρόσωποι της διοικητικής αρχής του Sebastián Piñera θα ξαναβρεθούνε μαζί με τον αξιωματούχο της καθολικής εκκλησίας Ricardo Ezzati για να συνεχίσουν την επεξεργασία των ζητημάτων που απασχολούν το λαό των Μαπούτσε.

5. Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Υγείας, θα αναλάβει να προσφέει ιατρική υποστήριξη στους απεργούς, για να εγγυηθεί την σύντομη αποκατάσταση της υγείας τους.

Το κείμενο θα συμπληρωθεί με ανάλυση αυτών των 5 σημείων από site αντιπληροφόρησης συντρόφων στη Χιλή.

H ανακοίνωση των πολιτικών κρατούμενων στη φυλακή Angol

Οι πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε στη φυλακή του Angol, προς τις κοινότητες και τις οργανώσεις των Μαπούτσε και την κοινή γνώμη, σημειώνουμε τα εξής:

Γνωρίζοντας ότι οι απεργοί στις φυλακές Μαπούτσε στις φυλακές Concepción  και Temuco έχουν σταματήσει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από 83 ημέρες και ότι η στάση αυτή οφείλεται σε μία συμφωνία που υπογράφηκε με την κυβέρνηση, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την απεργία με βάση τα ακόλουθα επιχειρήματα:

Η συμφωνία αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον αντιτρομοκρατικό νόμο και στη στρατιωτική δικαιοσύνη και ότι αυτή η βούληση για αλλαγές αποτελεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος και «ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές πεποιθήσεις και αρχές που προβλέπονται από το νομικό μας σύστημα, το οποίο εμπνέεται από το Σύνταγμά μας,  από τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου, από τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη Σύμβαση 169 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, καθώς και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών. ” Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την κυβέρνηση συνεχίζουν να είναι σε σύγκρουση με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών με την πρέπουσα (δικαστική) διαδικασία, με το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και με το δικαίωμα στην υπεράσπιση.

Όσον αφορά στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, η μεταρρύθμιση θα ωφελήσει μόνο τους ένστολους, αφού αυξάνει τις ποινές για εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος τους, δίνοντας τους μεγαλύτερη προστασία για να ενεργούν με ατιμωρησία, όπως το πράττουν ήδη σήμερα, στις κοινότητες των Μαπούτσε. Σχετικά με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, οι τροποποιήσεις τείνουν προς τη να βελτίωση της εφαρμογή του και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα ξαναεφαρμοστεί ενάντια στην κοινωνική διαμαρτυρία των Μαπούτσε, όπως προτείνεται από τον James Anaya, Ειδικό Εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα των αυτοχθόνων.

Η απόσυρση των καταγγελιών από την εκτελεστική εξουσία δεν μεταβάλλει σε τίποτα την τωρινή νομική κατάσταση των απεργών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου για να αποφασίσει σχετικά με τα θέματα που συνεχίζουν να βαρύνουν τους συντρόφους μας, με την έννοια ότι πρέπει να διευκρινίσει δημόσια ότι τα εγκλήματα που τεκμηριώνονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο θα επαναπροσδιοριστούν με το κοινό ποινικό δίκαιο. Από την εκτελεστική εξουσία, η στάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί μόνον ως καλή πίστη.

Ούτε αποδεχόμαστε το γεγονός ότι συνεχίζει να διατηρείται ο προστατευόμενος μάρτυρας στις τροπολογίες που πρότεινε η κυβέρνηση και επίσης ότι προστίθεται ο μυστικός πράκτορας και ο πληροφοριοδότης. Τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να αντιτίθενται σε μία δίκαιη διαδικασία, αφού στις περισσότερες διαδικασίες που έχουν τηρηθεί εναντίον μας, το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι οι δηλώσεις αυτού του μάρτυρα, ο οποίος επιπλέον είναι ένας εγκληματίας, που ισχυρίζεται ότι έχουν συμμετάσχει στα γεγονότα και επίσης αμείβεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία και την ειλικρίνεια της μαρτυρίας του. Στο Malleco ο μάρτυρας αυτός έκανε κατηγορίες στην τύχη, για τις εμβληματικές οικογένειες του αγώνα μας για εδάφη.

Εκφράζουμε τη λύπη μας  για το ότι οι κρατούμενοι της Concepción και του Temuco δεν είχαν επαρκή διαύγεια για να συνεχίσουμε αυτήν την κινητοποίηση. Δεν συμμεριζόμαστε τη θέση τους, αλλά τη σεβόμαστε.

Διευκρινίζουμε στο κοινή γνώμη ότι αυτή η κινητοποίηση, σε ότι αφορά στους πολιτικούς κρατούμενους Μαπούτσε της φυλακής του Angol , δεν είχε ποτέ ένα νομικό στόχο. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι περιμένουμε μια δίκαιη δίκη, όπου θα αποδειχθεί η αθωότητά μας , ο απώτερος στόχος αυτής της απεργίας πείνας έχει να κάνει με αυτό που προσδοκούμε για το μέλλον του λαού Μαπούτσε .

Οι διάφορες κοινότητες Μαπούτσε θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμα στα εδάφη μας, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζήσουμε ως Μαπούτσε, αρνούμενοι να αφομοιωθούμε από τον πολιτισμό της Χιλής, πράγμα που οδηγήσει σε περαιτέρω συγκρούσεις με τη χιλιανή δικαιοσύνη.

Με βάση αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την απεργία πείνας μας μέχρι τις τελευταίες της συνέπειες, έτσι ώστε το Κράτος να δώσει λύση στα θέματα που τέθηκαν κατά την έναρξη της κινητοποίησης.

Κάνουμε ένα ευρύ κάλεσμα στις οργανώσεις των Μαπούτσε και κοινότητες, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την απεργία πείνας

Jose Queipul Huiaquil, Φυλακή Angol.

Victor Llanquileo, Φυλακή Angol

Fernando Millacheo Marin, Φυλακή Angol

Felipe Huenchullan Cayul, Νοσοκομείο Victoria

Victor Hugo Queipul Millanao, Νοσοκομείο Victoria

Huaikilaf Calfunao Cadin, Νοσοκομείο Victoria

Camilo Tori Quiñinao, Νοσοκομείο Victoria

Alex Curipan Levipan, Νοσοκομείο Victoria

Eduardo Oses Moreno, Νοσοκομείο Victoria

Carlos Huiaquillan Palacio, Νοσοκομείο Victoria.

Πολιτικοί κρατούμενοι φυλακής Angol και νοσοκομείου Victoria

http://paismapuche.org/ , http://praxislibertaria.wordpress.com/